Work, work, work…

Beetje moe, toch wel…

Het is me het weekend al wel geweest… Gisterennamiddag hebben we Incus van het rijpingsvat overgezet op het bottelvat, geprimed met de benodigde hoeveelheid bottelsuiker en in één vloeiende beweging ook op fles gezet. Het recept is ten opzichte van Incus I een klein beetje gewijzigd. De hoppen zijn namelijk veranderd. Incus II draait op Citra en Mandarina Bavaria om het lichte citruskarakter van de gebruikte honing extra in de verf te zetten. Hij werd gebotteld op zwarte longneck flesjes van 33 cl. Nu moet er nog een paar weken hergist worden op fles en dan komen er 360 flesjes beschikbaar.

The Blacksmith’s Grand Reserve

Versie 2018 is zonet overgepompt. Hij mag nu zijn laatste gistcellen laten vallen. Als dat voldoende gebeurd is, kunnen we filteren en bottelen. Wie editie 2017 van deze mede geproefd heeft zal merken dat versie 2018 een heel pak zoeter is. Nog steeds droger dan een heleboel andere commercieel verkrijgbare medes maar erg zoet naar onze gewoonte. Er was vraag (redelijk luide vraag, overigens) naar een zoetere klassieke mede en jullie kennen het adagium: U vraagt, wij brouwen. Voor liefhebbers van de drogere variant: geen paniek die wordt begin volgende week opgezet.

Yule Mead

Ook de Yule Mead werd zonet overgepompt. De basismede is een droge (gortdroog, mag ik wel zeggen) bochet. Dit is een mede waarvoor gecarameliseerde honing werd gebruikt. We hebben er net de specerijen en vruchtenmengeling mee opgezet. Deze stond al een paar maanden te trekken en is nu helemaal à point. We moeten nog kijken in hoeverre de Yule Mead nog moet worden bijgezoet want een droge mede voor aan de open haard met kerst? Naaaaah. 

sdr

A bit exhausted I’m afraid.

What a weekend it’s been so far. Yesterday afternoon we’ve transferred Incus II from the maturing vessel to the bottling vat, primed it with the necessary amount of bottling sugar and put it in bottles.  The recipe has changed a bit in comparison with Incus I. We tweaked the hops a bit. Incus II has been hopped with Citra and Mandarina Bavaria to showcase the light citrus character from the honey. We’ve bottled it in black 33 cl longnecks. It has to referment in the bottles for a few weeks now. When that’s all done there will be 360 bottles available.

The Blacksmith’s Grand Reserve

Edition 2018 was just transferred. It has to precipitate it’s last yeast cells. When it’s clear enough we will filter and bottle. Those among you who tasted the 2017 edition will notice that version 2018 is a fair bit sweeter. Still dryer than some other commercially available meads, mind you, but rather sweet for something we brewed. There was demand (vocal demand) for a sweeter traditional mead. And as always: you ask, I brew. For the fans of the dryer version: don’t sweat it. It will be started next week.

Yule Mead

Our Yule Mead also got transferred. The base mead is a dry (bone dry, I might add) bochet. This is a mead made with caramelised honey. We added the spices and fruit mix while transferring. It had been steeping for a few months and was now completely à point. We’ll have to look how far we’ll backsweeten the Yule Mead because a dry mead in front of the open fire at Christmas? Naaaah.

Experiment #1803

Deze ochtend hebben we een kleine experimentele batch opgezet. Lang geleden dat het nog zó klein was, trouwens. Experimentele batches hebben tegenwoordig meestal een volume van 60 liter. #1803 is maar 4 liter groot. Een en ander heeft te maken met de prijs van de gebruikte honing. We maken namelijk een traditionele mede op basis van frambozenbloesemhoning. En die is stervensduur. #1803 wordt droogvergist en nadien met dezelfde honing bijgezoet. Voor de test beperken we ons tot een hydromel. Een mede met een laag alcoholgehalte van ongeveer 8%. Als alles naar tevredenheid verloopt wordt er een 120 liter batch opgezet die rond de 12% alcoholgehalte zal draaien.

