fbpx

Blog

The Blacksmith's Blog

Paniek, peeuw, peeuw!

We zitten met een klein probleem in de mederij… Jullie drinken ons spul te snel op. Momenteel hebben we een quasi stockbreuk van Sanguis Nobilis Plus Ultra (frambozenmede) waarvan er nog één fles beschikbaar is, Fade to Black (Zwarte kersen en zwarte peper) waarvan er nog de volle 3 felssen zijn en Kriek Mythology (Zure kersen) waarvan er nog een dertigtal zijn.

Uiteraard zijn al deze medes opnieuw in productie, maar het gaat dus nog een tijdje duren voor ze weer beschikbaar zijn. Ik gok op een maandje of twee.

Alle andere medes zijn nog vlot verkrijgbaar hoewel ik ook daar links en rechts toch de achterkant van het schap in zicht krijg… 

We are experiencing a small problem in the meadery… You guys are drinking our stuff too fast. At this moment we are very low on Sanguis Nobilis Plus Ultra (raspberry, 1 bottle left), Fade to Black (Black cherries and black pepper, 3 bottles left) and Kriek Mythology (Tart cherries – 30-ish bottles left).

Of course all these meads are in production at the moment, but it will take a while befoure they wull be available again (2 months, I guess)

Our other meads are still easily available, even though the end of the shelve is becoming visible for some of them too…

Top-20 van alle Belgische brouwerijen, Baby!!

Dus. We hebben sinds dit weekeind -eindelijk- onze duizendste rating op Untappd beet. Voor degenen die  iet weten wat Untappd is: dit is een website/app waarop je bieren, cider en mede kan waarderen. Je kan er ook delen wat je wanneer, waar en mat wie aan het drinken bent. Ook om meer informatie over een bepaald bier/cider/mede te vinden ben je hier over het algemeen aan het goeie adres.

Een brouwerij komt vanaf 1000 ratings -mogelijk- in de ‘Top Rated’  lijst terecht. We wisten al een tijdje dat The Blacksmith’s Meadery het niet slecht doet qua score (op het moment van schrijven 3.91), maar nu is het dan ook écht officieel. Voor wat de mensen op Untappd betreft behoort The Blacksmith’s Meadery tot de absolute top van Belgische brouwerijen. We bekleden momenteel de 18de plek in de lijst. Comfortabel in de top 20, dus. We blijven gestaag doorwerken. Next goal? Top 10!

https://untappd.com/brewery/top_rated?country=belgium

So. As of last weekend we-finaly- received our 1000th rating on Untappd. For those unfamiliar with Untappd: this is an app/website where you can rate beers, ciders and meads.  It’s also one of the good spots to research some info about the beverage you’re about to enjoy. 

A brewery with at least 1000 ratings will -when they’re good enough- pop up in the ‘top rated’ list. We were aware of the fact that The Blacksmith’s Meadery was doing OK in the ratings (at the time of publication: 3.91) for some time now. As of last Saturday, however, it’s official. The people on Untappd think  The Blacksmith’s Meadery belongs among the absolute top of Belgian Breweries. At this moment we’re occupying the 18th spot in the list. Quite comfortably in the top 20, I’d say. Of course we’ll keep doing what we do best: make awesome meads. Next goal? Top 10!

https://untappd.com/brewery/top_rated?country=belgium

GOUD!

We hebben met onze 2001: A Strawberry Oddity een gouden medaille veroverd op de Mead Madness Cup 2022. Dit is een internationale wedstrijd (de grootste van Europa) met medes uit de hele wereld: meer dan 600 ingeschreven medes in 15 categorieën. 

Aardbei, rabarber, vanille. 14%. Nuff said.

2001: a Strawberry Oddity is een erg jammy mede. Het lijkt of je een heerlijke aardbeienconfituur in je glas hebt. De subtiele zuurtjes van de rabarber brengen de zoetigheid mooi in balans. In de afdronk een hint van vanille.

