The Blacksmith’s Grand Reserve: Nog éven geduld…
The Blacksmith’s Grand Reserve: Almost there…

//English translation below

The Blacksmith’s Reserve is een laatste keer overgepompt. Deze keer om hem van de eik te halen. We hebben de gelegenheid uiteraard te baat genomen om hem nog eens te testen. De eik is duidelijk aanwezig in de mede maar zonder overheersend te zijn. De kleur is redelijk geweldig te noemen en in de smaakt steekt de honing prominent de kop op, zonder overdreven zoet te zijn. Voor de techneuten onder ons: de F.G. zit op 1.018. Vrij vertaald: er zit nog 4,6% restsuiker in de mede. Botteling volgt waarschijnlijk binnen een week of twee, als de mede volledig van de laatste overheveling bekomen is (en mijn flessen aangekomen zijn).

BSGR
The Blacksmith’s Grand Reserve

We transferred the Blacksmith’s Grand Reserve one last time. This time to get it off the oak. We -of course- took this opportunity to sample it once more. The oak is clearly present, without being overwhelming. The colour is just gorgeous and in the flavour profile the honey is prominently present. That said, it isn’t cloyingly sweet. For the technically inclined among us: the F.G. sits at 1.018. Therefore there should be some 4.6% residual sugar left in the mead. We’ll probably bottle in a week or two. The mead needs some time to recuperate from the transfer (and I need to order my bottles).