Dienstmededeling // PSA

In onze webshop kan je al onze medes vinden. Als je in de buurt woont kan je ze na afspraak gewoon komen oppikken aan de mederij (kies in dat geval die optie bij check-out). Anders sturen we de flessen op. Voor België gebeurt dat via Bpost, de rest van de EU heeft de keuze uit DHL, UPS en DPD. 

You can find all our meads in our webshop. If you live nearby you can come and get your bottles at the Meadery. In all other cases we’ll post the bottles to you. For Belgium we’re using Bpost. The rest of the EU can choose between DHL, DPD or UPS. We’re still working out how to ship our meads to the States. B2B is easy. B2C not quite so.

Look who’s back!

Vanaf vandaag zijn zowel de Incus als The Blacksmith’s Grand Reserve terug in de webshop te verkrijgen. Beiden hebben een beetje een verschillend profiel ten opzichte van de vorige editie. Voor de Incus hebben we be  de hopsoorten gewijzigd. De vorige editie draaide op Equinox en Golding, de huidige op Citra en Mandarina Bavaria. The Blacksmith’s Grand Reserve heeft nog een extra 10 kg honing op een 120 liter vat gekregen. Hij bevat nu 60 kg op 120 liter.

As of today both Incus as The Blacksmith’s Grand Reserve are available again in our webshop. They both have a slightly different profile compared to the previous edition. Incus’ hops have been changed. Instead of  Equinox and Golding we used Citra and Mandarina Bavaria. The Blacksmith’s Grand Reserve had an extra 10 kg of honey added to its 120 liter vat. The honey content is now 60 kgs for 120 liters..


Nieuwslawine // News avalanche

Original Sin – Pecatum Originale

Gisteren hebben we een partij geweldig appelsap gescoord voor onze volgende cyser. Het is geperst uit vijf verschillende oude appelsoorten en heeft een heerlijke zuur- zoet- bitter balans. Omdat we het met extra honing gaan vergisten (vandaar dat het een cyser wordt en geen cider) gaan we de zoetheid toch een beetje moeten uitbalanceren. Daarvoor hebben we ook nog een bootlading kweeperen waarmee we de mede zullen afwerken. Appels en kweeperen. Dat roept om een naam die te maken heeft met de (dun-dun-duuuuhn) erfzonde. Vandaar dat de werktitel van deze mede Original Sin is.

Botteling Grand Reserve

Vanavond wordt The Blacksmith’s Grand Reserve gebotteld. Er zijn al twee flessen mee gegaan naar de EMMA conference in Poznan waar ze erg goed onthaald werden. Vandaag worden de ca. 140 andere flessen ook afgevuld.
De labels zijn al binnen, dus alles kan snel vooruit gaan.

Incus II

Gisteren is het eerste flesje Incus II opengegaan. Hij werd door een -redelijk- onafhankelijk testpannel gekeurd en goed bevonden. We bestellen dus vandaag of morgen nog de labels zodat we hem begin december aan de webshop kunnen toevoegen.

Aqua Diabolica en Moretum

De twee recentste batches, Aqua Diabolica – onze habaneromede – en Moretum zijn ondertussen al even volledig uitgegist. Wanneer de bottelfrenzy in de mederij over is, kunnen we ze overzetten op hun rijpingsvaten. Van het ogenblijk dat gebeurd is, moeten we nog een maandje wachten en dan kunnen ze ook op fles.

<Joey>Mmmm… Applejuice… </Joey>

Incus II. In a friggin #Frela glas

Original Sin – Pecatum Originale

Yesterday we’ve secured a batch of wonderful applejuice for our next cyser. It was made by pressing 5 ancient apple varieties and the sweet-acid-bitterness balance is right on point. Because we’ll be adding quite some honey before the fermentation we’ll have to adjust the acidity a bit. What better way to do that than with quinces? Apple and quice. That just screams to be named in connection with the (dun-dun-duuuuhn) Original Sin*. Hence the working title of this mead.

