fbpx

Smaaktest 170329. een vergelijkende studie

Gedurende het brouwproces is het belangrijk om af en toe *ahem* een smaaktest te doen. Zo kunnen eventuele foutjes in de gisting snel opgespoord en geremedieerd worden. Zulke foutjes kunnen ontstaan bij een te warme vergisting, een infectie door een wilde gist of een ander beest, te hoge of te lage PH of gestresste gist. (Ja, ook gist kan stress hebben. Meestal is dit het gevolg van te weinig vrij stikstof en eiwitten in de most.)

Smaaktest Shiver me Timbers (links) en The Blacksmith's Reserve (rechts)
Shiver me Timbers (links) en The Blacksmith’s Reserve (rechts)

Smaaktest #170329: Shiver me Timbers en The Blacksmith’s Reserve

Vandaag hebben we de twee medes die momenteel staan te lageren aan een smaaktest onderworpen. Op bovenstaande afbeelding zie je links de Shiver me Timbers en rechts de Blacksmith’s Reserve staan.

Shiver me Timbers is zoals jullie ongetwijfeld al wel weten een metheglin, een mede waaraan specerijen of kruiden worden toegevoegd. Bovendien is hij ook nog eens gefortifieerd. Het alcoholgehalte wordt een beetje verhoogd door de toevoeging van rum. Momenteel is het nog de naakte mede, zonder toevoegingen. Zijn smaak is, ondanks de gist die nog ruim aanwezig is, al mooi afgerond. Redelijk zoet met een aangenaam zuurtje in de afdronk. Het verder uitzakken van de gist en de twee filteringen die deze en volgende week nog volgen zullen hem enkel nog verder polijsten. Dan volgt de toevoeging van de habaneropepers en de rum.

The Blacksmith’s Reserve is een traditionele mede waar als enige toevoeging een hintje eik wordt opgezet. De Reserve heeft zijn gisting een beetje later gestopt en is dus nog wat troebeler. Zoals je op de foto kan zien is zijn kleur wel een pak lichter dan die van de Shiver me Timbers. Ze hebben nochtans allebei relatief evenveel honing gekregen. De Reserve heeft het echter zonder toevoeging van een beetje kandijsuiker moeten stellen. Hij is halfzoet van smaak en heerlijk fris in de mond.

Beiden hebben op dit moment een alcoholpercentage van om en bij de 11%. Dit zal nog iets verhogen omdat de rondzwevende gist de meting een beetje vertekent. Shiver me Timbers zal door de fortifiëring een totaal alcoholpercentage van 14% krijgen, terwijl de Blacksmith’s reserve rond 12% zal eindigen.