Emma Conference 2019

We zijn terug thuis. Na een geweldig weekend kan het recupereren langzaam beginnen. EMMACON 2019 was een vruchtbare editie. Het European Mead Judge Program is uit de startblokken geschoten en er zijn nu een honderdtal officieel gesanctioneerde mead judges op het continent. Yours truly is uiteraard een van hen.

Het is uiteraard geweldig om een groot aantal bekende gezichten terug te zien, maar ook de nieuwe ontmoetingen dit jaar waren meer dan de moeite waard. We hebben met heelder kudden medemakers van gedachten kunnen wisselen en zijn vol geweldige ideeën terug thuis gekomen. Wait. And. See.

Gezien het enthousiasme waarmee onze medes gedegusteerd en gecomplimenteerd werden duiken we vanavond de brouwerij in om een paar verse batches op te zetten. Lux in Tenebris 2019/2 komt eraan (we zijn over halfweg met de huidige batch. De flessen vliegen de deur uit en er is sprake van ze uit te voeren naar enkele Europese lidstaten) en de basis van het nieuwe experiment wordt opgezet. Later meer hierover.

Uiteraard zijn we ook op souvenirjacht geweest. Het resultaat ervan zie je in onderstaande foto. We zijn dus zéér braaf geweest i.t.t. de vorige editie 😀

mead loot!

We’re back home. The post mead craze weekend recuperation can slowly commence. EMMACON 2019 was very fruitful edition. The European Mead Judge Program took off and we’ve got about a hundred sanctioned mead judges on the continent now. Yours truly being one of the, evidently.

It is of course great to meet all those familiar faces, but meeting new people proved very interesting as well. We’ve discussed ideas with throves of mead makers and came home with heaps of fantastic plans. Wait. And. See.

Because of the enthousiasm our meads were sampeled and complimented we’ll be retreating into the brewhall to start a few new batches. Lux in Tenebris 2019 Mk 2 is coming (Batch 1 is about halfway sold and there is talk of exporting to a few EU memeber states) and the base for a new experiment will be layed. More about this later.

…and of course we went souvenir hunting. We’ve been realy in control of ourselves this year. No broken bottles upon arrival either. WOOT!

Goed nieuws / Happy News

Om de bittere pil van de vorige post ietwat te vergulden: The Blacksmith’s Grand Reserve, Sanguis Regis en Sanguis Regis Plus Ultra zijn beschikbaar in de webshop.

Because we felt the need to soften the blow in the previous post a little: The Blacksmith’s Grand Reserve, Sanguis Regis and Sanguis Regis Plus Ultra are available in the webshop.

Triest nieuws // Sad News…

Gisteren kregen we het nieuws dat de appeloogst van onze leverancier mislukt is door de droge zomer. Hij kan dus geen appelsap aanbieden dit jaar, waardoor wij geen Original Sin V.2.0 kunnen maken. We gaan uiteraard wel aan een andere cyser beginnen, maar de Original Sin zal in 2020 dus niet beschikbaar zijn. Dit gezegd zijnde: Ik ben even in de kelder gedoken en heb de allerlaatste flessen Original Sin V.1.0 opgeduikeld. Het originele plan was van ze een paar jaar te laten rijpen, maar dat is ons kennelijk niet gegund. De laatste 10 flessen zijn nu dus beschikbaar in de webshop. Als deze op zijn, is het wachten tot laat in het najaar van 2020 voor de nieuwe Original Sin het daglicht zal zien.

Yesterday we received word that the apple harvest of our provider has failed due to the extremely dry summer. He can’t press his cider this year, which translates in us being unable to make the Original Sin V.2.0. Of course we’ll be making another cyser, but Original Sin won’t be available in 2020. This being said: I dove into the basement and scrounged up the very last bottlers of Original Sin V.1.0. The original plan was to let them age a few years, but that got clearly blown out of the water. The last 10 bottles are available in the webshop as of now. When those are gone, you’ll have to wait until the onset of winter in 2020 before the new Original Sin will see the light of day.

