2.

Twee jaar alweer… Op 6 november 2016 hebben we The Blacksmith’s Meadery opgericht. Ondertussen zijn we dus twee jaar verder. We hebben in die twee jaar al heel wat gerealiseerd en er zit nog veel meer in de pijplijn. Er zijn een aantal zaken waar we nog niet al te veel over kunnen uitweiden maar nog voor onze derde verjaardag gaan er weer heel wat veranderingen en spannende dingen gebeurd zijn.

Wat we al wel kunnen vertellen is dat er volgende week een aantal nieuwe batches gebotteld zullen worden. The Blacksmith’s Grand  Reserve is klaar en staat te bekomen van zijn laatste transfer naar het bottelvat. Ook de Yule Mead staat te popelen om op fles gezet te worden. Hiervan zullen een 100 flesjes van 37,5 cl beschikbaar zijn. De 50 overige zijn voor Miel du Ciel uit Mortsel die de honing voor deze mede geleverd hebben.

De Moretum en Aqua Diabolica zijn volledig uitgegist. Zij worden in de loop van volgende week van hun extra ingrediënten voorzien. Beide medes zullen overigens deelnemen aan de Mazer Cup International in Denver in maart 2019.

Op 23 november wordt het eerste flesje Incus II geopend. Als hij voldoende hergist is, wordt hij meteen aan de webshop toegevoegd.

Two years alreday. Time flies like an arrow. On November 6th 2016 we officialy founded The Blacksmith’s Meadery . The past two years we acomplished some great things and there’s a lot more in the pipeline. We can’t elaborate on certain things as of yet, but rest assured that come our third birthday some major changes and amazing stuff will have happened.

What we can tell you about is that next week we’ll be bottling some new batches. The Blacksmith’s Grand Reserve is ready. For now it’s relaxing in the bottling vat. The Yule Mead also is anxious to get bottled. We’ll be releasing 100 37,5 cl bottles. The 50 other bottles in the batch are for Miel du Ciel, the beekeeper that provided the honey for this batch.

Moretum and Aqua Diabolica are completely done fermenting. (For the technical people among us: they both are at 0.997). Sometime next week they will have their other ingredients added. Both meads will be competing in the Mazer Cup International in Denver, March 2019.

November 23rd we’ll be opening the very first bottle of Incus II. If the carbonation level is sufficient it will be added to the webshop immediately.

Yup. Still alive.

Het is weer een tijdje geleden dat er nog een post verscheen op de website. Zij die mij kennen weten dat dat over het algemeen goed nieuws is. Het is druk in de brouwerij en dat wil zeggen dat er binnenkort weer van alle lekkers beschikbaar komt. The Blacksmith’s Grand Reserve is officieel klaar. Hij moet nog een  beetje uitklaren maar daar gaan we wat bij helpen. Volgende week wordt hij nog eens overgepompt, dan gefilterd en dan de fles in. Botteling is nog steeds voorzien tegen half November. Mooi op schema.

Aqua Diabolica en Moretum

Er werden ondertussen ook twee nieuwe batches opgezet. Aqua Diabolica, onze Habanero mede en Moretum. Deze laatste is onze signature pyment. Beide batches hebben een volume van 120 liter. Aqua Diabolica werd op 17 oktober opgezet en is ondertussen al bijna halverwege zijn vergisting. De Moretum is pas twee dagen later geboren maar heeft zijn broer al ingehaald en voorbijgestoken. Hij is nu zo goed als droog. Volgende week voegen we de bramen, rozenblaadjes en specerijen toe.

Geloof het of niet. Deze Chaos spawnling wordt een delicate Moretum
Believe it or not. This Chaos spawnling will become the most delicate Moretum

Oh, nee! O2!

Of: Avonturen op de keldertrap.

Een gezonde gistcultuut heeft in het begin van zijn fermentatiecyclus behoorlijk wat zuurstof nodig. Hiermee kunnen de cellen aan de slag om sterolen en lipiden te maken om stevige celwanden te bouwen. Sinds een tijdje voegen we dus ook pure zuurstof aan de most toe. Normaal gezien zouden we een tank van 27 liter @ 200 bar nemen, maar die waren bij de leverancier helaas uitgeput. Het is dus een tank van 45 liter geworden. Een kreng van 70 kilo. Op een of andere manier hebben we ze toch op haar plaats gekregen en hebben we nu O2 voor het komende decennium.

The O2 Arena.

It has been a while since we last posted on the website. The people that know me are generally aware that most of the time this is a good thing. It means that we’re busy in  the meadery and that soon there will be new stuff coming out. The Blacksmith’s Grand Reserve is officially ready. It still has to clear a bit but we’ll help it along. Tonight it gets transferred to a new vessel and later on we’ll filter it. Bottling is planned for mid november. Right on schedule.

Aqua Diabolica and Moretum

In the meantime we started two new batches. Aqua Diabolica, our Habanero mead and Moretum. This last mead is our signature pyment. Both batches ahve a volume of 120 liters. Aqua Diabolica was started on October 17th and is past the halfway point. Moretum was born two days later but has caught up and overtaken it’s sibling. It is now almost dry. Next week we’ll be adding the blackberries, rose petals and spices.

What to do with O2?

Or: Adventures on the stairs.

A healthy yeast culture needs a lot of oxygen during the first stages of it’s fermentation cycle. It uses the oxygen to create lipids and sterols to build stronger cell walls. We’ve been adding pure oxygen to the must for a while now. Normally we’d buy a 27 liter/200 bar (2900 psi) tank, but they were sold out.  We had to bring a 45 liter tank back home. That’s a she-dog of 70 kilos. One way or antoher we’ve managed to lug said monster down the cellar stairs without breaking our neck. Also: we now have enough O2 for the next 10 years.