Kijk hoe schattig… al die kleine recipiëntjes.
Look al all the cute little recipients…

This morning we started a small experimental batch. It has been a long time since we’ve made a batch this small, by the way. Experimental batches usually have a volume of about 60 liters / ~16 gallons. #1803 is only 4 liters / ~1 gallon. This has to do with the price of the honey we used. We’re making a traditional witch raspberry blossom honey and that is one expensive honey, let me tell you. #1803 will be fermented dry and subsequently backsweetened with the same honey. For the purpose of the test we’ll be making a  hydromel. A low alcohol mead of about 8% abv. If all goes well, we’ll be making a proper 120 liters / ~32 gallon batch of about 12% abv.

Post Modeste & Ecodroom

Modeste Bierfestival 2018 en Ecodroom 2018 zijn ondertussen al enkele dagen achter de rug en ik begin stilaan terug een beetje op mijn plooi te komen. Beide evenementen waren een succes. We hebben met een hele hoop interessante mensen kunnen spreken, een hoop nieuwe mensen hebben ons product leren kennen en de verkoop (niet onbelangrijk) was ook beter dan verwacht. We hebben wel gemerkt dat we nog een hoop educatief werk voor de boeg hebben. Voornmamelijk op Modeste waren er een hele hoop mensen die kennelijk nog nooit van mede gehoord hadden en die een beetje verbouwereerd waren dat we met mede op een bierfestival stonden. Gelukkig hebben we wel een grote groep kunnen overtuigen van het feit dat mede ook zijn plaats heeft in het craft brewery landschap. Getuige enkele Untappd citaten:

Mede van zwarte bessen. Ni normaal goed! Droge wijn?

Black currant mead. Ridiculously good. Dry wine?

J. E. on Sanguis Imperatoris

Is dit nog bier? NEE. Is het lekker? VOOR MIJ DEZE WEL. Gaat naar de richting van de wijn. Mede is een type wijn zonder druiven dacht ik.

Is this beer? NOPE. Is it good? IF YOU ASK ME , YES. Resembles a wine. Mead is a kind of wine without grapes, I think.

P. C. on Sanguis Nobilis

Respect to the brewer who made such a complex taste. I recommend you try it

S. D. on Lemon²

A beautiful mindfuck!

R. B. on Lemon²

Modeste Bierfestival 2018 and Ecodroom 2018 are a few days in the past already and slowly I am getting back on my feet. Both events were rather successful. We’ve been able to talk to a lot of interesting people, a lot of people discovered our product and the sales (not unimportant) were better then expected. We did, however, notice that there is still a lot of educating the masses to be done. Especially at Modeste there were a lot of people who apparently never heard of mead before. They were also a bit puzzled to see we brought mead to a beer festival. Luckily we’ve been able to convince quite a lot of them of the fact that mead has it’s place in the craft brewery landscape. Just look at the Untappd quotes above.

Honing, honey…

Zo. Ik heb net 120 kilo verse honing aangesleept. Volgende week zetten we 120 liter Aqua Diabolica in de steiger. Peperlovers, voor je de tent afbreekt: die moet nog wel een paar maandjes gisten, klaren en rijpen hé… Begin 2019 zal hij terug voorradig zijn. Verder starten we ook nog een 120 liter batch Moretum en een 60 liter testbatch van een geheim experiment. Wat dat juist gaat worden kan ik helaas nog niet vertellen maar fans van American Style Big Meads gaan er erg gelukkig van worden.

Aqua Diabolica

 

OK. So I just hauled in 120 kilo of new honey. Next week we’ll start a 120 liter batch of Aqua Diabolica. A caveat for the pepper lovers: before you bring down the house; it still has to  ferment, clear and age for a few months. I guess that in the spring of 2019 it will be available. We’re also going to breathe life in a 120 liter batch of Moretum and a 60 liter batch of a super secret experiment. I can’t tell you what it’s going to be just yet, but American Style Big Mead fans will be very happy with it.

