fbpx

Work, work, work…

Beetje moe, toch wel…

Het is me het weekend al wel geweest… Gisterennamiddag hebben we Incus van het rijpingsvat overgezet op het bottelvat, geprimed met de benodigde hoeveelheid bottelsuiker en in één vloeiende beweging ook op fles gezet. Het recept is ten opzichte van Incus I een klein beetje gewijzigd. De hoppen zijn namelijk veranderd. Incus II draait op Citra en Mandarina Bavaria om het lichte citruskarakter van de gebruikte honing extra in de verf te zetten. Hij werd gebotteld op zwarte longneck flesjes van 33 cl. Nu moet er nog een paar weken hergist worden op fles en dan komen er 360 flesjes beschikbaar.

The Blacksmith’s Grand Reserve

Versie 2018 is zonet overgepompt. Hij mag nu zijn laatste gistcellen laten vallen. Als dat voldoende gebeurd is, kunnen we filteren en bottelen. Wie editie 2017 van deze mede geproefd heeft zal merken dat versie 2018 een heel pak zoeter is. Nog steeds droger dan een heleboel andere commercieel verkrijgbare medes maar erg zoet naar onze gewoonte. Er was vraag (redelijk luide vraag, overigens) naar een zoetere klassieke mede en jullie kennen het adagium: U vraagt, wij brouwen. Voor liefhebbers van de drogere variant: geen paniek die wordt begin volgende week opgezet.

Yule Mead

Ook de Yule Mead werd zonet overgepompt. De basismede is een droge (gortdroog, mag ik wel zeggen) bochet. Dit is een mede waarvoor gecarameliseerde honing werd gebruikt. We hebben er net de specerijen en vruchtenmengeling mee opgezet. Deze stond al een paar maanden te trekken en is nu helemaal à point. We moeten nog kijken in hoeverre de Yule Mead nog moet worden bijgezoet want een droge mede voor aan de open haard met kerst? Naaaaah. 

sdr

A bit exhausted I’m afraid.

What a weekend it’s been so far. Yesterday afternoon we’ve transferred Incus II from the maturing vessel to the bottling vat, primed it with the necessary amount of bottling sugar and put it in bottles.  The recipe has changed a bit in comparison with Incus I. We tweaked the hops a bit. Incus II has been hopped with Citra and Mandarina Bavaria to showcase the light citrus character from the honey. We’ve bottled it in black 33 cl longnecks. It has to referment in the bottles for a few weeks now. When that’s all done there will be 360 bottles available.

The Blacksmith’s Grand Reserve

Edition 2018 was just transferred. It has to precipitate it’s last yeast cells. When it’s clear enough we will filter and bottle. Those among you who tasted the 2017 edition will notice that version 2018 is a fair bit sweeter. Still dryer than some other commercially available meads, mind you, but rather sweet for something we brewed. There was demand (vocal demand) for a sweeter traditional mead. And as always: you ask, I brew. For the fans of the dryer version: don’t sweat it. It will be started next week.

Yule Mead

Our Yule Mead also got transferred. The base mead is a dry (bone dry, I might add) bochet. This is a mead made with caramelised honey. We added the spices and fruit mix while transferring. It had been steeping for a few months and was now completely à point. We’ll have to look how far we’ll backsweeten the Yule Mead because a dry mead in front of the open fire at Christmas? Naaaah.