Blog

The Blacksmith's Blog

Bottles and closures and fruitjuice, oh my!

Het is de afgelopen dagen serieus druk geweest in de mederij. We zijn -eindelijk- aan onze flessen geraakt. er gaat dus een en ander gebotteld worden dit weekend. Verder heeft D’Upigny vandaag 252 liter appel- en appel-perensap komen binnegooien.  Wat we daar mee gaan doen? Stay tuned.

Ondertussen is de Original Sin V.2.0 beschikbaar. Net als de vorige editie werd deze cyser gebrouwen op basis van biologisch appelsap van o.a. Reine des Etoiles, Joseph Mulsh, Golden Delicious, Belle de Boskoop en Jonathan appels. We hebben er deze keer geen kaneel en bruine suiker aan toegevoegd, maar de mede een paar maanden op een Heaven Hill Bourbonvat laten rijpen. Oooooh BOY!! De vanilletoets en hints van tropisch en gedroogd fruit die door het vat werden afgegeven zijn perfect geblend met de appelmede en het resultaat is iets geworden waar we bijzonder trots op zijn. Meer informatie over de smaakbeleving vind je op de productpagina. 

Wel een beetje voorzichtig zijn als je hem degusteert. Je voelt het niet meteen maar hij besluipt je een beetje. Met zijn abv van 16% is het een stevig beestje…

It’s been really busy at the Meadery these last few days. Our bottles have arrived. Quite some mead is going to get bottled this weekend. D’Upigny also brought in 252 litres of apple and apple-pear juice today.  What are we going to do with that? Stay tuned.

Meanwhile, our Original Sin V.2.0 is available. Just like the previous edition, this cyser was made with organic apple juice from, among others, Reine des Etoiles, Joseph Mulsh, Golden Delicious, Belle de Boskoop and Jonathan appels. We didn’t add cinnamon and brown sugar this time, but let the mead age on a Heaven Hill Bourbon barrel for a few months. Oooooh BOY!! The vanilla notes and hints of tropical and dried fruit released by the barrel perfectly blended with the apple mead and the result has become something we are particularly proud of. More information about the taste experience can be found on the product page.

Be a wee bit careful when you drink it. You won’t feel it right away, but it sneaks up on you. Because of its abv of 16%, it is quite a heavy hitter…

Binnenkort beschikbaar

Binnenkort beschikbaar: Original Sin Barrel Aged!

Vorig jaar hebben we geen Original Sin kunnen aanbieden. Onze appelteler had in 2019 een mislukte oogst en er was niet voldoende sap beschikbaar. De oogst van 2020 was daarintegen een succes. We zijn dus ook meteen aan de slag gegaan om 200 liter cyser op te zetten. Die heeft overwinterd op een Heaven Hill Bourbon barrel.
Ondertussen is de mede gebotteld en zijn de labels besteld. 325 flesjes van 50 cl worden eerstdaags op jullie losgelaten. Stay tuned.

Available soon: Original Sin Barrel Aged

Last year we weren’t able to provide our Original Sin. Our apple grower’s crop failed and the quantity of juice available was (way) insuficient. The 2020 crop was a huge succes, however. We got busy right away and statred 200 liters of cyser. Last winter it took a loooong nap on a Heaven Hill Bourbon barrel. A short while ago the mead got bottled and yesterday we ordered our labels. Soon we’ll be unleashing 325 bottles of 50 cl. Stay tuned.

Pi Day!!

14 maart is International Pi Day (3/14, weetjewel…). Als rechtgeaarde geek kunnen we dit natuurlijk niet ongemerkt laten voorbijgaan. Daarom krijg je bij je bestellingen (van €50 of meer) vanaf vandaag tot en met 14 maart een korting van 16.67%, wat neer komt op koop 5 flessen en krijg er een zesde bij.
De kortingcode is 3.14159265

March 14 is International Pi Day. Being the geeks that we are, we couldn’t let this pass unnoticed. That’s why you’ll get a 16.67% discount (buy five, get six) on your orders of €50 or higher. The coupon code is active starting today and will be deactivated on March 15th.  The coupon code is: 3.14159265

Mederij te koop? Mederij VERKOCHT! // Meadery for sale? Meadery SOLD!