Meet the Meaderies @ Fermenthings

Voor zij die vanavond niet weten wat gedaan: om 19:00 begint bij Fermenthings in Brussel een mede tasting waaraan ook ondergetekende meewerkt. Twee jonge mederijen worden voor het voetlicht gezet en komen enkel van hun medes voorstellen. Wij brengen Lux in Tenebris (blauwe bessen en witte chocolade) en Sanguis Regis Plus Ultra (bramen) mee. Onze Gentse collega’s van Ourobrewos Brewing hebben ook twee medes bij en Yannick van Fermenthings voorziet de vijfde. Deze is een experiment van Fermenthings zelf.

If you don’t know what to do this evening yet: at 7 PM the Meet the Meaderies tasting event at Fermenthings in Brussels will start. Yours truly will be there. Two young meaderies are placed in the limelight to present some of their meads. We’ll be bringing Lux in Tenebris (blueberries and white chocolate) and Sanguis Regis Plus Ultra (blackberries). Our colleagues from Ghent, Ourobrewos Brewing will bring two other meads and Yannick from Fermenthings will be presenting their mead experiment.

Soooo… This happened.

Bon. Quondam én De Quaeye Werelt 2019 zijn achter de rug. Ik sta nog steeds een beetje te duizelen na het laatste evenement. Dat onze stand met mede succesvol ging zijn was redelijk ingecalculeerd, maar dít? We zitten (wééral) met een luxeprobleem. Op de Moretum 2019 Aqua Diabolica 2019, Sanguis Nobilis Plus Ultra en Sanguis Burgundiae Plus Ultra na is er niets (NIETS) meer op voorraad. Alles, tot de allerlaatste fles is quasi verdampt op De Quaeye Werelt. Een kort overzicht van de slachtoffers die het niet gehaald hebben:

  • The Blacksmith’s Grand Reserve
  • Cherrynomus Bosch
  • Sanguis Regis
  • Sanguis Imperatoris
  • Original Sin V.1.0

Het zal ongetwijfeld opgevallen zijn dat een van de slachtoffers pas in 2019 gebotteld werd. Original Sin in januari op fles gezet. Aqua Diabolica was ook M.I.A., maar -goed nieuws- daar hebben we nog een strategische stock van ontdekt die met de herinrichting van de mederij onder de radar was geraakt. Geen enorme hoeveelheden ,maar toch nog een tiental flessen. Er staan momenteel een aantal lege vaten in de brouwruimte -leeg vanwege de naweeën van ons avontuur met de douane. Hoog tijd dus om de productie terug op te krikken. Mensen die de facebook of instagram feeds volgen hebben ondertussen al lang gezien dat we 200 kg honing in huis gehaald hebben. Mead is a-coming!

Een deeltje van de stock. Aan de andere kant was het even erg…
A part of the stock. It was as bad on the other side…

Rrright. Quondam and De Quaeye Werelt 2019 are behind us. I’m still spinning after the last event. I was fairly certain that our stand with mead would be successful, but this? This was frickin’ amazing! So. We’re once again presented ,with a luxury problem. Apart from Moretum 2019 Aqua Diabolica 2019, Sanguis Nobilis Plus Ultra and Sanguis Burgundiae Plus Ultra na there’s nothing (NOTHING) left in stock. Everything up to the very last bottle kind of evaporated on De Quaeye Werelt. A short overview of the fallen:

  • The Blacksmith’s Grand Reserve
  • Cherrynomus Bosch
  • Sanguis Regis
  • Sanguis Imperatoris
  • Original Sin V.1.0

You will without a doubt have noticed that one of the victims -Original Sin- was only bottled in January 2019. Aqua Diabolica was also M.I.A., but -good news, everybody!- we found a strategic stock that got misplaced during the refurbishment of the brew hall. Alas no real big quantity. Just a dozen bottles. There are quite some empty barrels in the brew hall. Empty because of the after effects of our adventure with the customs and excise office. It’s more than time to start the production back up. Followers of the Facebook and/or Instagram feeds will have seen the 200 kilos of honey that got stocked. Mead is a-coming!

