Erkend Ambacht
Certified Craft

//English translation below

We hebben vandaag een belangrijk nieuwtje uit de mederij. Gisteren zijn we voor de federale commissie ambachtslieden verschenen. Daar mocht de blacksmith onze zaak gaan bepleiten. Kennelijk hebben we het goed gedaan, want vanaf vandaag mag The Blacksmith’s Meadery zich een erkend ambacht noemen. Vanaf morgen zouden we in het ambachtenregister moeten verschijnen. Het onderstaande logo zal vanaf de volgende botteling dus mee op het etiket van de flessen komen te staan.

erkend ambachtImportant news from the Meadery! Yesterday we did appear before the federal commission artisans to plead our case. Apparently we did well. As of today The Blacksmith’s Meadery is a certified craft. Tomorrow our name should appear in the index of artisans. The certified craft logo will be featured on our labels from the next bottling onwards.

The Blacksmith’s Grand Reserve

//English translation below

Vrijdag heeft de Grand Reserve (25% meer honing dan de Reserve, weet je nog wel) zijn gisting voltooid. Voor de techneuten onder ons: de hydrometer gaf 1.016 aan, wat het teken is om de gistcellen te vertellen dat het welletjes gewest is. Ze gaan vanaf nu niet meer reproduceren. De gisting loopt nog een klein beetje verder en zou uiteindelijk moeten stoppen bij ongeveer 1.010. Daarna mag de gist op zijn gemak uit suspensie zakken, waarna de mede op eik zal gaan rijpen. Afhankelijk van waar de mede juist definitief zal stoppen met gisten zal het abv tussen de 14 en 15% liggen.

Bosvruchtenmede

De bosvruchtenmede is ook bijna uitgegist. Ik vermoed dat hij nog een weekje of wat werk zal hebben voor we ook aan zijn gistpopulatie kunnen meedelen dat ze hun job goed gedaan hebben. Als hij uitgeklaard is, kunnen de bosvruchten erop. Een week of vier-vijf later kan er dan gebotteld worden.

Grand Reserve
The Blacksmith’s Grand Reserve 2017

Last Friday the Blacksmith’s Grand Reserve (25% more honey than the Reserve, remember?) completed its fermentation. For the technically inclined among us: the hydrometer reading was 1.016. That’s the sign to tell the yeast to stop whatever they’re doing. They won’t be reproducing anymore. Of course the fermentation will go on for a bit and should stop at about 1.010. After that the yeast will slowly precipitate. The mead will then be aging on oak. Depending on where exactly the mead will halt its fermentation, the abv will be between 14 and 15%.

Very Berry Mead

The Very Berry mead too has almost completed its fermentation. I think it will run its course for about another week. Then we will halt the process. When it’s cleared the berries will be added and a four to five weeks later we should be able to bottle.

Bonus!! Aardbeienmede gebotteld.

//English translation below

Naast brouwdag was het zondag ook nog botteldag. De Aardbeienmede die we enkele dagen geleden getest hebben, werd toen goed bevonden om op fles gezet te worden. Vandaag werd dus de daad bij het woord gevoegd. Flessen werden gespoeld en gedesinfecteerd, leidingen kregen dezelfde behandeling en ook de filter ontsnapte niet aan een grondige pre-bottel reiniging.

driptree
Ontsmette flessen op de flessenboom. // Disinfected bottles on the driptree

Na het assembleren van de filter- en afvullijn kon de pret dan eindelijk beginnen. Omdat het om een kleine batch (60 liter) ging, vlotten de werken aan een gezwind tempo. een uurtje of wat later waren alle 80 flessen gevuld.

Aardbeienmede
Aardebeien mede. Wat een kleurtje! // Strawberry mead. That color, though…

De primeur  – afgezien van het panel “vrijwilligers” dat gisteren al eens getest heeft – is voor de buurderij Gitschotelhof, waar we op donderdag 14 september tussen 16.30 en 18.00 aanwezig zullen zijn.

Bonus!! Strawberry mead is bottled!

Sunday was not only brew day, but also bottle day. The Strawberry mead that we tested a few days back was deemed OK for bottling. Sunday was the day. After rinsing and disinfecting the bottles, filters, tubing and vacuum bottling machine we got to assembling the filter and bottle lines. The games could finally begin. Since this was a small batch (60 liters) we zoomed trough the process and about an hour later all 80 bottles were filled.

The premiere  – apart from the panel of “volunteers” that got to taste it on Monday – will be on the farmers’ market near us, where we will showcase our meads from 16.30 to 18.00

Zondag, brouwdag

English translation below…

De zomervakantie komt krijsend tot stilstand. Back. To. Business!!

Vandaag is het brouwdag. We gaan voor een braggot, een honingbier dus, van zo’n 11% abv. Onze braggots zijn gewoonlijk amberkleurig maar degene die we straks in gang zetten zal blond tot donkerblond zijn. We hebben de gist geselecteerd, de mouten (gerst en tarwe) en de hoppen liggen klaar en de honing staat te popelen om mee te mogen spelen. Het brouwvolume zal rond de 60 liter liggen, gezien het een min of meer experimentele batch zal worden.

smackpacks
De packs zijn gesmackt / The packs have been smacked

Sunday, Brewday

The summer recess comes to a screeching halt. Back. To. Business!!

Today it’s brew day. We’re making a braggot. A honey beer, so to speak. The abv we’re shooting for is about 11%. Our braggots usually have an amber hue, but this one will be blond to dark blond. The yeast is selected, the malts (barley and wheat) and hops lie in wait and the honey is aching to play along. The brew volume wil be about 60 liters, since this is a more or less experimental batch.