Je vindt onze gouden mede in de shop:  https://www.blacksmithsmead.be/product/2001-a-strawberry-oddity/

UH-OH. Here we go again…

Bon. We hebben 1) goed nieuws, 2) goed nieuws, 3) goed nieuws en 4) triestig nieuws.
 
  1. Galea Craftbeers collab is in gang gezet (cfr de Russian Imperial Stout vlekken op de vloer in foto 1). We hebben een stout van wereldklasse geblend met een zoete traditionele mede. Momenteel staat 200 liter te rijpen op een ex-Woodford Reserve vat dat Cherry Bitters als seconf fill gehad heeft. De geur in de mederij is ge-weldig! Een verder 200 liter staan in een Speidel vat te wachten op de aankomst van de tweede barrel. Later meer daarover .
  2. Het appelsap voor Original Sin V.3.0 is aangekocht. Deze iteratie wordt gemaakt met Spaanse sinaasappelbloesemhoning. Wanneer hij klaar is zal de mede gaan rijpen op een Triple Sec barrel. Minstens 6 maanden, maar een jaar is ook mogelijk.
  3. Lux in Tenebris zal waarschijnlijk binnen twee weken terug beschikbaar zijn. Geen verdere comentaar. Deze publiekslieveling schijnt elke keer ik hem maak weer sneller te ‘verdampen’.
  4. En dan het trieste nieuws…
    Die propere vloer in foto 2 is vrijdag waarschijnlijk alweer naar de knoppen na het opzetten van Original Sin V.3.0.

    Start a Meadery, they said. It will be glorious, they said. Ik heb verdomme in heel mijn leven nog niet zoeveel gepoetst.
 
1) Before. Stout on the floor.
Right. We’ve got 1) good news, 2) good news, 3) good news and 4) sad news.
 
  1. The Galea Craftbeer collab is started (cfr. the Russian Imperial Stout stained floor in photo 1). We’ve blended a world class Stoud with a traditional sweet mead. 200 liters is presently aging on an ex-Woodford Reserve barrel that held cherry bitters as a second fill. The meadery smells A-Mazing! 200 more liters are currently waiting in a Speidel vessel for the other barrel to arrive. More on that later.
  2. The apple juice for Original SIn V.3.0 has been purchased. We’ll be making this iteration with Spanish orange blossom honey. The mead -when done- will be aging in a Triple Sec barrel. At least six months, but a year is possible as well
  3. Lux in Tenbris will be available again in about two weeks. No further comment. This crowd pleaser seems to ‘evaporate’ faster and faster every time I make it.
  4. And now for the sad news…
    That pristine floor in photo 2 will probably be sticky and dirty once again next friday when we’ll be setting up Original Sin V.3.0.

    Start a meadery they said. It will be glorious, they said. I haven’t cleaned as much in my entire life.
 
More info on our website: https://www.blacksmithsmead.be
2) After. Spic and span, but for how long?

Sanguis Imperatoris!!

Het is zover! Vanaf vandaag is Sanguis Imperatoris -eindelijk- te verkrijgen! Sanguis Imperatoris is een melomel of fruitmede op basis van 165 liter 100% appel-perensap en 70 kg honing. Deze basis cyser werd vergist tot er geen suiker meer aanwezig was. Na vergisting zijn er een goeie 65 kilo zwarte bessen opgezet, samen met 40 kg kastanjehoning en omgerekend 32 Tahitiaans vanillebonen in de vorm van een geweldig 100% natuurlijk vanille extract (dus geen chemische rommel. Het idee alleen al… 0_°)

Sanguis Imperatoris werd gebotteld op 50 cl flesjes, zoals al onze recentere medes. Door de Vinolok sluiting hoef je de fles ook niet in één keer soldaat te maken. Je kan de mede verschillende weken bewaren eens je fles geopend is.

Dankzij de geweldige complexiteit en de fluwelen viscositeit van deze mede is het geen doordrinkertje. Hiermee ga je op je gemakje zitten, bij voorkeur voor een knisperend haardvuur. Vervolgens geniet je van de zwartebessen-storm op een bedje van appel en peer terwijl de aromatische kastanjehoning plaatsmaakt voor de delicate vanilletoets.

