Even voorstellen

The Blacksmith's Meadery

The Blacksmith’s Meadery is een kleine mederij uit Deurne bij Antwerpen. 

De eerste stappen in het vervaardigen van mede werden gezet uit een lichte frustratie met het bocht dat soms als “mede” verkocht werd op festivals. Soms te zoet, Soms ongebalanceerd, soms te zuur. Kwaliteit was vaak erg ver te zoeken. Dat was in 2009. Ondertussen is de markt (mede dankzij onze inspanningen, meen ik te mogen denken) in onze contreien volwassener geworden en zijn er verschillende handelaars opgestaan die geen rommel verkopen maar ook echte kwaliteitsmedes in hun gamma hebben zitten.

Zoals vele andere brouwerijen zijn we vertrokken vanuit een experiment om beter te doen. Dit geëxperimenteer werd echter al snel een serieuze (en tijdrovende) hobby. Toen ook de hobby waanzinnig uit de hand begon te lopen was de logische volgende stap de opstart van een eigen bedrijfje.

 

Laat ons bij het begin beginnen. Wat is mede? Kort door de bocht is mede een wijnsoort waarbij de vergistbare suikers (suiker + gist = alcohol + CO2) niet uit druiven, maar uit honing komen. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt hoeft een mede niet mierzoet te zijn. Vele commercieel verkrijgbare medes zijn weliswaar eerder aan de (te) zoete kant maar er bestaan evengoed gortdroge varianten. Mede werd al van in de vroegste tijden gedronken door beschavingen van overal ter wereld. In Scandinavië noemen ze het Mjød, in Ethiopië het het Tej, in Zuid-Afrika vinden we een soort die iQhilika heet, in het klassieke Perzië sprak men over muð of maðu (in het moderne Iran heeft het spul Mey)…

Wat produceert The Blacksmith’s Meadery nu eigenlijk?

Er bestaan verschillende soorten mede. Degenen waar we bij The Blacksmith’s Meadery voornamelijk op focussen zijn:

    • klassieke mede (honing, water, gist)
    • melomel (honing, vruchten, water, gist)
    • metheglyn (honing, kruiden/specerijen,  water, gist)
    • pyment en cyser (resp. druivensap of appelsap, honing, gist)
    • braggot (honing, mout, water gist) -> deze mede lijkt erg op bier, en wordt ook vaak zo verkocht. Nochtans is er een hemelsbreed verschil in het productieproces van beide dranken…

Bij The Blacksmith’s Meadery proberen we voor ieder wat wils te voorzien. Van zware, zwoele, zoete dessertmedes tot droge fruitmedes.

Wij houden niet van het afsnijden van bochten om sneller tot een resultaat te komen. Medes van The Blacksmith’s Meadery hebben rustig de tijd gekregen om uit te gisten en te rijpen. We gebruiken enkel honing uit de EU. Dankzij de strenge regels en controles die daarop gelden ben je altijd zeker dat onze medes gemaakt zijn met natuurhoning en dat sjoemelhoning zoals we die in Azië en de USA wel eens tegenkomen in geen velden of wegen te bekennen zijn.

Er worden geen chemische additieven voor smaak- of kleurcorrectie gebruikt. Het enige dat we aan onze medes toevoegen is een kleine dosis sulfiet (minder dan de helft dan wat je in commerciële wijnen aantreft) om ze een optimale bescherming te bieden tegen oxidatie en onbedoelde hergisting in de fles.

The Blacksmith’s Meadery
Blacksmith VOF
Frans Messingstraat 10
2100 Antwerpen

BTW: BE0665.759.597
info@blacksmithsmead.be
www.blacksmithsmead.be