Onze eerste braggot uit de Blacksmith-lijn is klaar en op voorraad. Incus -aambeeld in het Latijn- is een stevige Belgian Golden Strong Ale geworden van zo’n 12% alcoholvolume. Geen doordrinkertje, dus. Dankzij de ietwat zoete afdronk en de duidelijk aanwezige honingaroma’s in de neus kan je niet ontkennen dat Incus een honingbier is. Hij heeft een aangenaam hoppig karakter. Niet IPA hoppig, uiteraard. -Waarmee we uiteraard niet gezegd willen hebben dat er iets mis zou zijn met IPA’s. Ik ben GEK op IPA. Maar te veel hop zou het honingkarater volledig overweldigen. De hoppen die we gebruikt hebben zijn Equinox en Golding. Ze staan garant voor een subtiele bitterheid en-omdat we ook gedryhopt hebben- prachtig gebalanceerde hop aroma’s.
Incus ontwikkelt een mooie schuimkraag die evenwel niet erg lang houdt. Dit heeft te maken met het aandeel honing in de vergistbare suikers.
Or first braggot in the Blacksmith line is ready. Incus -anvil in Latin- could be categorized als a Belgian Golden Strong Ale with an abv of about 12%. It’s not your everyday lager, evidently. Thanks to the slightly sweet aftertaste and distinctive honey aromas in the nose you can’t miss the fact that Incus is a honey beer. Incus’ character can be described as pleasantly hoppy. Not IPA hoppy, of course -for the record: I LOVE IPA’s but too much hop would easily overpower the honey character. The hops used are Equinox and Goldings. They impart a subtle bitterness and, because we dryhopped as well, beautifully developed hop aromas.
Incus will develop a nice head, but because of the amount of honey in the fermentable sugars, it won’t keep very long.