Blog

The Blacksmith's Blog

UH-OH. Here we go again…

Bon. We hebben 1) goed nieuws, 2) goed nieuws, 3) goed nieuws en 4) triestig nieuws.
 
  1. Galea Craftbeers collab is in gang gezet (cfr de Russian Imperial Stout vlekken op de vloer in foto 1). We hebben een stout van wereldklasse geblend met een zoete traditionele mede. Momenteel staat 200 liter te rijpen op een ex-Woodford Reserve vat dat Cherry Bitters als seconf fill gehad heeft. De geur in de mederij is ge-weldig! Een verder 200 liter staan in een Speidel vat te wachten op de aankomst van de tweede barrel. Later meer daarover .
  2. Het appelsap voor Original Sin V.3.0 is aangekocht. Deze iteratie wordt gemaakt met Spaanse sinaasappelbloesemhoning. Wanneer hij klaar is zal de mede gaan rijpen op een Triple Sec barrel. Minstens 6 maanden, maar een jaar is ook mogelijk.
  3. Lux in Tenebris zal waarschijnlijk binnen twee weken terug beschikbaar zijn. Geen verdere comentaar. Deze publiekslieveling schijnt elke keer ik hem maak weer sneller te ‘verdampen’.
  4. En dan het trieste nieuws…
    Die propere vloer in foto 2 is vrijdag waarschijnlijk alweer naar de knoppen na het opzetten van Original Sin V.3.0.

    Start a Meadery, they said. It will be glorious, they said. Ik heb verdomme in heel mijn leven nog niet zoeveel gepoetst.
 
1) Before. Stout on the floor.
Right. We’ve got 1) good news, 2) good news, 3) good news and 4) sad news.
 
  1. The Galea Craftbeer collab is started (cfr. the Russian Imperial Stout stained floor in photo 1). We’ve blended a world class Stoud with a traditional sweet mead. 200 liters is presently aging on an ex-Woodford Reserve barrel that held cherry bitters as a second fill. The meadery smells A-Mazing! 200 more liters are currently waiting in a Speidel vessel for the other barrel to arrive. More on that later.
  2. The apple juice for Original SIn V.3.0 has been purchased. We’ll be making this iteration with Spanish orange blossom honey. The mead -when done- will be aging in a Triple Sec barrel. At least six months, but a year is possible as well
  3. Lux in Tenbris will be available again in about two weeks. No further comment. This crowd pleaser seems to ‘evaporate’ faster and faster every time I make it.
  4. And now for the sad news…
    That pristine floor in photo 2 will probably be sticky and dirty once again next friday when we’ll be setting up Original Sin V.3.0.

    Start a meadery they said. It will be glorious, they said. I haven’t cleaned as much in my entire life.
 
More info on our website: https://www.blacksmithsmead.be
2) After. Spic and span, but for how long?

Sanguis Imperatoris!!

Het is zover! Vanaf vandaag is Sanguis Imperatoris -eindelijk- te verkrijgen! Sanguis Imperatoris is een melomel of fruitmede op basis van 165 liter 100% appel-perensap en 70 kg honing. Deze basis cyser werd vergist tot er geen suiker meer aanwezig was. Na vergisting zijn er een goeie 65 kilo zwarte bessen opgezet, samen met 40 kg kastanjehoning en omgerekend 32 Tahitiaans vanillebonen in de vorm van een geweldig 100% natuurlijk vanille extract (dus geen chemische rommel. Het idee alleen al… 0_°)

Sanguis Imperatoris werd gebotteld op 50 cl flesjes, zoals al onze recentere medes. Door de Vinolok sluiting hoef je de fles ook niet in één keer soldaat te maken. Je kan de mede verschillende weken bewaren eens je fles geopend is.

Dankzij de geweldige complexiteit en de fluwelen viscositeit van deze mede is het geen doordrinkertje. Hiermee ga je op je gemakje zitten, bij voorkeur voor een knisperend haardvuur. Vervolgens geniet je van de zwartebessen-storm op een bedje van appel en peer terwijl de aromatische kastanjehoning plaatsmaakt voor de delicate vanilletoets.

De volgende editie van Sanguis Imperatoris gaan we op een vat laten rijpen. Meer dan waarschijnlijk een Calvadosvat, wanneer we er eentje op de kop kunnen tikken.

The time has come! As of today, Sanguis Imperatoris is -finally- available! Sanguis Imperatoris is a 16% abv melomel or fruit mead based on 165 liters of 100% apple-and pear juice and 70 kg of honey. This cyser was fermented until no sugar was left. After fermentation, about 65 kilos of blackcurrants were added, together with 40 kg of chestnut honey and 32 Tahitian vanilla beans in the form of a great 100% natural vanilla extract (so no chemical junk. The very idea °_0.)

Sanguis Imperatoris was bottled on 50 cl bottles, like all our more recent meads. Because of the Vinolok closure, you do not have to off your bottle in one go. The mead will keep for several weeks once your bottle has been opened.

