fbpx

Lexicon

Op deze pagina verzamelen we alle begrippen die op de website gehanteerd worden en die voor niet-brouwers een beetje exotisch zouden kunnen klinken.

We live to serve.

 • Braggot: een mede die de benodigde suikers voor de vergisting niet alleen uit honing haalt maar ook uit mout. Dit kan om het even welke moutsoort zijn. De bulk van de mouten die wij gebruiken is echter gerstemout.
  Leffingse Terp / Carolus Terminatorius
 • Capsicumel: Dit is een randgeval. Is het nu een metheglin of een meomel? In alle geval: het is een mede waaraan na de vergisting een of meerder chilipepers worden toegevoegd.
  Shiver me Timbers
 • Coffeamel: een metheglin waaraan koffiebonen werden toegevoegd om een mokka aroma te verkrijgen.
  Experiment #1161a
 • Cyser: Als je het water voor je most deels of volledig vervangt door appelsap, wordt de resulterende mede een cyser.
  Medus Mallorum
 • Gisting: Het proces waarbij microscopische zwammen suikers (glucose en fructose) omzetten naar alcohol. Bij The Blacksmith’s Meadery gebruiken we voornamelijk wijngisten, behalve natuurlijk voor de braggots. Die draaien op biergist. Meestal een Belgian Ardennes of een Belgian Abbey.
 • Melomel: een mede waaraan tijdens of na de vergisting fruit werd toegevoegd.
  Cherrynomus Bosch / Citrus Sinensis / Sanguis Burgundiae / Sancta Barbara
 • Metheglin: Een mede verrijkt met kruiden en/of specerijen. Sommige medes vallen een beetje tussen wal en schip. Aan veel melomels worden specerijen toegevoegd, terwijl er in metheglins ook wel eens fruit terecht komt. We kijken dan naar welk profiel overheerst. Is het resultaat eerder fruitig klasseren we de mede onder Melomel, is het eerder kruidig gaat het om een metheglin.
  Shiver me Timbers
 • Monofloraal: een monoflorale mede is een mede die wordt gebrouwen van de honing van één specifieke plant. Omdat je bijen nu eenmaal niet kan vertellen op welke planten ze wel of niet mogen foerageren, worden de kaste vlak bij een overvloedig aanbod van de bedoelde plant gezet (in een boomgaard, bijvoorbeeld). Bijen zijn ook liever lui dan moe.  De honing in de kast zal dus bijna uitsluitend de honing van de ‘juiste’ bloemen zijn. Er zijn natuurlijk altijd uitslovers die verder vliegen dan nodig zodat de kans bestaat dat de honing niet 100% monofloraal is, maar dit vertegenwoordigt een marginaal percentage van de honing.
 • Pyment: In plaats van met water wordt een pyment opgezet met druivensap, honing en gist. Deze mede komt dus dicht in de buurt van wat we als rode wijn kennen. Vaak wordt een pyment nog een periode op eik gezet zodat het smaakprofiel ervan nog wordt uitgediept.
  Moretum
 • Show Mead: zie Traditional
 • Traditional: Een mede waaraan niets wordt toegevoegd. De enige ingrediënten zijn honing, water en gist. In sommige gevallen wordt er even gerijpt op eik.
  The Blacksmith’s Reserve, The Blacksmith’s Grand Reserve