Meet the Meaderies @ Fermenthings

Voor zij die vanavond niet weten wat gedaan: om 19:00 begint bij Fermenthings in Brussel een mede tasting waaraan ook ondergetekende meewerkt. Twee jonge mederijen worden voor het voetlicht gezet en komen enkel van hun medes voorstellen. Wij brengen Lux in Tenebris (blauwe bessen en witte chocolade) en Sanguis Regis Plus Ultra (bramen) mee. Onze Gentse collega’s van Ourobrewos Brewing hebben ook twee medes bij en Yannick van Fermenthings voorziet de vijfde. Deze is een experiment van Fermenthings zelf.

If you don’t know what to do this evening yet: at 7 PM the Meet the Meaderies tasting event at Fermenthings in Brussels will start. Yours truly will be there. Two young meaderies are placed in the limelight to present some of their meads. We’ll be bringing Lux in Tenebris (blueberries and white chocolate) and Sanguis Regis Plus Ultra (blackberries). Our colleagues from Ghent, Ourobrewos Brewing will bring two other meads and Yannick from Fermenthings will be presenting their mead experiment.

Soooo… This happened.

Bon. Quondam én De Quaeye Werelt 2019 zijn achter de rug. Ik sta nog steeds een beetje te duizelen na het laatste evenement. Dat onze stand met mede succesvol ging zijn was redelijk ingecalculeerd, maar dít? We zitten (wééral) met een luxeprobleem. Op de Moretum 2019 Aqua Diabolica 2019, Sanguis Nobilis Plus Ultra en Sanguis Burgundiae Plus Ultra na is er niets (NIETS) meer op voorraad. Alles, tot de allerlaatste fles is quasi verdampt op De Quaeye Werelt. Een kort overzicht van de slachtoffers die het niet gehaald hebben:

  • The Blacksmith’s Grand Reserve
  • Cherrynomus Bosch
  • Sanguis Regis
  • Sanguis Imperatoris
  • Original Sin V.1.0

Het zal ongetwijfeld opgevallen zijn dat een van de slachtoffers pas in 2019 gebotteld werd. Original Sin in januari op fles gezet. Aqua Diabolica was ook M.I.A., maar -goed nieuws- daar hebben we nog een strategische stock van ontdekt die met de herinrichting van de mederij onder de radar was geraakt. Geen enorme hoeveelheden ,maar toch nog een tiental flessen. Er staan momenteel een aantal lege vaten in de brouwruimte -leeg vanwege de naweeën van ons avontuur met de douane. Hoog tijd dus om de productie terug op te krikken. Mensen die de facebook of instagram feeds volgen hebben ondertussen al lang gezien dat we 200 kg honing in huis gehaald hebben. Mead is a-coming!

Een deeltje van de stock. Aan de andere kant was het even erg…
A part of the stock. It was as bad on the other side…

Rrright. Quondam and De Quaeye Werelt 2019 are behind us. I’m still spinning after the last event. I was fairly certain that our stand with mead would be successful, but this? This was frickin’ amazing! So. We’re once again presented ,with a luxury problem. Apart from Moretum 2019 Aqua Diabolica 2019, Sanguis Nobilis Plus Ultra and Sanguis Burgundiae Plus Ultra na there’s nothing (NOTHING) left in stock. Everything up to the very last bottle kind of evaporated on De Quaeye Werelt. A short overview of the fallen:

  • The Blacksmith’s Grand Reserve
  • Cherrynomus Bosch
  • Sanguis Regis
  • Sanguis Imperatoris
  • Original Sin V.1.0

You will without a doubt have noticed that one of the victims -Original Sin- was only bottled in January 2019. Aqua Diabolica was also M.I.A., but -good news, everybody!- we found a strategic stock that got misplaced during the refurbishment of the brew hall. Alas no real big quantity. Just a dozen bottles. There are quite some empty barrels in the brew hall. Empty because of the after effects of our adventure with the customs and excise office. It’s more than time to start the production back up. Followers of the Facebook and/or Instagram feeds will have seen the 200 kilos of honey that got stocked. Mead is a-coming!

