Covid-19: ZE NA KALM! // DO. NOT. PANIC!

In deze tijden van pandemie  is het belangrijk het hoofd koel te houden en zeker geen WC papier te gaan hamsteren (Komaan… Het idee alleen al *zucht*).

De regering is er in geslaagd om het hele gebeuren eindelijk een pak serieuzer te nemen en met één pennentrek *alle* leuke dingen des levens te verbieden. (Disclaimer: ja ik snap het en ja, ze hebben -helaas- gelijk)

Bij The Blacksmith’s Meadery willen we echter niet bij de pakken blijven neerzitten en gaan we gewoon door. Aangezien jullie je mede de komende weken niet op café of restaurant kunnen nuttigen doen we een efforke.

Vanaf 14 maart krijg je met de promocode Covid-19 een korting van 19% in de webshop.

En nu kan die hele Coronacrisis even vrolijk m’n rug op. Ik ga een laaaaaange wandeling op het strand maken. Nah.

In these pandemic times it’s really important to keep a cool head and to not start hoarding TP. (The idea alone… C’mon people. *sigh*)

The Belgian government finally starterd to take things seriously and with one fell swoop outlawed all the fun things in life. (Disclaimer: Yes. I get why and yes, the’re quite right to implement all that.)

At The Blacksmith’s Meadery, however, we don’t believe in rolling over. So we just keep going. Since you guys wo’nt be able to enjoy your mead in a bar or restaurant in th coming weeks, we’re putting in an effort.

As of today you can use the coupon code Covid-19 to get a reduction of 19% in the webshop.

And now: to Hell with the whole Corona Crisis. I’m going for a nice looooong walk on the beach. PEACE OUT.

Right.

Het is weer even stil geweest op deze site. Zoals jullie wel gemerkt hebben komen de meeste updates tegenwoordig via Instagram en Facebook. Dat werkt namelijk wat handiger om on the fly te updaten. Als er écht nieuws is, doen we uiteraard de moeite om toch even achter het klavier te kruipen.

Er zijn een aantal belangrijke zaken die we toch even moeten meegeven. Allereerst: We werden gecontacteerd door het team van Proeft. Of we geen zin hadden om op 1, 2 en 3 mei deel te nemen aan Antwerpen Proeft? Je kan ons dan dus in de Waagnatie in Antwerpen vinden. Ik heb er nog geen idee van welk standnummer we gaan krijgen, maar we houden jullie op de hoogte.

Wat we zeker zullen meebrengen naar het festivals is:

  • Lux in Tenebris: Blauwe bessen en witte chocolade-mede
  • Sanguis Regis
  • Sanguis Regis Plus Ultra
  • The Blacksmith’s Grand Reserve
  • Cherrynomus Bosch (waaarschijnlijk een zure en een zoete versie)
  • 2001: A Strawberry Oddysey (nieuw!! waarschijnlijk in première op Antwerpen Proeft)
  • Aqua Diabolica

It has been quiet for a while again on this website. As you will have noticed, the updates are arriving mostly via Instagram and Facebook nowadays. This is quite a bit more manageable for updating on the fly. When there’s big news it merits getting behind the ol’ keyboard once again, of course.

There are a few big items we need to address today. First of all: we’ve been contacted by the Proeft team. Wouldn’t we like to participate in Antwerpen Proeft (Antwerp tastes) on May 1, 2 and 3? So you’ll find us then at the Waagnatie in Antwerp. I still have no idea whatsoever of which stand we’ll be in, but I’ll keep you posted.

The meads we’re sure to bring with us to the festival are:

  • Lux in Tenebris: Blueberry & white chocolate
  • Sanguis Regis
  • Sanguis Regis Plus Ultra
  • The Blacksmith’s Grand Reserve
  • Cherrynomus Bosch (most likely in a sweet and a tart version)
  • 2001: A Strawberry Oddysey (new!! will probably be premiering at Antwerpen Proeft)
  • Aqua Diabolica

Right II.

