Gisteren werden er twee ‘nieuwe’ medes boven de doopvont gehouden. Zowel Cherrynomus Bosch II als Incus II zijn momenteel in productie.
Er zijn een paar kleine aanpassingen aan de receptuur. Incus heeft (nog) meer mout gekregen en zoals eerder vermeld zijn we ook overgeschakeld op nieuwe hoppen. Citra en Mandarina Bavaria. Citra omdat die voor een frisse bitterheid zorgt, gecombineerd met een leuke citrus-touch die de zoete afdrong van de Incus perfect gaat uitbalanceren. Mandarina Bavaria omdat deze hop nog wat extra, diepere citrustoetsen zal toevoegen.
Cherrynomus Bosch zal zijn kersigheid niet enkel uit zoete (Tragana1) kersen halen. In de primary fermenter zitten nu krieken (Lutovka2). Ook hier weer is het een zaak van de boel nog wat beter uit te balanceren. Ook de gist is gewijzigd. In plaats van een Sauternesgist die we tot nu toe gebruikten hebben we de mede geïnoculeerd met een Beaujolaisgist.
Als alles volgens plan verloopt zou Incus binnen ene week of 4 tot 6 op fles kunnen gezet worden. Voor Cherrynomus Bosch gaan we nog iets langer moeten wachten.
Yesterday we started two ‘new’ meads. Both Cherrynomus Bosch II and Incus II are as of now in production.
We made a few tweaks to the recipes. More malt was added to Incus and as mentioned before we switched hops. The new hops used are Citra and Mandarina Bavaria. Citra for it’s crisp bitterness, combined with a delicious citrus-touch. This will even better balance Incus’ sweet aftertaste. Mandarina Bavaria as been chosen for it’s deeper citrus notes.
Cherrynomus Bosch won’t be relying on sweet cherries (Tragana1) alone for it’s ‘cherryness’. In the primary fermenter we’ve added tart cherries (Lutovka2). This of course (again) to better the balance sweet – sour. We’ve also switched yeast strains. Instead of the Sauternes yeast we’ve been using thus far we’re using a Beaujolais yeast to inoculate the must.
If all goes according to plan, we’ll be bottling the Incus in 4-6 weeks. Al little while later Cherrynomus Bosch will suffer the same fate.
voor de technische mensen / for the technically inclined
1: >18° Brix
2: 12-14° Brix