De Quaeye Werelt 2019

Dit weekend is het zover. The Blacksmith’s Meadery staat weer op De Quaeye Werelt in het Sterckshof te Deurne. Je kan ons zoals steeds terugvinden onder de kanariegele kluifel, vlak bij het slagveld.

Belangrijk dit jaar: first come, first served. Van een aantal erg populaire medes is nog slechts een beperkte stock voorradig. Als je zeker wil zijn van je fles is het raadzaam on zaterdag al even te komen kijken. We blijven met het luxeprobleem dat de productie de vraag niet kan volgen geconfronteerd worden. Er wordt aan gewerkt. Vogend jaar zou dit probleem zich niet meer zo fanatiek mogen stellen. (Tenzij we op een jaar tijd uit twee 300 litervaten gegroeid zouden zijn, natuurlijk…)

foto Gazet van Deurne
foto ©Wilfried Defillet. Het assortiment zal dit jaar ondanks de stockstress toch “ietwat uitgebreider zijn. Dit is een foto uit 2017. Look at me, all young and stuff…

Wat brengen we mee naar De Quaeye Werelt?

  • The Blacksmith’s Grand Reserve 2018 x 30
  • Original Sin V.1.0 x 21
  • Cherrynomus Bosch x 8
  • Sanguis Regis x 10
  • Sanguis Imperatoris x 12
  • Moretum, voldoende op stock
  • Sanguis Burgundiae Plus Ultra, voldoende op stock, maar verdwijnt aan een ijzingwekkend tempo
  • Sanguis Nobilis Plus Ultra, voldoende op stock, maar verdwijnt aan een ijzingwekkend tempo
  • Aqua Diabolica, voldoende op voorraad.

Events en productie

Zoals jullie de afgelopen weken hebben kunnen vaststellen heeft er zich een flurry van activiteit voorgedaan in de mederij. Alles wat in productie was is ondertussen gebotteld (afgezien van Malleus, maar dat is een ander verhaal) Dit heeft uiteraard te maken met het feit dat het middeleeuws seizoen zich weer aandient. Volgend weekend (18-19 mei) staan we op Quondam in Berlaar, het weekend erop is er een privé event en het weekend van hemelvaart (30 mei tot 2 juni) kan je ons vinden op de Quaeye Werelt in het Rivierenhof te Deurne, Antwerpen.

Alle vaten zijn dus leeg op dit moment. De brouwerij ondergaat een grote schoonmaak en de productie ligt éventjes stil. Gelukkig gaat het niet lang duren. De volgende medes staan reeds op stapel en zullen meteen na de Quaeye Werelt in productie genomen worden. We beginnen met een trio: Lux in Tenebris, The Blacksmith’s Grand Reserve en Sanguis Regis Plus Ultra. Daarna gaan de gewone versies van de Sanguis serie (dus de minder zoete) terug in productie. Batches 1906 – 1912 liggen dus al vast.

Als teasertje: het label van de Lux in Tenebris:

As you may have noticed the last few weeks there was a flurry of activity in the Meadery. Every mead in production has been bottled (except for Malleus, but that’s another story). This has of course to do with the start of the medieval season. Next weekend (May 18-19) we’re at Quondam in Berlaar, the following weekend there’s a private event and the weekend of June 1-2, we’re at De Quaye Werelt in the Rivierenhof in Deurne, Antwerp.

All our tanks are empty now. The Meadery is undergoing a thorough spring cleaning and the production has been halted for a few weeks. Luckily it won’t last that long. The next meads are already past the planning stage. and will be put into production right after De Quaeye Werelt. We’ll start things off with a trio: Lux in Tenebris, The Blacksmith’s Grand Reserve and Sanguis Regis Plus Ultra. After that the regular Sanguis series (less sweet) will be brewed once again. Batches 1906 – 1912 are already scheduled.

As a teaser: the label for Lux in Tenebris.

Moretum 2019 beschikbaar // Available

De Moretum 2019 is aan de webshop toegevoegd. Je kan hem dus vanaf nu bestellen. Een kleine caveat evenwel: uw Blacksmith wordt momenteel even gegijzeld in het ziekenhuis. Bestellingen zullen dus met een vertraging van enkele dagen verzonden worden.

