The Blacksmith’s Grand Reserve

//English translation below

Vrijdag heeft de Grand Reserve (25% meer honing dan de Reserve, weet je nog wel) zijn gisting voltooid. Voor de techneuten onder ons: de hydrometer gaf 1.016 aan, wat het teken is om de gistcellen te vertellen dat het welletjes gewest is. Ze gaan vanaf nu niet meer reproduceren. De gisting loopt nog een klein beetje verder en zou uiteindelijk moeten stoppen bij ongeveer 1.010. Daarna mag de gist op zijn gemak uit suspensie zakken, waarna de mede op eik zal gaan rijpen. Afhankelijk van waar de mede juist definitief zal stoppen met gisten zal het abv tussen de 14 en 15% liggen.

Bosvruchtenmede

De bosvruchtenmede is ook bijna uitgegist. Ik vermoed dat hij nog een weekje of wat werk zal hebben voor we ook aan zijn gistpopulatie kunnen meedelen dat ze hun job goed gedaan hebben. Als hij uitgeklaard is, kunnen de bosvruchten erop. Een week of vier-vijf later kan er dan gebotteld worden.

Grand Reserve
The Blacksmith’s Grand Reserve 2017

Last Friday the Blacksmith’s Grand Reserve (25% more honey than the Reserve, remember?) completed its fermentation. For the technically inclined among us: the hydrometer reading was 1.016. That’s the sign to tell the yeast to stop whatever they’re doing. They won’t be reproducing anymore. Of course the fermentation will go on for a bit and should stop at about 1.010. After that the yeast will slowly precipitate. The mead will then be aging on oak. Depending on where exactly the mead will halt its fermentation, the abv will be between 14 and 15%.

Very Berry Mead

The Very Berry mead too has almost completed its fermentation. I think it will run its course for about another week. Then we will halt the process. When it’s cleared the berries will be added and a four to five weeks later we should be able to bottle.