Nobilis and Imperatoris and Malleus, oh my…

Afgelopen weekend zijn we nauwelijks uit de brouwerij geraakt. Er is dus een hele hoop werk verzet, en er staat nog veel meer te gebeuren. De Sanguis Nobilis zit nu officieel in de laatste rechte lijn. Hij is overgepompt van het klaringsvat naar het rijpingsvat, waar de frambozen eraan zijn toegevoegd. Nu is het kwestie van de zwaartekracht zijn werk te laten doen en de deeltjes die nog in suspensie zitten te laten precipiteren. Als alles goed gaat kan de Nobilis gebotteld worden zo gauw ik terug ben uit de States. Dat is ook het moment waarop we een nieuwe batch Aqua Diabolica gaan opzetten.

Sanguis Imperatoris bubbelt intussen rustig verder. We hebben enkel de pH een beetje moeten optrekken (2.6 is niet erg bevorderlijk voor de gist). We hebben dus 80g CaCO3 toegevoegd om de pH terug naar een ietwat comfortabelere 3.5 te krijgen

Malleus

Verder is er zaterdag -eindelijk- een start gemaakt met de Malleus. Het donkere broertje van de Incus braggot. Deze mede draait op mout (gerst en tarwe) en honing. De hop die we gebruiken is een Aurora die mee gekookt is (voor de bitterheid). Hij zal ook gebruikt worden om op het einde van het gistingsproces te dryhoppen (voor de aroma’s). Er is ook een specerijenmix mee gekookt: onder andere koriander, allspice, vlierbloesem, Ceylonkaneel en anijs. Deze week wordt de honing toegevoegd. Die hebben we uiteraard niet meegekookt. Waarom voegen we de honing pas na een aantal dagen toe? Als we de wort compleet met de honing zouden aanmaken, bestaat de kans dat de gist in suiker-shock gaat en de fermentatie stilvalt voor ze goed en wel op gang gekomen is.

Als alles naar wens verloopt zou Malleus een redelijk bittere braggot moeten worden met een warme, ietwat zoete afdronk. zijn volume alcohol zal ook eerder respectabel zijn. We mikken op ongeveer 9%.

Malleus
Malleus in wording // Preparing the Malleus

Last weekend we barely left the brewery. We’ve accomplished a great many tasks, but there’s still a lot to be done. Sanguis Nobilis is in the last straight line to the finish. It has been transferred from the clearing vessel to the maturing vessel. At the same time the raspberries have been added. Now we sit back and let gravity work it’s magic to drop the last particles out of suspension. If all goes well we can bottle Nobilis as soon as I’m back from the States. That’s when we’ll start a new batch of Aqua Diabolica as well.

Sanguis Imperatoris, in the mean time, is steadily bubbling along. We just had to up the pH a bit (2.6 isn’t really comfy for the yeast). So we added 80g of CaCO3 to bring it back up to a nice 3.5.

Malleus

Satursay we -finally- started work on Malleus. The darker brother of our Incus Braggot. This mead runs on malt (barley and wheat) and honey. The hops used is an Aurora. It has been added to the boil as a bittering agent, but we’ll use it to dryhop as well at the end of the fermentation (for the aroma). We also added a spice mix to the boil: amongst others it consist of coriander, allspice, elderflower, cinnamon (ceylon) and anise. Later this week we’ll add the honey. Why that late? If we were to add it to the wort from the start we would risk the yeast going in shugar-shok. Thus halting the fermentation before it even started.

We expect Malleus to come out as a reasonably bitter braggot with a somewhat sweet aftertaste. It’s abv should be quite respectable at 9%.