De Quaeye Werelt 2019

Dit weekend is het zover. The Blacksmith’s Meadery staat weer op De Quaeye Werelt in het Sterckshof te Deurne. Je kan ons zoals steeds terugvinden onder de kanariegele kluifel, vlak bij het slagveld.

Belangrijk dit jaar: first come, first served. Van een aantal erg populaire medes is nog slechts een beperkte stock voorradig. Als je zeker wil zijn van je fles is het raadzaam on zaterdag al even te komen kijken. We blijven met het luxeprobleem dat de productie de vraag niet kan volgen geconfronteerd worden. Er wordt aan gewerkt. Vogend jaar zou dit probleem zich niet meer zo fanatiek mogen stellen. (Tenzij we op een jaar tijd uit twee 300 litervaten gegroeid zouden zijn, natuurlijk…)

foto Gazet van Deurne
foto ©Wilfried Defillet. Het assortiment zal dit jaar ondanks de stockstress toch “ietwat uitgebreider zijn. Dit is een foto uit 2017. Look at me, all young and stuff…

Wat brengen we mee naar De Quaeye Werelt?

  • The Blacksmith’s Grand Reserve 2018 x 30
  • Original Sin V.1.0 x 21
  • Cherrynomus Bosch x 8
  • Sanguis Regis x 10
  • Sanguis Imperatoris x 12
  • Moretum, voldoende op stock
  • Sanguis Burgundiae Plus Ultra, voldoende op stock, maar verdwijnt aan een ijzingwekkend tempo
  • Sanguis Nobilis Plus Ultra, voldoende op stock, maar verdwijnt aan een ijzingwekkend tempo
  • Aqua Diabolica, voldoende op voorraad.

Events en productie

Zoals jullie de afgelopen weken hebben kunnen vaststellen heeft er zich een flurry van activiteit voorgedaan in de mederij. Alles wat in productie was is ondertussen gebotteld (afgezien van Malleus, maar dat is een ander verhaal) Dit heeft uiteraard te maken met het feit dat het middeleeuws seizoen zich weer aandient. Volgend weekend (18-19 mei) staan we op Quondam in Berlaar, het weekend erop is er een privé event en het weekend van hemelvaart (30 mei tot 2 juni) kan je ons vinden op de Quaeye Werelt in het Rivierenhof te Deurne, Antwerpen.

Alle vaten zijn dus leeg op dit moment. De brouwerij ondergaat een grote schoonmaak en de productie ligt éventjes stil. Gelukkig gaat het niet lang duren. De volgende medes staan reeds op stapel en zullen meteen na de Quaeye Werelt in productie genomen worden. We beginnen met een trio: Lux in Tenebris, The Blacksmith’s Grand Reserve en Sanguis Regis Plus Ultra. Daarna gaan de gewone versies van de Sanguis serie (dus de minder zoete) terug in productie. Batches 1906 – 1912 liggen dus al vast.

Als teasertje: het label van de Lux in Tenebris:

As you may have noticed the last few weeks there was a flurry of activity in the Meadery. Every mead in production has been bottled (except for Malleus, but that’s another story). This has of course to do with the start of the medieval season. Next weekend (May 18-19) we’re at Quondam in Berlaar, the following weekend there’s a private event and the weekend of June 1-2, we’re at De Quaye Werelt in the Rivierenhof in Deurne, Antwerp.

All our tanks are empty now. The Meadery is undergoing a thorough spring cleaning and the production has been halted for a few weeks. Luckily it won’t last that long. The next meads are already past the planning stage. and will be put into production right after De Quaeye Werelt. We’ll start things off with a trio: Lux in Tenebris, The Blacksmith’s Grand Reserve and Sanguis Regis Plus Ultra. After that the regular Sanguis series (less sweet) will be brewed once again. Batches 1906 – 1912 are already scheduled.

As a teaser: the label for Lux in Tenebris.

Moretum 2019 beschikbaar // Available

De Moretum 2019 is aan de webshop toegevoegd. Je kan hem dus vanaf nu bestellen. Een kleine caveat evenwel: uw Blacksmith wordt momenteel even gegijzeld in het ziekenhuis. Bestellingen zullen dus met een vertraging van enkele dagen verzonden worden.