*Yes, we’re aware of Tugwell Creek Farm’s Original Sin Cyser. We contacted them to ask if they would mind terribly if we made a similar cyser on the other side of the Atlantic.

Botteling Grand Reserve

Tonight we’ll be bottling the Blacksmith’s Grand Reserve. Two bottles got kidnapped to the EMMA conference in Poznan. They were very well received. Today we’ll fill the remaining 140-ish bottles.Vanavond wordt The Blacksmith’s Grand Reserve gebotteld. The labels are already printed, so from here on pout things will go swiftly.

Incus II

Yesterday we’ve opened the very first bottle of Incus II. It got sampeled by a -nearly- unbiased testing panel and awarded the seal of approval. Later today or tomorrow we’ll order the labels and the first week of december it will appear in the webshop.

Aqua Diabolica en Moretum

Our two most recent batches, Aqua Diabolica – a habaneromede – and Moretum have completetd their fermentation a few weeks ago. When the bottling frenzy in the meadery is over we’ll be able to put the in their maturing vessels. Once that’s happened we have to wait a month and they’ll be ready to be bottled as well.


** Yule Mead **

Vandaag wordt de Yule Mead gebotteld. Zoals al eerder aangekondigd gaat het om 37,5 cl flesjes. Een derde van de flesjes gaat naar de imker die de honing geleverd heeft en de rest zal voornamelijk op evenementen in het Antwerpse verdeeld worden. Er zijn in het totaal 100 flesjes voor verkoop beschikbaar en een twintigtal zijn al gereserveerd.

De mede zelf is een bochet; een mede op basis van gecarameliseerde honing. Dit heeft een caramel- en marshmallownoot in de smaak als resultaat met op het einde nog een verassend bittertje. De Yule Mead heeft gerijpt op gedroogde vijgen, dadels, abrikozen, pruimen, rozijnen, kaneel, gember, kruidnagel en sinaasappelzest.

Today we’ll be bottling the Yule Mead. As stated before: it will be bottled in 37.5 cl bottles. A third of the bottles will be gioven to the beekeeper that provided the honey. The rest of it will mainly be sold on events in the Antwerp region. In total we’ll have about 100 bottles available of which some twenty are already reserved.

This mead is a bochet. A mead made with caramelised honey. Because of this there are clearly recognisable carmel and marshmallow notes with a surprising little bitter note in the aftertaste. The Yule Mead has aged on dried figs, dates, apricots, plums, raisins, cinamon, ginger, cloves and orange zest.


EMMA 2018

De eerste officiële meeting van de European Mead Makers Association is achter de rug. We hebben eindelijk een heleboel gezichten die we enkle van op een schermpje kenden in levende lijve kunnen ontmoeten. Naast het uitwisselen van ideeën en informatie zijn er een heleboel nieuwe contacten gelegd en vriendschappen gesmeed. Het proeven van de verschillende medes heeft ook weer een hoop extra inspiratie opgeleverd.  Ik ben absoluut kapot maar bijzonder gelukkig dat we drie dagen in Poznan hebben kunnen doorbrengen.

Volgende week gaan we toch enige dietaire aanpassingen moeten doorvoeren. Ik vrees dat ik een periode op slaatjes en water zal moeten overleven. Ik kan me namelijk niet van de indruk ontdoen dat mijn equator bij het vertrek een kleinere straal had dan vandaag. De Poolse keuken is bijzonder lekker maar niet meteen de meest lichte.

The first official meeting of the European Mead Makers Association is over. Finally I’ve met some of the faces I only knew from a screen. Besides exchanging ideas, opinions and information we’ve added a lot of contacts and new friendships were formed. The sampling of each others meads resulted (as per usual) in a boatload of fresh inspiration. I’m absolutely exhausted and extremely happy that I got to spend the last three days in Poznan. 

I’m afraid that next week I’ll have to implement certain dietary changes. A period of sustaining myself with salads and water looms on the horizon. I can’t seem to shake the impression that my equator was somewhat smaller in diameter than today. Polish cuisine is beyond delicious but one can hadly call it light.