Ondertussen in de kelder…

Na de grote rupture de stock van 2017 zijn we niet bij de pakken blijven zitten. In de brouwerij staan ondertussen 240 liter mede in wording te bubbelen. een deel ervan zal afgewerkt worden als Cherrynomus Bosch, een ander deel als Aqua Diabolica en met de overblijvende helft gaan we wat experimenteren. Op stapel staan twee nieuwe telgen van de Sanguis-lijn. Sanguis Regis en Sanguis Imperatoris. Dit zijn twee melomels met respectievelijk cassis en bramen.

honing
Een emmertje honing. Zo moeten er nog een paar het vat in…

En de brouwer, hij brouwde voort…

Later deze maand (als het eerste vat verdeeld is over twee kleinere rijpingsvaten) zetten we terug een vat van 120 liter in gang voor een nieuwe editie Sanguis Burgundiae en een oude bekende Melomel: Sanguis Nobilis, met frambozen.

MEL_SNGIMP_2017
Sanguis Imperatoris 2017

Het brouwprogramma voor het naseizoen begint ook stilaan vorm te krijgen. Daarover later meer, maar denk alvast “Grand Cru”.

Om het wachten te verzachten: Een shotje van een erg gelukkig waterslot. Dat wil zeggen dat de gisting goed vooruit gaat en we niet al te lang zullen moeten wachten op de nieuwe mede.

 

Aqua Diabolica: gebotteld!

Na The Blacksmith’s Reserve afgelopen vrijdag, staat nu ook de Aqua Diabolica op fles. Aqua Diabolica is een capsicumel. Eigenlijk was het de bedoeling om een Shiver me Timbers 2.0 te maken, maar de Habanero’s waren kennelijk “iets” scherper dan die van de vorige batch. Nieuwe leverancier, verser product, betere kwaliteit en whatnot. In plaats van de lichte huigwarmende sensatie van de Shiver me Timbers zorgt Aqua Diabolica voor iets meer punch. Ook zijn ABV van 14% is hoger dan de meeste van onze medes. Dit uiteraard vanwege de toevoeging van (een kleine bootlading) rum na het gistingsproces.

Aqua Diabolica
Oooooh… pretty… HOT!

Aqua Diabolica: Smaaknotities

Aqua Diabolica is een halfzoete mede. Hij werd gemaakt met Europese kwaliteitshoning en een speciaal geselecteerde gist. Het resultaat is een bijzonder fruitige mede met een licht bloemenaroma. Na de gisting werden er hele hoop specerijen toegevoegd, waaronder kaneel, kruidnagel en vanille. Deze specerijen hebben een dikke maand gemacereerd in bruine rum. Heel de handel (tinctuur én specerijen) zijn naderhand mee het vat ingegaan. De kroon op het werk is uiteraard de habanero-vanille tinctuur die aan de mix werd toegevoegd.
Al deze elementen samen zorgen voor een evenwichtige mede met een diep kruidige basis en een bijzonder warme finish.

Filtering van de Shiver me Timbers

De Shiver me Timbers is in de voorlaatste etappe aanbeland. De rum en de specerijen werden toegevoegd en hij werd ook al een eerste keer gefilterd. De tweede en laatste filtering vindt tijdens het bottelen plaats. De filtering van de Shiver me Timbers is een grotere filtering. Meer dan 30 liter, dus. Daarom gebruiken we geen platen- maar een vacuümfilter. Die hebben een hoger debiet en raken minder snel verstopt.

Filtering van de Shiver Me Timbers
De filterinstallatie in full swing

Filtering van de Shiver me Timbers: Tinctuur van de waarheid…

De rum-specerijen tinctuur die al meer dan een maand staat te trekken wordt uiteraard ook toegevoegd. Dit pas na de filtering. De specerijen gaan namelijk nog even mee het vat in, zodat ze ook nog hun allerlaatste aroma’s kunnen afgeven.

rum tinctuur
De Rum-Specerijen tinctuur. 6 liter of awesome.

Daarmee is het hele verhaal bijna verteld. Ware het niet dat Shiver me Timbers een capsicumel is. Er mist dus nog een belangrijk ingrediënt. Elders in de brouwerij staat een andere tinctuur te trekken. Het is een onheilige cocktail van pure alcohol (96%), habaneropepers en specerijen. Het hoeft waarschijnlijk geen toelichting meer maar ik wil er toch nog even op wijzen dat we bij de Blacksmith’s Meadery enkel met de real stuff werken en dus geen aroma’s of industriële essences gebruiken. Er zit in de Shiver me Timbers een bootlading kaneel, (echte) vanille, kruidnagel, kardemom en nog een hele hoop andere specerijen.

Aqua Diabolica. No kidding.

Pepertinctuur
Peper tinctuur. De onzuiverheden die ronddrijven zijn o.a. merg van vanillestokjes.

We hebben gisteren de kapitale vergissing begaan om er een likeurtje van te maken. Men neme 45% Aqua Diabolica, 45% Aqua Simplex (of plat water) en 10% invertsuiker. Dit drankje van ongeveer 44% abv blijkt bijzonder lekker te zijn, maar het is wel een tijdbom. Na de eerste aroma’s van de habanero en de specerijen kickt het zoete van de invertsuiker in waarna het achterste deel van de mondholte een evocatie van de Great Fire of London 1666 opvoert. Hot, hot, HOOOOOT!! We gaan er later zeker nog iets mee doen, likeurgewijze maar dan wel in een iets mildere versie. Voor de Shiver me timbers zal het allemaal zo’n vaart niet lopen. De hoeveelheid Aqua Diabolica die we hebben aangemaakt wordt verdund met 60 liter mede/rum. Het resultaat zal dus een warme tinteling zijn in plaats van de gecombineerde calorieke output van alle vuren van de hel.