The Blacksmith's Blog

Ow? Was Dees?

Gisteren zijn we bij onze vrienden van Fermenthings in Laken gaan spelen. Yannick heeft een cidervat gescoord bij Antidoot en daar hebben we een mede opgezet. Nee, niet om te barrel-agen, maar om te fermenteren.
De honing werd geleverd door Hubert van Terre@Air, Yannick van Fermenthings brengt zijn specialisatie ivm alles wat gefermenteerde voedingswaren aangaat mee en yours truly heeft dan weer de expertise om alle skills te verzamelen en er een kick-ass mede mee te maken.

The brew team. A lot of fun was had. Also: honey on my lens, apparently. Sorry, not sorry 😀

Wat zit er dan in het vat? Momenteel enkel water, honing en een Sauternes gist. (R2 voor de geeks). Tijdens de fermentatie gaat de mede allerlei lekkers dat nog in het Antidoot vat zat eruit trekken en incorporeren. Afgaande op wat we van het vat wisten hebben we beslist om er een mango-vanille-habanero mede van te maken. Het is de bedoeling om -net zoals onze FAde to Black- de peper een beetje een back-seat te laten nemen. Je gaat er dus geen vuur van spuwen. Eens de vergisting is afgelopen gaan we na filtratie de andere ingrediënten toevoegen om nog een tijdje te rijpen. 

Wordt vervolgd…

Yesetday we went on a play date with our friends of Fermenthings.zijn s in Laeken. Yannick scored a cider barrel at Antidoot and we’ve put a mead in it. Nope. Not for barrel aging, but for the fermentation.
The honey was provide by Hubert at Terre@Air, Yannick with Fermenthings brings his awesome “ferment everything!” skillset to the table and yours truly combined all the elements to make a kick-ass mead.

PITCH!

So. What’s in the barrel? At the moment just honey, water and a Sautertnes yeast. (R2 for you geeks). During fermentation the mead will extract all kinds of goodness that’s still present in the Antidoot-barrel and incorporate it. Going with what we know about this barrel we’ve decided to go with a mango-vanilla-habanero mead. Just like with our Fade to Black, the pepper will take a back seat. It will not melt your face off, if that’s what you’re looking for…. Once fermentation is over we’ll filter and add the other ingredients for maturation.

To be continued…

Uh-oh.

Lichte paniek. Zoals elk bedrijf projecteren we de verwachte groei op basis van de voorgaande jaren. Zoals steeds zijn  we uitgegaan van een optimistische quasi lineaire groei. 

Dat was dus verkeerd. Jullie hebben ons massaal ontdekt dat de groei is niet langer lineair is, maar exponentieel. Daar ga ik natuurlijk niet over klagen maar het stelt wel een aantal problemen. Luxeproblemen, maar toch. 

De voorraad Grand Reserve is zo goed als uitgeput. Net als de Moretum, Aqua Diabolica en de Lux in Tenebris. Van die laatste staat een nieuw vat klaar om gebotteld te worden dus daar stressen we niet zo erg over. 

Nu er weer wat productievaten vrij zijn duik ik dit weekend de brouwerij in om een dubbele batch Grand reserve te brouwen. Het goeie nieuws: we gaan de hoeveelheid honing met 25% optrekken. De Grand Reserve zal dus nog lekkerder worden (en enigszins hoger in % abv). Het nog betere nieuws: aan de prijs gaat niets veranderen. 

Yes. You may cheer now.

Ik hoop deze nieuwe Grand Reserve in de maand juni al te kunnen bottelen.

Een paar nieuwtjes

Volgende week zijn de winkels terug open. Yay! Dat wil zeggen dat ondergetekende eindelijk terug aan flessen geraakt en dat er serieus gebotteld gaat worden. Kriek Mythology, 2001: A strawberry Odyssey, Lux in Tenebris Batch #2 en Fade to Black gaan eindelijk hun vaten verlaten. Dit wordt een broodnodige aanvulling op de serieus gedecimeerde stocklevels. We zijn erg blij dat jullie in groten getale onze medes ontdekken, zelfs al zet dat de voorraad onder druk.
Als de medes gebotteld zijn zullen we beetje bij beetje de extra info voor de nieuwe batches publiceren. Als teasertje:

Also: Bestellingen vanaf €75 verzenden we nu ook gratis

Kriek Mythology

Kriek Mythology (en Fade to Black)

De beide kersenmedes hebben afgelopen weekend hun fruit toegevoegd gekregen. Ze zijn dus -op een paar kleine tweaks na- zo goed als bottelklaar.

Kriek Mythology is een mede met zure kersen, of krieken. De mede is heerlijk fris van smaak met een ton fruit in de nasmaak.

Fade to Black is met zoete kersen gemaakt. De smaak is zachter, bijna fluweelachtig. Als je beide medes tegen het licht houdt zal je zien dat Fade to Black iets donkerder is dan Kriek Mythology.

Beide medes worden later deze maand gebotteld. Eerst moeten mijn ribben nog herstellen. Long story. Ik ben gaan crossen met the Blacksmith’s offspring en ben er met harde hand op gewezen dat ik geen 18 meer ben. Aw. Het gaat ondertussen al wel weer wat beter en bottelday is dus niet veraf meer. Hoop ik.