Modeste Bierfestival // Ecodroom // Geeky Cauldron

Phew… Deze week zal weer kunnen tellen… We hebben nog maar net een bijzonder hectisch weekend achter de kiezen en de volgende evenementen dienen zich al aan. Op donderdag 4 oktober kan je ons vinden in de Geeky Cauldron aan de Sint-Jacobsmarkt 88-90 te Antwerpen. Atmicmu organiseert er een evenement rond mede en wij zijn uiteraard van de partij. Meer info vind je in onze event section of op onze facebook pagina

Phew… We’ve got quite the week in front of us… On Thursday October 4th you can find us in the Geeky Cauldronon Sint-Jacobsmarkt 88-90 in Antwerp. We’re cohosting a mead tasting event there with Atmicmu. More info in our event section or on the facebook page.

Zaterdag én zondag kan je ons vinden op het Modeste Bierfestival in de brouwerij De Koninck aan de Boomgaardstraat in Antwerpen Berchem. De toegang tot het evenement is gratis en je kan er bij een heleboel kleine brouwerijen voor €1 bieren (en in ons geval uiteraard medes) proeven.

On saturday and sunday we’re at the Modeste Bierfestival in theDe Koninck brewery at the Boomgaardstraat in Antwerp Berchem. Admision is free and you’ll be able to taste beers (meads in our case, evidently) from a plethora of small craft breweries for € 1 a glass (5 to 15 cl)

Zondag kan je ons ook vinden in het Rivierenhof te Deurne. Daar gaat dan Ecodroom door. Sarah zal daar het fort rechthouden. De medes die je er gaat kunnen ontdekken zijn Sanguis Regis, Sanguis Imperatoris en Cherrynomus Bosch.

Incus II

Zondag hebben we de Incus nog een keertje getest. De hoppen beginnen nu goed tot hun recht te komen. Nu was het zaak om te bepalen hoelang we hem op eik gaan laten liggen.

De flesjes zijn alleszins al besteld. Het is hetzelfde model van de vorige editie Incus (Longnecks van 33 cl) maar in plaats van bruin hebben we dit keer voor de zwarte variant gekozen.

Wat een kleurtje! // Look at that color!

Last Sunday we tested our Incus II again. The hops are really coming  into their own. Now we were trying to figure out how long Incus would be maturing on oak.

We’ve already ordered the bottles. Like last edition Incus will be bottled in 33 cl longnecks. The only differenceis the color. Instead of brown we went with black.

FILTERS!!!

Gisteren is onze bestelling filterplaten aangekomen. We kunnen nu weer een tijdje voort. De kersen- en bramenmede (respectievelijk Cherrynomusch Bosch en Sanguis Regis) staan te popelen om op fles gezet te worden, maar eerst moeten ze nog een keertje langs de filterinstallatie passeren. We hebben ze dan ook nog maar eens getest. Om zeker te zijn dat ze al bottelklaar zijn… Beide medes zijn momenteel glashelder. Enkel eventueel rondzwevende gistcellen moeten nog verwijderd worden om flesgranaten te vermijden.

Cherrynomus Bosch (L) en Sanguis Regis (R)

Yesterday our order of filter plates arrived. We’re good for quite a while now. Our Cherry and Blackberry meads (Cherrynomus Bosch and Sanguis Regis respetively) are dying to be bottled. First, however, they need to be filtered one more time. To be absolutely sure we’ve tested them a last time. Both meads are clear as a bell. We just need to remove yeast cells that are possibly still floating around. Bottle bombs are not what we’re after, after all…

H2O

Tja. Het is natuurlijk een onmisbaar ingrediënt…

Zucht. Met de regen die gisteren met bakken uit de lucht viel zijn we met een bang hart toch maar even de kelder gaan controleren… Geen minuut te vroeg, want het water begon binnen te sijpelen via de afvoer en… door de f*cking muur. Gelukkig hebben we een goeie dompelpomp staan die we in no-time aan het werk gezet hebben. De schade valt al bij al nog goed mee. Enkele kartonenn dozen en wat spaanplaat zijn definitief verloren, maar de mede heeft het allemaal overleefd.

