fbpx

Moretum. Soon.

Later deze week wordt de derde batch van 2019 verrijkt met zijn belangrijkste toevoegingen. Onze Moretum wordt voorzien van -onder andere- extra honing, een bootlading bramen, oranjebloesem en rozenblaadjes. Met de Moretum hebben we een beetje een speciale band. Het is namelijk het eerste brouwsel dat we ooit maakten voor Ortus Phoenix, de middeleeuwse vereniging waarvan we tot op vandaag nog steeds deel uitmaken. In illo tempore maakten we de basiswijn nog niet zelf, maar werd die gewoon aangekocht. Dat is ondertussen wel een klein beetje veranderd. Sinds enkele jaren is de basis voor de huidig Moretum een pyment: een mede waarbij druivensap werd gebruikt in plaats van water.

Moretum wordt op verschillende manieren gedronken. Ofwel als verfrissend aperitief, fris geserveerd met eventueel een ijsblokje, ofwel warm met een extra beetje honing, wat kruidnagel en een kaneelstokje. Uiteraard is hij ook erg geschikt om bij het eten te drinken. We denken dan in eertse plaats aan een stevige ragout, maar evengoed aan schotels uit het midden-oosten.

Moretum XVIII – botteling in februari 2019 // Bottling in February2019

Latert this week we’ll be adding the last important adjuncts to the Moretum. The stuff we’ll be adding is -amonst others- more honey, blackberries, orangeblassom and rose petals. We have a kind of special connection to Moretum. It’s the first beverage I’ve produced for Ortus Phoenix, the medieval society of which we’re a part to this day. In illo tempore we didn’t brew the base wine ourselves, it was store bought. That has changed just a little. For some years now the base for our present Moretum is a pyment: a mead made with grape juice in stead of water.

You can drink Moretum in different ways. Either as a refreshing aperitif, served chilled with an added ice cube, or, mulled with some extra honey, some cloves and a stick of cinamon. Of course it’s perfectly suited to be enjoyed with your meal. My first thought would be to drink it with a hearty ragout, but it’s a very nice choice to drink with middle eastern dishes as well.