Moretum 2019 has been added to the webshop. You can order as from NOW. A word of warning to this tale: Your Blacksmith is being held hostage in the hospital for a little while. Orders will be sent out with a few days delay.

SHOWTIME!

Sinds een dag of twee is onze Moretum gebotteld. Het is een pyment (dus een mede op basis van druivensap) met bramen. Verder zitten er ook rozenblaadjes en oranjebloesem mee in verwerkt. Vanwege het groot volume aan fruit dat op de basis pyment gezet werd, hebben we er maar een 100-tal flessen van kunnen bottelen. Moretum drink je fris, als aperitief of warm met een handjevol bosvruchten, een kaneelstokje (als je daarvan houdt) en wat extra honing.

Sanguis Burgundiae & Nobilis: Plus. Ultra.

Oplettende meadheads zullen vast al gemerkt hebben dat onze cover image op facebook is aangepast.

De flessen voor de botteling van onze Sanguis Burgundiae en Sanguis Nobilis zijn binnen. Vanavond worden ze een allerlaatste keer gefilterd en zijn ze bottelklaar. Voor de liefhebbers van fruitige medes gaan deze twee een schot in de roos zijn. Zoals jullie waarschijnlijk weten hebben we voor elke nieuwe batch zowel het volume honing als het volume aan fruit gevoelig verhoogd. We zitten nu ongeveer aan het maximum. Per vat van 120 liter hebben we met 60 kg honing en 60 kg fruit gewerkt. De mede is dus een pak zoeter -maar nog steeds niet tandglazuuroplossend- en fruitiger. Vandaar de toevoeging Plus Ultra aan de naam. In De US of A zouden ze deze medes jammy meads noemen. Ook hier zullen we door filterverliezen vanwege het grote fruitvolume maar een goeie 100 flessen kunnen bottelen per batch.

Two days ago we bottled our Moretum . This is a pyment (a mead made with grape juice) with added blackberries -the fruit. Not the handheld device. We also used rose petales and orange blossom. Because of the immense volume of blackberries that was added to the base pyment we were only able to fill a 100 bottles. Moretum should be drank chilled as an aperitif or mulled wit a stick of cinnamon (if you’re so inclined), a handfull of berries and some extra honey.

Sanguis Burgundiae & Nobilis: Plus. Ultra.

Meadheads that pay attention to that kind of thing will have noticed our cover image on Facebook has changed.

The bottles for our Sanguis Burgundiae (multi berry) and Sanguis Nobilis (raspberry) have arrived. Tonight we’ll be filtering them a last time and then they’ll be bottle ready. These two meads will be a bulls eye shot for the lovers of more fruity meads. As you may know, we’ve been upping the volume of honey and fruit with every new batch. We may have reached the maximum levels here. Per 120 liter (32 gallon) batch we’ve used 60 kgs (132 lbs) of honey and 60 kgs of fruit. The resulting mead is obviously a fair bit sweeter -but still not at the enamel destroying level- and fruitier. Hence the addition Plus Ultra to the name. In the US of A they would be called jammy meads. As with our Moretum we’ll only be able to fill about 100 750 ml bottles per batch because of fruit related racking losses.

Profiteer nog 10 dagen!

Je kan nog tot en met 31 maart profiteren van onze Back. In. Business! sale(1).
We steken de laatste tien dagen van de maand zelfs nog een tandje bij. De formule blijft 5 flessen kopen via de webshop, één gratis maar de promotie wordt nu toegepast als een korting van 16.67% vanaf een aankoop van niet vijf, maar twéé flessen.

De promotie geldt op het hele gamma, voor zover het voorradig is. Momenteel dus: Aqua Diabolica, Cherrynomus Bosch, Lemon², Sanguis Imperatoris, Sanguis Regis en The Blacksmith’s Grand Reserve 2018. Je vindt ze allemaal in de webshop.