Because of the impressive complexity and velvetlike viscosity of this mead, I wouldn’t exactly call it “quaffable”. Seat yourself in a comfy chair, preferably in front of a crackling fire. Next, enjoy the blackcurrant storm on a basenote of apple and pear as the aromatic chestnut honey gives way to the delicate vanilla.

The next edition of Sanguis Imperatoris will be aged in a barrel. More than likely a Calvados barrel, when we can get our hands on one.

The Blacksmith’s Grand Reserve. It’s (almost) back!

Nog even geduld en dan heeft The Blacksmith’s Grand Reserve een jaar op vat gerijpt. Op 5 februari is het zover: we pompen die dag The Blacksmith’s Grand Reserve via de filter over naar het bottelvat. Met wat geluk krijgen we hem die dag ook nog gebotteld. 

Het vat waar deze mede een jaar lang op heeft mogen rusten is er eentje van de Girvan Distillery (Hendrick’s Gin, Grant’s, Clan MacGregor). Zij hebben er hun grain whisky op laten rijpen. Het jaartje op eik heeft ervoor gezorgd dat de Grand Reserve een beetje tannines en vanilline heeft opgepikt en een beetje ‘boozier’ geworden is. Als alles goed gaat zijn de flessen (een 360-tal in totaal, waarschijnlijk, maar we hopen op 365, uiteraard) eind februari beschikbaar.

Grand Reserve Barrel Aged

Sanguis Imperatoris

Om jullie in tussentijd een beetje kalm te houden brengen we deze maand nog de Sanguis Imperatoris uit. Deze mede werd gemaakt op basis van appel-perensap met een absolute shitload aan zwarte bessen. Voeg aan dit mentale plaatje nog Thatitiaanse vanille en een ERG aromatische kastanjehoning  aan toe en je krijgt een idee van wat Sanguis Imperatoris sraks te bieden zal hebben…

Only a little longer now and The Blacksmith’s Grand Reserve will have been maturing a year on a barrel. On February 5th we’ll be pumping The Blacksmith’s Grand Reserve via our filter into the bottling vessel. with a bit of luck we’ll be able to bottle it the same day.

The barrel that this mead called home for a year now, was previously in use by the Girvan Distillery (Hendrick’s Gin, Grant’s, Clan MacGregor). They used it to age their grain whiskey. The maturation process made the Grand Reserve pick up some tannins and vanillin.

Sanguis Imperatoris

To keep you guys occupied in the meantime we’ll be releasing Sanguis Imperatoris this month. Picture this: the mead was made using apple- and pear juice and an absolute shitload of black currants. Add Tahitian vanilla and a VERY aromatic chestnut honey to that image and you’ll get the picture of what Sanguis Imperatoris will be bringing to the table.

Lynn’s Christmas Mead: Gone.

Zo. Dat was weer snel. Alle flessen van Lynn’s Christmas Mead zijn verkocht. Niet getreurd. Volgend jaar maken we hem gewoon opnieuw. Zelfde recept, zelfde hoeveelheid.

Right. That was quick. Again. All bottles of Lynn’s Christmas MEad have been sold. No worries, though. Next year we’ll make it again. Same recipe, same amount.

Lynn’s Christmas Mead 2021

Ho-Ho-Ho!!

Lynn’s Christmas Mead 2021 is -eindelijk- beschikbaar. Na wat strubbelingen met de labels kunnen we hem vanaf vandaag in de webshop aanbieden. Zoals steeds: het aantal flessen is -erg- beperkt. Er zijn er 75 gebotteld. That’s it. Geen druppel méér. Dus: First come, First serve.

We zijn ook dit jaar voor ons vertrouwde recept gegaan. Een zoete mede met specerijen (voornamelijk kaneel, allspice en kruidnagel), gedroogde zuidvruchten (vijg, dadel, abrikoos) en speculaas.

Happy Hunting!

 

Lynn’s Christmas Mead 2021 has-finaly- arrived. After some troubles with our labels we put it into our webshop today. As always: the number of bottles is -very-limited. We made 75 50cl bottles. Not a drop more. So… First come, first serve.

We kept to our trusted recipe once again. A sweet mead with spices (mainly cinamon, allspice and clove), dried fruits (fig, date, apricot) and speculaas (a kind of gingerbread, but tasty *grin*).

Happy Hunting!

Dag van de Ambachten @ the Blackmsith’s Meadery

Op zondag 21 november gooit The Blacksmith’s Meadery de deuren van de mederij open. Wie wil kan een plekje reserveren om onze verschillende medes te komen proeven (18+) en te ontdekken hoe deze godendrank precies tot stand komt. We leggen je met veel plezier van naaldje tot draadje uit hoe een en ander in zijn werk gaat. 

Reserveer je (gratis) ticket in onze webshop. Er zijn per uur 20 tickets beschikbaar. Zo kunnen we de bezoeken een beetje makkelijker spreiden over de dag. Wees er snel bij, want op is uiteraard op. 

We hopen je te mogen verwelkomen!

The Blacksmith’s Meadery
Blacksmith VOF
Molenbeemd 3
2970 Schilde

BTW: BE0665.759.597
info@blacksmithsmead.be
www.blacksmithsmead.be