De grote structuurwerken in de nieuwe mederij zijn op één ding na afgelopen. Na een hele hoop gedonder met de epoxyvloer, ligt ze er eindelijk in. Nog niet 100% hoe ik het wou, maar goed. Perfectionisme schijnt niet gezond te zijn. Het enige dat nu nog moet gebeuren is het uitbreken van de garagepoort en ze vervangen door een grote raampartij met dubbele deur. Dat is iets voor later dit jaar of begin 2021. We kunnen er alleszins in beginnen werken. Van het ogenblik dat ze door de douane geschouwd is (jahaa, dat moet ook nog) verhuist de productie van Deurne naar Schilde. Bekijk hieronder de transformatie van garage naar mederij.

Apart from one little thing the big infrastructure works in the new meadery are done. After a lot of shenanigans with the epoxy flooring I finally got it installed. Still not 100% how I would have liked it , but oh well. Perfectionism is not good for your health, medical evidence shows. The only thing left to do is to get rid of the garage door and install a large glass wall with a double door. That’s something for later this year or early 2021. At least we can finally begin making mead in there. The moment the excise people give the all clear (yup, that’s still a thing), production will move from Deurne to Schilde.
You can watch the transformation from garage to meadery below.

So, Yeah.

Men heeft er mij op geattendeerd dat er dit jaar geen kerstmede is uitgebracht. Helemaal waar. De productie van de grote, zware fruitmedes heeft een en ander planningsgewijs in het honderd doen lopen. Er is, nochtans, een beetje goed nieuws. Er moesten nog een aantal flessen Grand Reserve gebotteld worden. Tien flessen zijn door toevoeging van specerijen en een beetje extra honing omgebouwd tot kerstmede. Acht ervan zijn nog beschikbaar. Zaterdag verschijnen ze in de online shop. Just sayin’.

Emma Conference 2019

We zijn terug thuis. Na een geweldig weekend kan het recupereren langzaam beginnen. EMMACON 2019 was een vruchtbare editie. Het European Mead Judge Program is uit de startblokken geschoten en er zijn nu een honderdtal officieel gesanctioneerde mead judges op het continent. Yours truly is uiteraard een van hen.

Het is uiteraard geweldig om een groot aantal bekende gezichten terug te zien, maar ook de nieuwe ontmoetingen dit jaar waren meer dan de moeite waard. We hebben met heelder kudden medemakers van gedachten kunnen wisselen en zijn vol geweldige ideeën terug thuis gekomen. Wait. And. See.

Gezien het enthousiasme waarmee onze medes gedegusteerd en gecomplimenteerd werden duiken we vanavond de brouwerij in om een paar verse batches op te zetten. Lux in Tenebris 2019/2 komt eraan (we zijn over halfweg met de huidige batch. De flessen vliegen de deur uit en er is sprake van ze uit te voeren naar enkele Europese lidstaten) en de basis van het nieuwe experiment wordt opgezet. Later meer hierover.

Uiteraard zijn we ook op souvenirjacht geweest. Het resultaat ervan zie je in onderstaande foto. We zijn dus zéér braaf geweest i.t.t. de vorige editie 😀

mead loot!

We’re back home. The post mead craze weekend recuperation can slowly commence. EMMACON 2019 was very fruitful edition. The European Mead Judge Program took off and we’ve got about a hundred sanctioned mead judges on the continent now. Yours truly being one of the, evidently.

It is of course great to meet all those familiar faces, but meeting new people proved very interesting as well. We’ve discussed ideas with throves of mead makers and came home with heaps of fantastic plans. Wait. And. See.

Because of the enthousiasm our meads were sampeled and complimented we’ll be retreating into the brewhall to start a few new batches. Lux in Tenebris 2019 Mk 2 is coming (Batch 1 is about halfway sold and there is talk of exporting to a few EU memeber states) and the base for a new experiment will be layed. More about this later.

