fbpx

Tijdelijke actie: Per 5 bestelde flessen 1 proefglas gratis.

Eerst het slechte nieuws. We gaan helaas onze prijzen moeten optrekken in de nabije toekomst. De belachelijk toegenomen prijzen van grondstoffen en materialen (flessen +80%, om je een idee te geven) laten ons helaas geen andere keuze.
Het spreekt voor zich dat de mede die al gebotteld was voor de prijsstijgingen niet verandert van prijs. Enkel de nieuwe batches.

Om de pijn toch een beetje te verzachten: bij aankoop van 5 flessen krijg je tot en met 1 juli een gratis The Blacksmith’s Meadery glaasje. Voor de goede orde: enkel op bestellingen van veelvouden van 5. Er passen namelijk 6 flessen in een doos. Bij een volle doos is er dus geen plaats meer voor het glas.

Lux in Tenebris. New Label?

OK, hivemind. Ik ben een beetje uitgekeken op De Sterrennacht van Van Gogh op het label van Lux in Tenebris. Daarom zijn we een beetje beginnen spelen met wat ideetjes en dit is wat er is uit voortgekomen. Wat denken jullie? Blijven gaan voor herkenbaarheid en De Sterrennacht behouden, of een meer avontuurlijke weg inslaan en het nieuwe label adopteren?
Het spreekt uiteraard vanzelf dat aan het recept van Lux in Tenebris niets gewijzigd wordt.
 
OK, hivemind. I’m a bit tired of Van Gogh’s Starry Night on the Lux in Tenebris label. So we started playing around with some ideas and this is what came out of it. What do you think? Keep going for recognisability and keep De Sterrennacht, or take a more adventurous path and adopt the new label?
It goes -of course- without saying that the recipe of Lux in Tenebris will not be changed.

What label do you like best for Lux in Tenebris? The old, trusted one or the new proposition?
21 votes · 21 answers
×

Bronze and Silver And Gold, oh My!

We zijn eindelijk thuis en ondertussen al een béétje bekomen van een kleine week Warschau. Zoals elk jaar in februari gaat daar dan de Mead Madness Cup door met aansluitend de European Mead Makers Conference.

In de Mead Madness Cup hebben we een aantal medailles gescoord. Vijf om precies te zijn. Het zal je dan ook niet verwonderen dat we heel erg fier zijn. Als je medes door de absolute top van de medemakers beoordeeld worden en in de prijzen vallen is dat geen klein -euh- bier.

De medaillles die we behaald hebben zijn:

Onze recentste bottelingen

Euh… Mede?

 
Mede is de oudste bekende alcoholische drank. Yep. Ouder dan bier. Bier is een jonkie. De drank die een beetje begint te lijken op wat wij kennen als bier ontstaat zo’n 5000 jaar geleden in de vlakten van Mesopotamië. De oudste archeologische aanwijzing voor mede is (drumroll…) 9000 jaar oud. Een keramieken recipiënt uit het dorpje Jiahu in de Henan provincie van China bevatte restanten van een alcoholische drank op basis van honing, fruit en rijst. 
De reden waarom mede zoveel ouder is dan bier is erg eenvoudig. Het proces om alcohol te maken uit honing is veel minder omslachtig. Het volstaat om honing nat te laten worden en de wilde gisten die overal in de lucht hangen hun ding te laten doen. Bon. Da’s simpel. Nu; om kwalitatieve mede te maken zijn er nog wel een paar extra stappen nodig. Laten we die extra stappen bij The Blacksmith’s Meadery nu toevallig onder de knie hebben…

Verschillende soorten mede

Er bestaan een aantal verschillende soorten mede. Hieronder doen we een en ander uit de doeken. De vier belangrijkste soorten: klassiek, melomel, braggot en metheglin worden kort toegelicht.

Klassieke Mede // Traditional

Een klassieke mede is een drank waarbij de suikers uit honing worden omgezet in alcohol. Qua ingrediënten komt er niets anders dan honing, water en gist aan te pas. Het kan gebeuren dat de mede tijdens het rijpingsproces  nog een aantal weken, maanden, jaren zelfs, op eik gezet wordt om een nog diepere smaakbeleving te krijgen.

Melomel // fruitmede

Sommige medes krijgen tijdens of na de vergisting nog een toevoeging van fruit. Je kan het zo gek niet bedenken of er bestaat wel een mede mee. Bananen? Geen probleem. Ananas? Mango? Bring it on. Onze melomels zijn voornamelijk gebrouwen met allerhande bessen. Van bramen over cassis naar frambozen en zelfs aardbeien. In de toekomst gaan we ons ook wat avontuurlijker opstellen en nog andere fruitsoorten aanspreken.

Braggot

Is het een bier? Is het een mede? Nej. Het is een braggot. Waar de basisingrediënten voor mede honing, water en gist zjn, komt er bij een braggot ook nog mout kijken. Bijkomende ingrediënten kunnen bijvoorbeeld ook nog hoppen, specerijen of kandijsuiker zijn, afhankelijk van welke stijl je wil maken. 
Waarom mogen we een braggot geen honingbier noemen? In een bier moet 60% van de suiker afkomstig zijn uit mout. Dat halen we niet bij een braggot.

 

Metheglin // Kruiden en specerijenmede

In het geval er aan een mede specerijen worden toegevoegd spreken we over een metheglin. De mogelijkheden zijn ook hier weer enorm. Je kan gaan voor een zoete kaneelmede, een droge vermouth-achtige mede of een door jeneverbes en thijm gedragen vikingmede. Ook de Capsicumels of de pepermedes behoren tot deze categorie.

Enkele recensies van de interwebs (Facebook & Untappd)

The Blacksmith’s Meadery
Blacksmith VOF
Molenbeemd 3
2970 Schilde

BTW: BE0665.759.597
info@blacksmithsmead.be
www.blacksmithsmead.be