De promocode is: BIBmar2019

(1)Voor meer achtergrond omtrent het hele ‘Back. In. Business!‘ gebeuren lees je best even deze post, moest je hem nog niet gezien hebben…

MeadCon // MazerCup 2019 update

Zoals jullie ondertussen allemaal wel weten zit ondergetekende in Denver, Colorado. Deze week ging er de jaarlijkse AMMA MeadCon en de Mazer Cup International door. Beide evenementen kunnen we uiteraard niet missen. MeadCon staat bol van de meest interessante lezingen en tijdens de Mazer Cup worden de beoordelingsskills behoorlijk aangescherpt. Een niet onbelangrijk onderdeel van de Mazer Cup is de jaarlijkse Mead Mixer, waar een grote groep mederijen (waaronder yours truly) hun producten voorstellen. Wij hadden dit jaar Aqua Diabolica, Original Sin V.1.O en Moretum bij. We kunnen wel stellen dat onze medes een serieuze hit waren bij het Amerikaanse publiek. Als een van de grote zwaargewichten in de Mead Scene je persoonlijk komt vertellen hoe goed hij je product wel vindt, doet dat iets met een mens. Het was gelukkig erg warm in de ruimte waar de mixer doorging. Ik had dus sowieso al een rode kop. De mensen konden me dus niet zien blozen.

As you al know yours truly is in Denver, CO. The past week it was the location of the yearly AMMA MeadCon and the Mazer Cup International. Of course we couldn’t miss out on any of these events. MeadCon is filled to the brim with interesting lectures and the Mazer Cup is perfect for honing one’s tasting skills. An important part of the Mazer Cup is the Mead Mixer. That’s where a large group of meaderies showcases their products. This year we brought Aqua Diabolica, Original Sin V.1.0 and Moretum. Suffice it to say that they were extremely well received amongst the American public. If one of the heavy weights in the Mead Scene makes it a point to come and tell you how great he thinks your product is, one tends to be humbled. Luckily it was very hot in the room, so I already had a red face. People didn’t see me blush.

MCI Mead Mixer 2019
Stilte voor de storm // Calm before the storm

Uiteraard biedt Colorado ook de nodige ontspanningsmogelijkheden. Aangezien we een auto gehuurd hebben, konden we er dus ook op uit trekken. Zij die me wat beter kennen weten dat ik eerder een bergmens ben en daar de Rocky Mountains achter de hoek liggen ben ik de ruige natuur ingetrokken. Als je ooit de kans krijgt: aanradertje.

Of course there is ample choice in ways to spend your free time in CO. We hired a car at the airport so the possibilities for field trips were endless.  The people that know me well know that I’m a kind of sucker for the mountains. Since the Rockies are just behind the corner of the hotel I went on a hike in the roughness that’s Colorado’s wild outdoors. If you ever have the chance: it’s 100% Blacksmith approved.

BACK. IN. BUSINESS!

Zo, beste medeliefhebbers. Jullie hebben ongetwijfeld gemerkt dat er sinds 31 januari 2019 weinig -lees: geen whatsoever- activiteit te bespeuren was op deze website. Sterker nog: het winkelgedeelte is even helemaal weggehaald. Sta me toe een en andere even te duiden. Op 31 januari, om 07:01 ging ten huize Blacksmith de bel. Voor de deur: een buslading ambtenaren van douane en accijnzen. Om een lang verhaal kort te maken: Ik leefde in de veronderstelling dat ik volledig in lijn met de geldende wetgeving aan het opereren was. Vergunning voor productie van alcohol van het F.A.V.V. en al. Kénnelijk moet je er ook eentje van de dienst douane en accijnzen hebben. En laat mijn ondernemingsloket -die ons nochtans als alcoholproducent hebben ingeschreven in de kruispuntbank voor ondernemingen- me dàt nu vergeten te vertellen hebben…

Een verhoor bij de douane en een vrij stevige boete later is alles vergunningsgewijs in orde en mogen we terug mede verkopen. Met dank trouwens aan het team vergunningen van de douane te Antwerpen. Zij hebben ervoor gezorgd dat heel het proces eigenlijk bliksemsnel en zonder haperingen werd afgehandeld.