…and of course we went souvenir hunting. We’ve been realy in control of ourselves this year. No broken bottles upon arrival either. WOOT!

Goed nieuws / Happy News

Om de bittere pil van de vorige post ietwat te vergulden: The Blacksmith’s Grand Reserve, Sanguis Regis en Sanguis Regis Plus Ultra zijn beschikbaar in de webshop.

Because we felt the need to soften the blow in the previous post a little: The Blacksmith’s Grand Reserve, Sanguis Regis and Sanguis Regis Plus Ultra are available in the webshop.

Triest nieuws // Sad News…

Gisteren kregen we het nieuws dat de appeloogst van onze leverancier mislukt is door de droge zomer. Hij kan dus geen appelsap aanbieden dit jaar, waardoor wij geen Original Sin V.2.0 kunnen maken. We gaan uiteraard wel aan een andere cyser beginnen, maar de Original Sin zal in 2020 dus niet beschikbaar zijn. Dit gezegd zijnde: Ik ben even in de kelder gedoken en heb de allerlaatste flessen Original Sin V.1.0 opgeduikeld. Het originele plan was van ze een paar jaar te laten rijpen, maar dat is ons kennelijk niet gegund. De laatste 10 flessen zijn nu dus beschikbaar in de webshop. Als deze op zijn, is het wachten tot laat in het najaar van 2020 voor de nieuwe Original Sin het daglicht zal zien.

Yesterday we received word that the apple harvest of our provider has failed due to the extremely dry summer. He can’t press his cider this year, which translates in us being unable to make the Original Sin V.2.0. Of course we’ll be making another cyser, but Original Sin won’t be available in 2020. This being said: I dove into the basement and scrounged up the very last bottlers of Original Sin V.1.0. The original plan was to let them age a few years, but that got clearly blown out of the water. The last 10 bottles are available in the webshop as of now. When those are gone, you’ll have to wait until the onset of winter in 2020 before the new Original Sin will see the light of day.

Meet the Meaderies @ Fermenthings

Voor zij die vanavond niet weten wat gedaan: om 19:00 begint bij Fermenthings in Brussel een mede tasting waaraan ook ondergetekende meewerkt. Twee jonge mederijen worden voor het voetlicht gezet en komen enkel van hun medes voorstellen. Wij brengen Lux in Tenebris (blauwe bessen en witte chocolade) en Sanguis Regis Plus Ultra (bramen) mee. Onze Gentse collega’s van Ourobrewos Brewing hebben ook twee medes bij en Yannick van Fermenthings voorziet de vijfde. Deze is een experiment van Fermenthings zelf.

If you don’t know what to do this evening yet: at 7 PM the Meet the Meaderies tasting event at Fermenthings in Brussels will start. Yours truly will be there. Two young meaderies are placed in the limelight to present some of their meads. We’ll be bringing Lux in Tenebris (blueberries and white chocolate) and Sanguis Regis Plus Ultra (blackberries). Our colleagues from Ghent, Ourobrewos Brewing will bring two other meads and Yannick from Fermenthings will be presenting their mead experiment.

Soooo… This happened.

Bon. Quondam én De Quaeye Werelt 2019 zijn achter de rug. Ik sta nog steeds een beetje te duizelen na het laatste evenement. Dat onze stand met mede succesvol ging zijn was redelijk ingecalculeerd, maar dít? We zitten (wééral) met een luxeprobleem. Op de Moretum 2019 Aqua Diabolica 2019, Sanguis Nobilis Plus Ultra en Sanguis Burgundiae Plus Ultra na is er niets (NIETS) meer op voorraad. Alles, tot de allerlaatste fles is quasi verdampt op De Quaeye Werelt. Een kort overzicht van de slachtoffers die het niet gehaald hebben:

  • The Blacksmith’s Grand Reserve
  • Cherrynomus Bosch
  • Sanguis Regis
  • Sanguis Imperatoris
  • Original Sin V.1.0

