Het is weer een tijdje geleden dat er nog een post verscheen op de website. Zij die mij kennen weten dat dat over het algemeen goed nieuws is. Het is druk in de brouwerij en dat wil zeggen dat er binnenkort weer van alle lekkers beschikbaar komt. The Blacksmith’s Grand Reserve is officieel klaar. Hij moet nog een beetje uitklaren maar daar gaan we wat bij helpen. Volgende week wordt hij nog eens overgepompt, dan gefilterd en dan de fles in. Botteling is nog steeds voorzien tegen half November. Mooi op schema.
Aqua Diabolica en Moretum
Er werden ondertussen ook twee nieuwe batches opgezet. Aqua Diabolica, onze Habanero mede en Moretum. Deze laatste is onze signature pyment. Beide batches hebben een volume van 120 liter. Aqua Diabolica werd op 17 oktober opgezet en is ondertussen al bijna halverwege zijn vergisting. De Moretum is pas twee dagen later geboren maar heeft zijn broer al ingehaald en voorbijgestoken. Hij is nu zo goed als droog. Volgende week voegen we de bramen, rozenblaadjes en specerijen toe.
Oh, nee! O2!
Of: Avonturen op de keldertrap.
Een gezonde gistcultuut heeft in het begin van zijn fermentatiecyclus behoorlijk wat zuurstof nodig. Hiermee kunnen de cellen aan de slag om sterolen en lipiden te maken om stevige celwanden te bouwen. Sinds een tijdje voegen we dus ook pure zuurstof aan de most toe. Normaal gezien zouden we een tank van 27 liter @ 200 bar nemen, maar die waren bij de leverancier helaas uitgeput. Het is dus een tank van 45 liter geworden. Een kreng van 70 kilo. Op een of andere manier hebben we ze toch op haar plaats gekregen en hebben we nu O2 voor het komende decennium.
It has been a while since we last posted on the website. The people that know me are generally aware that most of the time this is a good thing. It means that we’re busy in the meadery and that soon there will be new stuff coming out. The Blacksmith’s Grand Reserve is officially ready. It still has to clear a bit but we’ll help it along. Tonight it gets transferred to a new vessel and later on we’ll filter it. Bottling is planned for mid november. Right on schedule.
Aqua Diabolica and Moretum
In the meantime we started two new batches. Aqua Diabolica, our Habanero mead and Moretum. This last mead is our signature pyment. Both batches ahve a volume of 120 liters. Aqua Diabolica was started on October 17th and is past the halfway point. Moretum was born two days later but has caught up and overtaken it’s sibling. It is now almost dry. Next week we’ll be adding the blackberries, rose petals and spices.
What to do with O2?
Or: Adventures on the stairs.
A healthy yeast culture needs a lot of oxygen during the first stages of it’s fermentation cycle. It uses the oxygen to create lipids and sterols to build stronger cell walls. We’ve been adding pure oxygen to the must for a while now. Normally we’d buy a 27 liter/200 bar (2900 psi) tank, but they were sold out. We had to bring a 45 liter tank back home. That’s a she-dog of 70 kilos. One way or antoher we’ve managed to lug said monster down the cellar stairs without breaking our neck. Also: we now have enough O2 for the next 10 years.