Om onze wederopstanding te vieren lanceren we vandaag een actie: op alle aankopen in de webshop geldt: 5 + 1 gratis. Dit wordt verrekend als een korting van 16.67% op het totale bedrag. De actie loopt tot het einde van deze maand, uiteraard zover de voorraad strekt. Een kleine caveat: Ik ben in Denver, Colorado van 10 tot 20 maart. Het kan dus zijn dat je verzending een beetje vertraging oploopt tot ik over mijn jetlag ben. Op 22 maart, dus.


De promocode die je bij je bestelling ingeeft is BIBmar2019

Sanguis Burgundiae 2019

So, dear meadlovers. You’ve noticed without a doubt that as of January 31st there was ver little -none whatsoever, actually- activity on these pages. Even worse: we’ve even taken the shop offline. Allow me to explain a few things. Let me take you back to January 31, 7:01 AM. At that precise moment the doorbel at the Blacksmith’s residence rang. On our lawn: a busload of customs / excise agents. Long story short: I was under the impression that the Blacksmith’s Meadery was operating on the level with the authorities. F.A.V.V. permit and all (the F.A.V.V. is the Belgian federal agency watching over the safety of everything food related). Quod Non. Apparently one also needs a permit from the customs / excise agency. And that is where the people who took care of the starting up of our company dropped the ball. Even if it was them who entered us in the database of enterprises as a friggin’ alcoholproducer. They kind of forgot to mention this somewhat important bit of info.

A hearing at the customs / excise office and a rather hefty fine later everything is OK permit-wise. We owe a lot of thanks to the people of the Antwerp branch of the agency. They sped our application trough the papermill, without any hiccups.

To celebrate our ‘resurection’ we’re launching a promo today. For every purchase of 5 bottles in the webshop you’ll get the sixth one for free. To this end we’ll deduct 16.67% from the total of your basket. The promotion will run until March 31st, as long as the stock lasts. A word of caution to this tale. From March 10 until March 20 I’ll be in Denver, CO. Shipment of your order might be delayed until I’m over my jetlag. So March 22.


The promocode to enter when ordering is: BIBmar2019

Moretum. Soon.

Later deze week wordt de derde batch van 2019 verrijkt met zijn belangrijkste toevoegingen. Onze Moretum wordt voorzien van -onder andere- extra honing, een bootlading bramen, oranjebloesem en rozenblaadjes. Met de Moretum hebben we een beetje een speciale band. Het is namelijk het eerste brouwsel dat we ooit maakten voor Ortus Phoenix, de middeleeuwse vereniging waarvan we tot op vandaag nog steeds deel uitmaken. In illo tempore maakten we de basiswijn nog niet zelf, maar werd die gewoon aangekocht. Dat is ondertussen wel een klein beetje veranderd. Sinds enkele jaren is de basis voor de huidig Moretum een pyment: een mede waarbij druivensap werd gebruikt in plaats van water.

Moretum wordt op verschillende manieren gedronken. Ofwel als verfrissend aperitief, fris geserveerd met eventueel een ijsblokje, ofwel warm met een extra beetje honing, wat kruidnagel en een kaneelstokje. Uiteraard is hij ook erg geschikt om bij het eten te drinken. We denken dan in eertse plaats aan een stevige ragout, maar evengoed aan schotels uit het midden-oosten.

Moretum XVIII – botteling in februari 2019 // Bottling in February2019

Latert this week we’ll be adding the last important adjuncts to the Moretum. The stuff we’ll be adding is -amonst others- more honey, blackberries, orangeblassom and rose petals. We have a kind of special connection to Moretum. It’s the first beverage I’ve produced for Ortus Phoenix, the medieval society of which we’re a part to this day. In illo tempore we didn’t brew the base wine ourselves, it was store bought. That has changed just a little. For some years now the base for our present Moretum is a pyment: a mead made with grape juice in stead of water.

You can drink Moretum in different ways. Either as a refreshing aperitif, served chilled with an added ice cube, or, mulled with some extra honey, some cloves and a stick of cinamon. Of course it’s perfectly suited to be enjoyed with your meal. My first thought would be to drink it with a hearty ragout, but it’s a very nice choice to drink with middle eastern dishes as well.