Moretum 2019 has been added to the webshop. You can order as from NOW. A word of warning to this tale: Your Blacksmith is being held hostage in the hospital for a little while. Orders will be sent out with a few days delay.

SHOWTIME!

Sinds een dag of twee is onze Moretum gebotteld. Het is een pyment (dus een mede op basis van druivensap) met bramen. Verder zitten er ook rozenblaadjes en oranjebloesem mee in verwerkt. Vanwege het groot volume aan fruit dat op de basis pyment gezet werd, hebben we er maar een 100-tal flessen van kunnen bottelen. Moretum drink je fris, als aperitief of warm met een handjevol bosvruchten, een kaneelstokje (als je daarvan houdt) en wat extra honing.

Sanguis Burgundiae & Nobilis: Plus. Ultra.

Oplettende meadheads zullen vast al gemerkt hebben dat onze cover image op facebook is aangepast.

De flessen voor de botteling van onze Sanguis Burgundiae en Sanguis Nobilis zijn binnen. Vanavond worden ze een allerlaatste keer gefilterd en zijn ze bottelklaar. Voor de liefhebbers van fruitige medes gaan deze twee een schot in de roos zijn. Zoals jullie waarschijnlijk weten hebben we voor elke nieuwe batch zowel het volume honing als het volume aan fruit gevoelig verhoogd. We zitten nu ongeveer aan het maximum. Per vat van 120 liter hebben we met 60 kg honing en 60 kg fruit gewerkt. De mede is dus een pak zoeter -maar nog steeds niet tandglazuuroplossend- en fruitiger. Vandaar de toevoeging Plus Ultra aan de naam. In De US of A zouden ze deze medes jammy meads noemen. Ook hier zullen we door filterverliezen vanwege het grote fruitvolume maar een goeie 100 flessen kunnen bottelen per batch.

Two days ago we bottled our Moretum . This is a pyment (a mead made with grape juice) with added blackberries -the fruit. Not the handheld device. We also used rose petales and orange blossom. Because of the immense volume of blackberries that was added to the base pyment we were only able to fill a 100 bottles. Moretum should be drank chilled as an aperitif or mulled wit a stick of cinnamon (if you’re so inclined), a handfull of berries and some extra honey.

Sanguis Burgundiae & Nobilis: Plus. Ultra.

Meadheads that pay attention to that kind of thing will have noticed our cover image on Facebook has changed.

The bottles for our Sanguis Burgundiae (multi berry) and Sanguis Nobilis (raspberry) have arrived. Tonight we’ll be filtering them a last time and then they’ll be bottle ready. These two meads will be a bulls eye shot for the lovers of more fruity meads. As you may know, we’ve been upping the volume of honey and fruit with every new batch. We may have reached the maximum levels here. Per 120 liter (32 gallon) batch we’ve used 60 kgs (132 lbs) of honey and 60 kgs of fruit. The resulting mead is obviously a fair bit sweeter -but still not at the enamel destroying level- and fruitier. Hence the addition Plus Ultra to the name. In the US of A they would be called jammy meads. As with our Moretum we’ll only be able to fill about 100 750 ml bottles per batch because of fruit related racking losses.

Profiteer nog 10 dagen!

Je kan nog tot en met 31 maart profiteren van onze Back. In. Business! sale(1).
We steken de laatste tien dagen van de maand zelfs nog een tandje bij. De formule blijft 5 flessen kopen via de webshop, één gratis maar de promotie wordt nu toegepast als een korting van 16.67% vanaf een aankoop van niet vijf, maar twéé flessen.

De promotie geldt op het hele gamma, voor zover het voorradig is. Momenteel dus: Aqua Diabolica, Cherrynomus Bosch, Lemon², Sanguis Imperatoris, Sanguis Regis en The Blacksmith’s Grand Reserve 2018. Je vindt ze allemaal in de webshop.

De promocode is: BIBmar2019

(1)Voor meer achtergrond omtrent het hele ‘Back. In. Business!‘ gebeuren lees je best even deze post, moest je hem nog niet gezien hebben…