Work, work, work…

Beetje moe, toch wel…

Het is me het weekend al wel geweest… Gisterennamiddag hebben we Incus van het rijpingsvat overgezet op het bottelvat, geprimed met de benodigde hoeveelheid bottelsuiker en in één vloeiende beweging ook op fles gezet. Het recept is ten opzichte van Incus I een klein beetje gewijzigd. De hoppen zijn namelijk veranderd. Incus II draait op Citra en Mandarina Bavaria om het lichte citruskarakter van de gebruikte honing extra in de verf te zetten. Hij werd gebotteld op zwarte longneck flesjes van 33 cl. Nu moet er nog een paar weken hergist worden op fles en dan komen er 360 flesjes beschikbaar.

The Blacksmith’s Grand Reserve

Versie 2018 is zonet overgepompt. Hij mag nu zijn laatste gistcellen laten vallen. Als dat voldoende gebeurd is, kunnen we filteren en bottelen. Wie editie 2017 van deze mede geproefd heeft zal merken dat versie 2018 een heel pak zoeter is. Nog steeds droger dan een heleboel andere commercieel verkrijgbare medes maar erg zoet naar onze gewoonte. Er was vraag (redelijk luide vraag, overigens) naar een zoetere klassieke mede en jullie kennen het adagium: U vraagt, wij brouwen. Voor liefhebbers van de drogere variant: geen paniek die wordt begin volgende week opgezet.

Yule Mead

Ook de Yule Mead werd zonet overgepompt. De basismede is een droge (gortdroog, mag ik wel zeggen) bochet. Dit is een mede waarvoor gecarameliseerde honing werd gebruikt. We hebben er net de specerijen en vruchtenmengeling mee opgezet. Deze stond al een paar maanden te trekken en is nu helemaal à point. We moeten nog kijken in hoeverre de Yule Mead nog moet worden bijgezoet want een droge mede voor aan de open haard met kerst? Naaaaah. 

sdr

A bit exhausted I’m afraid.

What a weekend it’s been so far. Yesterday afternoon we’ve transferred Incus II from the maturing vessel to the bottling vat, primed it with the necessary amount of bottling sugar and put it in bottles.  The recipe has changed a bit in comparison with Incus I. We tweaked the hops a bit. Incus II has been hopped with Citra and Mandarina Bavaria to showcase the light citrus character from the honey. We’ve bottled it in black 33 cl longnecks. It has to referment in the bottles for a few weeks now. When that’s all done there will be 360 bottles available.

The Blacksmith’s Grand Reserve

Edition 2018 was just transferred. It has to precipitate it’s last yeast cells. When it’s clear enough we will filter and bottle. Those among you who tasted the 2017 edition will notice that version 2018 is a fair bit sweeter. Still dryer than some other commercially available meads, mind you, but rather sweet for something we brewed. There was demand (vocal demand) for a sweeter traditional mead. And as always: you ask, I brew. For the fans of the dryer version: don’t sweat it. It will be started next week.

Yule Mead

Our Yule Mead also got transferred. The base mead is a dry (bone dry, I might add) bochet. This is a mead made with caramelised honey. We added the spices and fruit mix while transferring. It had been steeping for a few months and was now completely à point. We’ll have to look how far we’ll backsweeten the Yule Mead because a dry mead in front of the open fire at Christmas? Naaaah.

Experiment #1803

Deze ochtend hebben we een kleine experimentele batch opgezet. Lang geleden dat het nog zó klein was, trouwens. Experimentele batches hebben tegenwoordig meestal een volume van 60 liter. #1803 is maar 4 liter groot. Een en ander heeft te maken met de prijs van de gebruikte honing. We maken namelijk een traditionele mede op basis van frambozenbloesemhoning. En die is stervensduur. #1803 wordt droogvergist en nadien met dezelfde honing bijgezoet. Voor de test beperken we ons tot een hydromel. Een mede met een laag alcoholgehalte van ongeveer 8%. Als alles naar tevredenheid verloopt wordt er een 120 liter batch opgezet die rond de 12% alcoholgehalte zal draaien.