Het is zover. De mederij is officieel te klein. De productie begon zo’n hoge vlucht te nemen dat werken in de kelder onder onze familiewoning niet meer doenbaar was. Gelukkig hebben we een paar kilometer verderop een nieuwe, state of the art mederij ingericht bij ons nieuwe huis.
Het huidige huis is ondertussen verkocht. Bliksemsnel, zelfs.

So it has come to this. The meadery has officially become to small. The production kept on growing and making mead in the basement under our family home was no longer feasable. Luckily we’ve been able to install a state of the art meadery in our new abode a few kilometers down the road.
In the meantime our present home has already been sold. IN the blink of an eye, I might add…

Lynn’s Christmas Mead 2020

Vandaag hebben we -eindelijk- Lynn’s Christmas Mead 2020 kunnen bottlen. Het recept is helemaal hetzelfde als dat van vorig jaar. Je gaat er hints van zuidvruchten, kaneel, kruidnagel en zelfs speculaas in terugvinden. Het enige dat veranderd is, is welleuh… het alcoholpercentage. De vorige editie zat op 12% abv, de huidige doet het drie percent beter. 15% abv, dus: opgepast. Een en ander is het gevolg van de Grand Reserve -de basismede voor LCM- die qua honing serieus werd geupgraded.

Op 7 december laten we hem los in de webshop. Tot die tijd hebben de mensen die zich vooringeschreven hebben de tijd om hun reservatie te finaliseren.

Bij de weg: Het is mogelijk dat er zich een klein laagje bezinksel vormt in de fles. We hebben de zuidvructen en specerijen in een zak in het rijpingsvat gehangen.

Today we -finally- bottled Lynn’s Christmas Mead 2020. The recipe is entirely the same as last year. Yo’ll find hints of dried fruit, cinamon, cloves and even speculaas (gingerbread, but not quite). The onlybthing that got changed is the percentage ABV. Last edition had 12% abv, the current one does 3% better. So 15% ABV. Beware. This and that is the consequence ofthe Grand Reserve -the base mead for LCM- that got upgraded with quite some extra honey.

On Devcember 7the we’ll release itin the webshop. Until then the people that pre-registered for LCM have the chance to finalize their reservation.

By the way: It is possible a thin layer of sediment will form in the bottle. We hung the bag containing the dried fruits and spices in the aging vessel.

Een vat, een vat, een vat!

Vandaag is -na de nodige moeilijkheden- ons Heaven Hill vat geariveerd. 53 gallon -of iets over 200 liter- bourbonny goodness. De geur is alleszins geweldig. 
Tot zover het goede nieuws. Het sechte nieuws is dat fans van Original Sin een beetje langer op hun favoriete mede zullen moeten wachten… Hij gaat binnenkort namelijk een tijdje op het voornoemde vat slapen. In plaats van vloeibare appelbollen worden het dus bourbon infused vloeibare appelbollen. Woot!!

Het gaat trouwens niet zo lang duren voor de mede in kwestie in het vat verdwijnt… De gist vliegt als een bezetene door de beschikbare suikers heen. Original Sin v. 2.0 is drie dagen geleden opgestart (met een O.G. van 1.150 voor de mede nerds) en heeft al 1/3 van de suiker in alcohol omgezet. 

Oh en trouwens… Kennelijk ligt er een Belgian Owl vat in het verschiet… *ZUCHT* Ik ben net aan de slag in de nieuwe coole grote mederij en ze wordt alweer te klein… 

Today our -long awaited- Heaven Hill barrel arrived. 53 Gallons of bourbonny goodness. The smell of it is amazing. So far for the good news. On to the bad news, then. The Fans of Original Sin will have to wait a while longer before their mead gets released. It will take a nap in the aforementioned barrel. So in stead of liquid Apfelstrudel it will be Bourbon infused liquid Apfelstrudel. WOOT!!

It won’t be long, by the way, before the mead gets transferred to the barrel. The yeast is racing trough the available sugars. We started this batch only 3 days ago (at an O.G. of 1.150 for you mead nerds) and already 1/3 of the sugars is gone.

The Blacksmith’s Meadery
Blacksmith VOF
Frans Messingstraat 10
2100 Antwerpen

BTW: BE0665.759.597
info@blacksmithsmead.be
www.blacksmithsmead.be