Kriek Mythology (and Fade to Black)

Both our cherry meads have had their fruit added last weekend. Apart fromp a few tweaks, both are almost ready to get bottled.

Kriek Mythology is a tart cherry -or krieken, as we say in our neck of the woods- mead. It’s deliciously crisp and tart with a ton of fruit in the after taste.

Fade to Black is made with sweet cherries. It has a sweeter, almost velvety  taste. If you hold both meads up to the light you’ll notice that Fade to Black is a bit darker than Kriek Mythology.

Both these meads will be bottled later this month. But first my ribs have to heal.  Long story. I went mountain biking with the Blacksmith’s offspring and got a stern reminder that I’m not 18  anymore. Aw. It’s getting a little better each day so botte lday is looming on the horizon. I hope.

Covid-19: ZE NA KALM! // DO. NOT. PANIC!

In deze tijden van pandemie  is het belangrijk het hoofd koel te houden en zeker geen WC papier te gaan hamsteren (Komaan… Het idee alleen al *zucht*).

De regering is er in geslaagd om het hele gebeuren eindelijk een pak serieuzer te nemen en met één pennentrek *alle* leuke dingen des levens te verbieden. (Disclaimer: ja ik snap het en ja, ze hebben -helaas- gelijk)

Bij The Blacksmith’s Meadery willen we echter niet bij de pakken blijven neerzitten en gaan we gewoon door. Aangezien jullie je mede de komende weken niet op café of restaurant kunnen nuttigen doen we een efforke.

Vanaf 14 maart krijg je met de promocode Covid-19 een korting van 19% in de webshop.

En nu kan die hele Coronacrisis even vrolijk m’n rug op. Ik ga een laaaaaange wandeling op het strand maken. Nah.

In these pandemic times it’s really important to keep a cool head and to not start hoarding TP. (The idea alone… C’mon people. *sigh*)

The Belgian government finally starterd to take things seriously and with one fell swoop outlawed all the fun things in life. (Disclaimer: Yes. I get why and yes, the’re quite right to implement all that.)

At The Blacksmith’s Meadery, however, we don’t believe in rolling over. So we just keep going. Since you guys wo’nt be able to enjoy your mead in a bar or restaurant in th coming weeks, we’re putting in an effort.

As of today you can use the coupon code Covid-19 to get a reduction of 19% in the webshop.

And now: to Hell with the whole Corona Crisis. I’m going for a nice looooong walk on the beach. PEACE OUT.

Right.

Het is weer even stil geweest op deze site. Zoals jullie wel gemerkt hebben komen de meeste updates tegenwoordig via Instagram en Facebook. Dat werkt namelijk wat handiger om on the fly te updaten. Als er écht nieuws is, doen we uiteraard de moeite om toch even achter het klavier te kruipen.

Er zijn een aantal belangrijke zaken die we toch even moeten meegeven. Allereerst: We werden gecontacteerd door het team van Proeft. Of we geen zin hadden om op 1, 2 en 3 mei deel te nemen aan Antwerpen Proeft? Je kan ons dan dus in de Waagnatie in Antwerpen vinden. Ik heb er nog geen idee van welk standnummer we gaan krijgen, maar we houden jullie op de hoogte.

Wat we zeker zullen meebrengen naar het festivals is:

  • Lux in Tenebris: Blauwe bessen en witte chocolade-mede
  • Sanguis Regis
  • Sanguis Regis Plus Ultra
  • The Blacksmith’s Grand Reserve
  • Cherrynomus Bosch (waaarschijnlijk een zure en een zoete versie)
  • 2001: A Strawberry Oddysey (nieuw!! waarschijnlijk in première op Antwerpen Proeft)
  • Aqua Diabolica

It has been quiet for a while again on this website. As you will have noticed, the updates are arriving mostly via Instagram and Facebook nowadays. This is quite a bit more manageable for updating on the fly. When there’s big news it merits getting behind the ol’ keyboard once again, of course.

There are a few big items we need to address today. First of all: we’ve been contacted by the Proeft team. Wouldn’t we like to participate in Antwerpen Proeft (Antwerp tastes) on May 1, 2 and 3? So you’ll find us then at the Waagnatie in Antwerp. I still have no idea whatsoever of which stand we’ll be in, but I’ll keep you posted.

The meads we’re sure to bring with us to the festival are:

  • Lux in Tenebris: Blueberry & white chocolate
  • Sanguis Regis
  • Sanguis Regis Plus Ultra
  • The Blacksmith’s Grand Reserve
  • Cherrynomus Bosch (most likely in a sweet and a tart version)
  • 2001: A Strawberry Oddysey (new!! will probably be premiering at Antwerpen Proeft)
  • Aqua Diabolica

The Blacksmith’s Meadery
Blacksmith VOF
Frans Messingstraat 10
2100 Antwerpen

BTW: BE0665.759.597
info@blacksmithsmead.be
www.blacksmithsmead.be