Kijk hoe schattig… al die kleine recipiëntjes.
Look al all the cute little recipients…

This morning we started a small experimental batch. It has been a long time since we’ve made a batch this small, by the way. Experimental batches usually have a volume of about 60 liters / ~16 gallons. #1803 is only 4 liters / ~1 gallon. This has to do with the price of the honey we used. We’re making a traditional witch raspberry blossom honey and that is one expensive honey, let me tell you. #1803 will be fermented dry and subsequently backsweetened with the same honey. For the purpose of the test we’ll be making a  hydromel. A low alcohol mead of about 8% abv. If all goes well, we’ll be making a proper 120 liters / ~32 gallon batch of about 12% abv.

Post Modeste & Ecodroom

Modeste Bierfestival 2018 en Ecodroom 2018 zijn ondertussen al enkele dagen achter de rug en ik begin stilaan terug een beetje op mijn plooi te komen. Beide evenementen waren een succes. We hebben met een hele hoop interessante mensen kunnen spreken, een hoop nieuwe mensen hebben ons product leren kennen en de verkoop (niet onbelangrijk) was ook beter dan verwacht. We hebben wel gemerkt dat we nog een hoop educatief werk voor de boeg hebben. Voornmamelijk op Modeste waren er een hele hoop mensen die kennelijk nog nooit van mede gehoord hadden en die een beetje verbouwereerd waren dat we met mede op een bierfestival stonden. Gelukkig hebben we wel een grote groep kunnen overtuigen van het feit dat mede ook zijn plaats heeft in het craft brewery landschap. Getuige enkele Untappd citaten:

Mede van zwarte bessen. Ni normaal goed! Droge wijn?

Black currant mead. Ridiculously good. Dry wine?

J. E. on Sanguis Imperatoris

Is dit nog bier? NEE. Is het lekker? VOOR MIJ DEZE WEL. Gaat naar de richting van de wijn. Mede is een type wijn zonder druiven dacht ik.

Is this beer? NOPE. Is it good? IF YOU ASK ME , YES. Resembles a wine. Mead is a kind of wine without grapes, I think.

P. C. on Sanguis Nobilis

Respect to the brewer who made such a complex taste. I recommend you try it

S. D. on Lemon²

A beautiful mindfuck!

R. B. on Lemon²

Modeste Bierfestival 2018 and Ecodroom 2018 are a few days in the past already and slowly I am getting back on my feet. Both events were rather successful. We’ve been able to talk to a lot of interesting people, a lot of people discovered our product and the sales (not unimportant) were better then expected. We did, however, notice that there is still a lot of educating the masses to be done. Especially at Modeste there were a lot of people who apparently never heard of mead before. They were also a bit puzzled to see we brought mead to a beer festival. Luckily we’ve been able to convince quite a lot of them of the fact that mead has it’s place in the craft brewery landscape. Just look at the Untappd quotes above.

Honing, honey…

Zo. Ik heb net 120 kilo verse honing aangesleept. Volgende week zetten we 120 liter Aqua Diabolica in de steiger. Peperlovers, voor je de tent afbreekt: die moet nog wel een paar maandjes gisten, klaren en rijpen hé… Begin 2019 zal hij terug voorradig zijn. Verder starten we ook nog een 120 liter batch Moretum en een 60 liter testbatch van een geheim experiment. Wat dat juist gaat worden kan ik helaas nog niet vertellen maar fans van American Style Big Meads gaan er erg gelukkig van worden.

Aqua Diabolica

 

OK. So I just hauled in 120 kilo of new honey. Next week we’ll start a 120 liter batch of Aqua Diabolica. A caveat for the pepper lovers: before you bring down the house; it still has to  ferment, clear and age for a few months. I guess that in the spring of 2019 it will be available. We’re also going to breathe life in a 120 liter batch of Moretum and a 60 liter batch of a super secret experiment. I can’t tell you what it’s going to be just yet, but American Style Big Mead fans will be very happy with it.