Rampspoed in de brouwerij.

Zoals gisteren aangekondigd hebben we gisteravond twee projecten van de backburner gehaald. Een groot vat van 120 liter werd overgepompt naar twee ‘kleine’ vaten van 60 liter. Het was de bedoeling om een aardbeien- en een kersenmede af te werken. Tot dusver geen problemen. De mede werd in een mum van tijd overgepompt met onze trouwe hogedebietpomp. De tincturen werden toegevoegd en het rijpen kon beginnen.

De vaten waren op voorhand, zoals het hoort, gedesinfecteerd en gecheckt op beschadigingen die voor potentiële problemen zouden kunnen zorgen. Geen vuiltje aan de lucht.

mede pre-disaster
Mede in de vaten. Everybody Happy.

Blacksmith: 0 – Voorouders: 1

Lees verder “Rampspoed in de brouwerij.”

Honey! I’m home!

Het is een tijdje ijzingwekkend stil geweest op dit blog. Niet omdat de Blacksmith’s Meadery ermee opgehouden was, integendeel: de brouwerij gonst van de activiteit.

Zoals jullie al in een eerder artikel konden lezen, waren we volop in productie voor de nieuwe telgen van de Sanguis serie. De productiefase is al een tijdje afgerond, maar er waren een paar kleine probleempjes met de levering van materialen. Hierdoor heeft het een hele tijd geduurd voor we de laatste stap in het productieproces konden zetten. Op zich niet zo heel erg, want dan kon de mede in bulk rijpen op vat. Het was alleen een beetje vervelend dat de andere projecten daardoor vertraging opliepen.

afdruiprek
80 flessen op afdruiprek 1

#Bottlingday

Lees verder “Honey! I’m home!”

Sanguis serie breidt uit

Gisteren zijn we na het nemen van twee stalen uit de respectievelijke vaten S. Imperatoris en S. Regis de tuin ingetrokken wegens belachelijk mooi weer. De gelegenheid was te mooi om te laten liggen en we hebben dus de twee medes vereeuwigd in een Instagramfoto. (Yep. De Blacksmith’s Meadery is mee met de 21ste eeuw 😉 )

De productie schakelt een versnelling hoger.

Dankzij een nieuwe fermentatietechniek (met onder andere een actieve beluchting van de vaten) verloopt de productie een pak sneller. Met de nodige technische (lees chemische) ingrepen zouden we op een week of vier een bottelklare mede moeten kunnen produceren. Of die mede dan nog kwalitatief in orde zou zijn, is uiteraard maar de vraag. Met het volume honing dat we in onze vaten mikken zou dat overigens een mierzoet bocht opleveren. Ook het feit dat we ervoor kiezen onze medes te produceren met een abv van ongeveer 12%, zorgt ervoor dat ze wat langer in het vat moeten blijven.

vaten 6, 5 en 1
Vaten 6, 5 en 1 (vlnr, resp 60, 60 en 120 liter)

Gisteren hebben we het grote vat van 120 liter dat op 25 mei werd opgezet, gesplitst in twee “kleine” vaten van 60 liter. De mede in kwestie heeft momenteel een abv van ongeveer 13% en is zo goed als droog gefermenteerd. Hij heeft dus bijna geen restsuiker meer. De gisting is dus afgelopen en de mede moet nu uitklaren en rijpen. Van primaire gisting naar rijpingsvat op 18 dagen (en eigenlijk hadden we hem vorige week al moeten overpompen…) Da’s een record.

Afwerking

Een van de vaten krijgt eerstdaags een gigadosis kersen te slikken en zal gebotteld worden als Cherrynomus Bosch. Het tweede vat zal bewerkt worden tot Sanguis Ipmeratoris. Hiervoor worden er bramen aan de mede toegevoegd. Het is niet onmogelijk dat we aan de vaten nog een iets zoetere mede of extra honing toevoegen. Veel zal afhangen van hoe de mede verder evolueert met het toegevoegde fruit.

MEL_SNGREG_2017
Sanguis Regis 2017

Binnen enkele dagen is ook vat 1 klaar Dit werd op 7 juni in gang gezet en zou dus rond  21 juni moeten klaar zijn, wat de gisting betreft.. De mede die hieruit komt, zullen we tot Sanguis Regis (cassis) en de Aqua Diabolica afwerken.

Ondertussen in de kelder…

Na de grote rupture de stock van 2017 zijn we niet bij de pakken blijven zitten. In de brouwerij staan ondertussen 240 liter mede in wording te bubbelen. een deel ervan zal afgewerkt worden als Cherrynomus Bosch, een ander deel als Aqua Diabolica en met de overblijvende helft gaan we wat experimenteren. Op stapel staan twee nieuwe telgen van de Sanguis-lijn. Sanguis Regis en Sanguis Imperatoris. Dit zijn twee melomels met respectievelijk cassis en bramen.

honing
Een emmertje honing. Zo moeten er nog een paar het vat in…

En de brouwer, hij brouwde voort…

Later deze maand (als het eerste vat verdeeld is over twee kleinere rijpingsvaten) zetten we terug een vat van 120 liter in gang voor een nieuwe editie Sanguis Burgundiae en een oude bekende Melomel: Sanguis Nobilis, met frambozen.

MEL_SNGIMP_2017
Sanguis Imperatoris 2017

Het brouwprogramma voor het naseizoen begint ook stilaan vorm te krijgen. Daarover later meer, maar denk alvast “Grand Cru”.

Om het wachten te verzachten: Een shotje van een erg gelukkig waterslot. Dat wil zeggen dat de gisting goed vooruit gaat en we niet al te lang zullen moeten wachten op de nieuwe mede.