fbpx

Original Sin V.1.0

Sinds gisteren is de Original Sin helemaal klaar. Hij is gefilterd, gebotteld en de labels en capsules zijn aangebracht. Hij is vanaf nu dus ook te verkrijgen in de webshop. Original Sin is een cyser, een mede op basis van appelsap en honing. Naast appelsap (Jonathan, Sterappel, Joseph Mulsh, Schone van Boskoop, Reine des Reinettes en Golden Delicious) zit er ook kweepeer, bruine suiker en kaneel in verwerkt. Original Sin is niet zo overweldigend zoet als je misschien zou verwachten. Dankzij de frisse zuren en de subtiele bitterheid van de schil is de zoetheid perfect in balans.

Er zijn maar 100 flessen gebotteld. Omdat ons (biologisch) appelsap ongefilterd is, is er een heleboel mede die we niet hebben kunnen bottelen. Omdat alle zwevende partikeltjes in de fles vroeg of laat zouden precipiteren en zo voor een niet zo smakelijk uitziend sediment zouden zorgen, hebben we geopteerd om de boel toch maar te filteren en te klaren. In het gistingsvat bleef een pakket residu achter van zo’n 30 cm.

Original Sin v.1.0

As of yesterday Original Sin is officially ready. It’s been filtered, bottled, capsuled and labeled. It is now available in our webshop. Original Sin is a cyser, a mead made with honey and apple juice instead of water. Apart from the apple juice (Jonathan, Reinette Etoilée, Joseph Mulsh, Schone van Boskoop, Reine des Reinettes and Golden Delicious) it has quince, brown Belgian candi sugar and cinamon added to the mix. Original Sin isn’t as overwhelmingly sweet as you might think. The sweetnes is kept in check by the tartness of the apples, as well as the subtle bitterness from the skins.

We’ve managed to bottle only a hundred 75 cl bottles. Our (organic) apple juice was unfiltered and a lot of particulates were in suspension. This makes for quite some losses in the fermentation vessel. Because all the floating particles would eventually precipitate out of suspension in the bottle they would create a not so tasty looking sediment. That’s why we opted for clearing and filtering the mead. The resulting layer of gunk in the fermentation vessel was about 30 cm high.