fbpx

Experiment #1116a: Coffeamel

Om de zoveel tijd wagen we ons nog eens aan een experiment. Het blijft verfrissend om af en toe de gebaande wegen te verlaten en je op onontgonnen terrein te begeven. Om economische redenen zijn die eerste experimenten altijd beperkt to 5 liter. Als er dan iets misloopt is de schade te overzien.

showmead experiment #1611
De traditional, voordat de koffie er aan werd toegevoegd

Experiment #1116a: Een traditional met biergist

Onder traditional wordt verstaan: een mede gemaakt met honing, water en gist. Zulke mede word ook wel eens een show mead genoemd. Zeer lekker allemaal, maar een beetje saai voor een experiment, niet? In plaats van zoals gewoonlijk een wijngist te gebruiken, hebben we voor deze mede een biergist op de honing losgelaten.

Na het gistingsproces en het klaren van de mede hebben we er mokkabonen opgezet. De alcohol zorgt voor de extractie van de smaken en aroma’s van de bonen. Zo krijgen we een coffeamel die zoet in de aanzet is. In de afdronk komen dan de bitters en een klein beetje zuren van de koffie door. Deze mede is ongetwijfeld niet voor iedereen maar liefhebbers van koffie zullen er zeker door bekoord raken. Binnenkort op fles en te verkrijgen in de webshop.