fbpx

10% Kerstkorting!

Ho, ho, hooooow zekers? Zoals we wel vaker plegen te doen, geven we je met kerst een klein cadeautje. Met de kortingcode Yule need a bigger glass 2023 krijg je 10% korting in onze webshop en dit tot en met 1 januari.


Ho, ho , ho! We’re handing out a little present for you during the holidays, as one does. Use coupon codeYule need a bigger glass 2023 in our webshop to get 10% off of all meads.

Nieuwe Bottelingen!

Op Mead Day 2023 werden er twee nieuwe medes, een nieuwe botteling van een oude bekende én een nieuw label voor Lux in Tenebris gelanceerd. De nieuwe medes zijn: Original Sin v.3.0 en Gravitas. Original Sin is de derde iteratie van onze cyser of appelmede, deze keer afgerijpt op een triple sec barrel. Gravitas is een trditionele mede, gemaakt met Spaanse sinaasappelbloesemhoning. De nieuwe botteling van Sanguis Nobilis Plus Ultra Raspberry is ook beschikbaar in de webshop.

On Mead Day 2023 we launched two new meads, a new bottling of an old faithful and a new label for Lux in Tenebris. The New meads are: Original Sin v.3.0 and Gravitas. Original Sin is the third iteration of our cyser or apple mead. This time we matured it on a triple sec barrel. Gravitas is a traditional mead made with Spanish orange blossom honey. The new bottling of Sanguis Nobilis Plus Ultra Raspberry is also available in our webshop.

Euh… Mede?

 
Mede is de oudste bekende alcoholische drank. Yep. Ouder dan bier. Bier is een jonkie. De drank die een beetje begint te lijken op wat wij kennen als bier ontstaat zo’n 5000 jaar geleden in de vlakten van Mesopotamië. De oudste archeologische aanwijzing voor mede is (drumroll…) 9000 jaar oud. Een keramieken recipiënt uit het dorpje Jiahu in de Henan provincie van China bevatte restanten van een alcoholische drank op basis van honing, fruit en rijst. 
De reden waarom mede zoveel ouder is dan bier is erg eenvoudig. Het proces om alcohol te maken uit honing is veel minder omslachtig. Het volstaat om honing nat te laten worden en de wilde gisten die overal in de lucht hangen hun ding te laten doen. Bon. Da’s simpel. Nu; om kwalitatieve mede te maken zijn er nog wel een paar extra stappen nodig. Laten we die extra stappen bij The Blacksmith’s Meadery nu toevallig onder de knie hebben…

Verschillende soorten mede

Er bestaan een aantal verschillende soorten mede. Hieronder doen we een en ander uit de doeken. De vier belangrijkste soorten: klassiek, melomel, braggot en metheglin worden kort toegelicht.

Klassieke Mede // Traditional

Een klassieke mede is een drank waarbij de suikers uit honing worden omgezet in alcohol. Qua ingrediënten komt er niets anders dan honing, water en gist aan te pas. Het kan gebeuren dat de mede tijdens het rijpingsproces  nog een aantal weken, maanden, jaren zelfs, op eik gezet wordt om een nog diepere smaakbeleving te krijgen.

Melomel // fruitmede

Sommige medes krijgen tijdens of na de vergisting nog een toevoeging van fruit. Je kan het zo gek niet bedenken of er bestaat wel een mede mee. Bananen? Geen probleem. Ananas? Mango? Bring it on. Onze melomels zijn voornamelijk gebrouwen met allerhande bessen. Van bramen over cassis naar frambozen en zelfs aardbeien. In de toekomst gaan we ons ook wat avontuurlijker opstellen en nog andere fruitsoorten aanspreken.

Braggot

Is het een bier? Is het een mede? Nej. Het is een braggot. Waar de basisingrediënten voor mede honing, water en gist zjn, komt er bij een braggot ook nog mout kijken. Bijkomende ingrediënten kunnen bijvoorbeeld ook nog hoppen, specerijen of kandijsuiker zijn, afhankelijk van welke stijl je wil maken. 
Waarom mogen we een braggot geen honingbier noemen? In een bier moet 60% van de suiker afkomstig zijn uit mout. Dat halen we niet bij een braggot.

 

Metheglin // Kruiden en specerijenmede

In het geval er aan een mede specerijen worden toegevoegd spreken we over een metheglin. De mogelijkheden zijn ook hier weer enorm. Je kan gaan voor een zoete kaneelmede, een droge vermouth-achtige mede of een door jeneverbes en thijm gedragen vikingmede. Ook de Capsicumels of de pepermedes behoren tot deze categorie.

Enkele recensies van de interwebs (Facebook & Untappd)

The Blacksmith’s Meadery
Blacksmith VOF
Molenbeemd 3
2970 Schilde

BTW: BE0665.759.597
info@blacksmithsmead.be
www.blacksmithsmead.be