Het zal ongetwijfeld opgevallen zijn dat een van de slachtoffers pas in 2019 gebotteld werd. Original Sin in januari op fles gezet. Aqua Diabolica was ook M.I.A., maar -goed nieuws- daar hebben we nog een strategische stock van ontdekt die met de herinrichting van de mederij onder de radar was geraakt. Geen enorme hoeveelheden ,maar toch nog een tiental flessen. Er staan momenteel een aantal lege vaten in de brouwruimte -leeg vanwege de naweeën van ons avontuur met de douane. Hoog tijd dus om de productie terug op te krikken. Mensen die de facebook of instagram feeds volgen hebben ondertussen al lang gezien dat we 200 kg honing in huis gehaald hebben. Mead is a-coming!

Een deeltje van de stock. Aan de andere kant was het even erg…
A part of the stock. It was as bad on the other side…

Rrright. Quondam and De Quaeye Werelt 2019 are behind us. I’m still spinning after the last event. I was fairly certain that our stand with mead would be successful, but this? This was frickin’ amazing! So. We’re once again presented ,with a luxury problem. Apart from Moretum 2019 Aqua Diabolica 2019, Sanguis Nobilis Plus Ultra and Sanguis Burgundiae Plus Ultra na there’s nothing (NOTHING) left in stock. Everything up to the very last bottle kind of evaporated on De Quaeye Werelt. A short overview of the fallen:

  • The Blacksmith’s Grand Reserve
  • Cherrynomus Bosch
  • Sanguis Regis
  • Sanguis Imperatoris
  • Original Sin V.1.0

You will without a doubt have noticed that one of the victims -Original Sin- was only bottled in January 2019. Aqua Diabolica was also M.I.A., but -good news, everybody!- we found a strategic stock that got misplaced during the refurbishment of the brew hall. Alas no real big quantity. Just a dozen bottles. There are quite some empty barrels in the brew hall. Empty because of the after effects of our adventure with the customs and excise office. It’s more than time to start the production back up. Followers of the Facebook and/or Instagram feeds will have seen the 200 kilos of honey that got stocked. Mead is a-coming!

De Quaeye Werelt 2019

Dit weekend is het zover. The Blacksmith’s Meadery staat weer op De Quaeye Werelt in het Sterckshof te Deurne. Je kan ons zoals steeds terugvinden onder de kanariegele kluifel, vlak bij het slagveld.

Belangrijk dit jaar: first come, first served. Van een aantal erg populaire medes is nog slechts een beperkte stock voorradig. Als je zeker wil zijn van je fles is het raadzaam on zaterdag al even te komen kijken. We blijven met het luxeprobleem dat de productie de vraag niet kan volgen geconfronteerd worden. Er wordt aan gewerkt. Vogend jaar zou dit probleem zich niet meer zo fanatiek mogen stellen. (Tenzij we op een jaar tijd uit twee 300 litervaten gegroeid zouden zijn, natuurlijk…)

foto Gazet van Deurne
foto ©Wilfried Defillet. Het assortiment zal dit jaar ondanks de stockstress toch “ietwat uitgebreider zijn. Dit is een foto uit 2017. Look at me, all young and stuff…

Wat brengen we mee naar De Quaeye Werelt?

  • The Blacksmith’s Grand Reserve 2018 x 30
  • Original Sin V.1.0 x 21
  • Cherrynomus Bosch x 8
  • Sanguis Regis x 10
  • Sanguis Imperatoris x 12
  • Moretum, voldoende op stock
  • Sanguis Burgundiae Plus Ultra, voldoende op stock, maar verdwijnt aan een ijzingwekkend tempo
  • Sanguis Nobilis Plus Ultra, voldoende op stock, maar verdwijnt aan een ijzingwekkend tempo
  • Aqua Diabolica, voldoende op voorraad.