De volgende editie van Sanguis Imperatoris gaan we op een vat laten rijpen. Meer dan waarschijnlijk een Calvadosvat, wanneer we er eentje op de kop kunnen tikken.

The time has come! As of today, Sanguis Imperatoris is -finally- available! Sanguis Imperatoris is a 16% abv melomel or fruit mead based on 165 liters of 100% apple-and pear juice and 70 kg of honey. This cyser was fermented until no sugar was left. After fermentation, about 65 kilos of blackcurrants were added, together with 40 kg of chestnut honey and 32 Tahitian vanilla beans in the form of a great 100% natural vanilla extract (so no chemical junk. The very idea °_0.)

Sanguis Imperatoris was bottled on 50 cl bottles, like all our more recent meads. Because of the Vinolok closure, you do not have to off your bottle in one go. The mead will keep for several weeks once your bottle has been opened.

Because of the impressive complexity and velvetlike viscosity of this mead, I wouldn’t exactly call it “quaffable”. Seat yourself in a comfy chair, preferably in front of a crackling fire. Next, enjoy the blackcurrant storm on a basenote of apple and pear as the aromatic chestnut honey gives way to the delicate vanilla.

The next edition of Sanguis Imperatoris will be aged in a barrel. More than likely a Calvados barrel, when we can get our hands on one.

The Blacksmith’s Grand Reserve. It’s (almost) back!

Nog even geduld en dan heeft The Blacksmith’s Grand Reserve een jaar op vat gerijpt. Op 5 februari is het zover: we pompen die dag The Blacksmith’s Grand Reserve via de filter over naar het bottelvat. Met wat geluk krijgen we hem die dag ook nog gebotteld. 

Het vat waar deze mede een jaar lang op heeft mogen rusten is er eentje van de Girvan Distillery (Hendrick’s Gin, Grant’s, Clan MacGregor). Zij hebben er hun grain whisky op laten rijpen. Het jaartje op eik heeft ervoor gezorgd dat de Grand Reserve een beetje tannines en vanilline heeft opgepikt en een beetje ‘boozier’ geworden is. Als alles goed gaat zijn de flessen (een 360-tal in totaal, waarschijnlijk, maar we hopen op 365, uiteraard) eind februari beschikbaar.

Grand Reserve Barrel Aged

Sanguis Imperatoris

Om jullie in tussentijd een beetje kalm te houden brengen we deze maand nog de Sanguis Imperatoris uit. Deze mede werd gemaakt op basis van appel-perensap met een absolute shitload aan zwarte bessen. Voeg aan dit mentale plaatje nog Thatitiaanse vanille en een ERG aromatische kastanjehoning  aan toe en je krijgt een idee van wat Sanguis Imperatoris sraks te bieden zal hebben…

Only a little longer now and The Blacksmith’s Grand Reserve will have been maturing a year on a barrel. On February 5th we’ll be pumping The Blacksmith’s Grand Reserve via our filter into the bottling vessel. with a bit of luck we’ll be able to bottle it the same day.

The barrel that this mead called home for a year now, was previously in use by the Girvan Distillery (Hendrick’s Gin, Grant’s, Clan MacGregor). They used it to age their grain whiskey. The maturation process made the Grand Reserve pick up some tannins and vanillin.

Sanguis Imperatoris

To keep you guys occupied in the meantime we’ll be releasing Sanguis Imperatoris this month. Picture this: the mead was made using apple- and pear juice and an absolute shitload of black currants. Add Tahitian vanilla and a VERY aromatic chestnut honey to that image and you’ll get the picture of what Sanguis Imperatoris will be bringing to the table.

The Blacksmith’s Meadery
Blacksmith VOF
Molenbeemd 3
2970 Schilde

BTW: BE0665.759.597
info@blacksmithsmead.be
www.blacksmithsmead.be