fbpx

Honey! I’m home!

Het is een tijdje ijzingwekkend stil geweest op dit blog. Niet omdat de Blacksmith’s Meadery ermee opgehouden was, integendeel: de brouwerij gonst van de activiteit.

Zoals jullie al in een eerder artikel konden lezen, waren we volop in productie voor de nieuwe telgen van de Sanguis serie. De productiefase is al een tijdje afgerond, maar er waren een paar kleine probleempjes met de levering van materialen. Hierdoor heeft het een hele tijd geduurd voor we de laatste stap in het productieproces konden zetten. Op zich niet zo heel erg, want dan kon de mede in bulk rijpen op vat. Het was alleen een beetje vervelend dat de andere projecten daardoor vertraging opliepen.

afdruiprek
80 flessen op afdruiprek 1

#Bottlingday

Gisteren was het dan eindelijk zover. De flessen die al een hele tijd plaats stonden in te palmen in de stock konden eindelijk verenigd worden met hun inhoud en (niet onbelangrijk) de kurken waarop we al drie weken aan het wachten waren. Materialen en slangen werden gedesinfecteerd en we gingen een avond loos.

Sanguis Regis
Sanguis Regis. Onze nieuwe bramenmede

In totaal zijn er gisteren 160 flessen gebotteld. 80 bramenmede of Sanguis Regis en 80 Zwarte bessenmede of Sanguis Imperatoris. Ze moeten nog even narijpen op fles, dus je zal ze nog niet meteen in de shop terugvinden. Binnen dit en een maand of twee (maximaal) zou het rijpingsproces voldoende ver gevorderd moeten zijn. Dan kunnen we de mede zonder residuele gistsmaak in de handel brengen.

Erlenmeyer met kokende mede. NOOOOOOOOO!

Met behulp van een Oechslewaag (een wijnweger) hebben we het alcoholgehalte precies kunnen bepalen. Het jammere van dit metingsproces is dat je er 250 ml mede voor naar de verdoemenis moet koken… Ach ja. You can’t have your cake and eat it, zeker? Zoals verwacht komt het alcoholgehalte (zoals voor de meeste van onze medes) uit op 12% abv.

NEXT!

Vanavond duiken we weer de brouwerij in om de projecten die door de vertraging op de backburner stonden terug in gang te zetten. Maar daarover morgen meer.