Oy vey.

Meh. It’s an ingredient one cannot do without after all……

Sigh. Yesterday we had a biblical downpour over the meadery. So I had to go and check the basement. Not a minute to soon. The water was already entering via the evacuation system and… trough the f*cking wall. Luckily we’ve got an excelent sumersion pump that we put to work in no-time. The damage is overseeable, nothing to bad. Just a few cardboard boxes and some particle board are lost. The mead did survive unscathed.

Dat het een druk weekend was. // It was a very busy weekend

Afgelopen weekend was het een drukte van belang in de mederij. Een tijdje geleden hebben we de Sanguis Imperatoris gebotteld maar er waren nog enkele medes die bijna klaar waren. Een kort overzicht.

  • Sanguis Regis (onze bramenmede) werd een eerste keer gefilterd en staat nu nog even verder af te rijpen.
  • Cherrynomus Bosch: Gefilterd (dus gistvrij nu)
  • Cherrynomus Bosch: 20 kg Taragana Kersen werden ontsapt en zijn aan de mede toegevoegd. (de kleur en geur zijn ongelooflijk nu)
  • Yule Mead: Onze kerstbochet werd in gang gezet. Hiervoor staan al een hele tijd de ingrediënten voor een plumpudding gereed. We maken er een maceraat van dat aan de mede wordt toegevoegd.
  • The Blacksmith’s Grand Reserve 2018: Ons paradepaard staat ook weer vrolijk te bubbelen in de brouwerij. In principe kunnen we binnen een maand of twee-drie filterern en dan kan hij nog een paar weken op eik liggen.
  • Incus: Onze populaire braggot heeft zijn dryhops gekregen. Net zoals de hoppen die meegekookt werden (zonder de honing, uiteraard) gebruiken we weer Citra en Mandarina Bavaria.

Ik heb het gisteren even uitgerekend. We hebben in de brouwerij momenteel een goeie 700 liter mede staan in verschillende stadia van afwerking. Als we terugkijken naar de beginperiode in 2017 toen yours truly nog spontaan begon te hyperventilleren omdat er (AAAAAH!!) 120 liter mede in productie was, kunnen we het niet helpen dat er een glimlach om onze lippen speelt. *grijns*

Cherrynomus Bosch vóór de toevoeging van de Taraganakersen
Cherrynomus Bosch before adding the Taragana cherries

Last weekend it was very busy at the Blacksmith’s Meadery. A while ago we bottled our Sanguis Imperatoris but there were still some other meads on the verge of being ready… A short overview.

  • Sanguis Regis (our blackberry mead) was filtered a first time. It will now mature for a few weeks.
  • Cherrynomus Bosch: Filtered (absolutely yeast free now)
  • Cherrynomus Bosch: 20 kg Taragana cherries got juiced and were added to the mead. (It’s color and aroma are beyond heavenly now.)
  • Yule Mead: Our Yule bochet was started. We’ve amassed the ingredients for a plumpudding. They will be made into a macerate which will be added to the mead once it’s done fermenting.
  • The Blacksmith’s Grand Reserve 2018: Our pride and joy is bubbeling along nicely in the brewery. If all goes according to plan, we’ll be filtering in about two to three months. After that it will be put on oak for several weeks.
  • Incus: Our popular braggot just had it’s dry hops added. Just like the hopps which were boiled (without the honey, of course) we’re using Citra and Mandarina BAvaria once again.

Yesterday I did the math. At the moment we’ve got about 700 liters of mead in varying stages of completion in the brewery. When I look back at our starting days in 2017 when yours truly spontaneously started to hyperventilate because there were (AAAAAAH!!) 120 liters of mead in production I can’t help but have a smile on my face. *grin*