2.

Twee jaar alweer… Op 6 november 2016 hebben we The Blacksmith’s Meadery opgericht. Ondertussen zijn we dus twee jaar verder. We hebben in die twee jaar al heel wat gerealiseerd en er zit nog veel meer in de pijplijn. Er zijn een aantal zaken waar we nog niet al te veel over kunnen uitweiden maar nog voor onze derde verjaardag gaan er weer heel wat veranderingen en spannende dingen gebeurd zijn.

Wat we al wel kunnen vertellen is dat er volgende week een aantal nieuwe batches gebotteld zullen worden. The Blacksmith’s Grand  Reserve is klaar en staat te bekomen van zijn laatste transfer naar het bottelvat. Ook de Yule Mead staat te popelen om op fles gezet te worden. Hiervan zullen een 100 flesjes van 37,5 cl beschikbaar zijn. De 50 overige zijn voor Miel du Ciel uit Mortsel die de honing voor deze mede geleverd hebben.

De Moretum en Aqua Diabolica zijn volledig uitgegist. Zij worden in de loop van volgende week van hun extra ingrediënten voorzien. Beide medes zullen overigens deelnemen aan de Mazer Cup International in Denver in maart 2019.

Op 23 november wordt het eerste flesje Incus II geopend. Als hij voldoende hergist is, wordt hij meteen aan de webshop toegevoegd.

Two years alreday. Time flies like an arrow. On November 6th 2016 we officialy founded The Blacksmith’s Meadery . The past two years we acomplished some great things and there’s a lot more in the pipeline. We can’t elaborate on certain things as of yet, but rest assured that come our third birthday some major changes and amazing stuff will have happened.

What we can tell you about is that next week we’ll be bottling some new batches. The Blacksmith’s Grand Reserve is ready. For now it’s relaxing in the bottling vat. The Yule Mead also is anxious to get bottled. We’ll be releasing 100 37,5 cl bottles. The 50 other bottles in the batch are for Miel du Ciel, the beekeeper that provided the honey for this batch.

Moretum and Aqua Diabolica are completely done fermenting. (For the technical people among us: they both are at 0.997). Sometime next week they will have their other ingredients added. Both meads will be competing in the Mazer Cup International in Denver, March 2019.

November 23rd we’ll be opening the very first bottle of Incus II. If the carbonation level is sufficient it will be added to the webshop immediately.

Yup. Still alive.

Het is weer een tijdje geleden dat er nog een post verscheen op de website. Zij die mij kennen weten dat dat over het algemeen goed nieuws is. Het is druk in de brouwerij en dat wil zeggen dat er binnenkort weer van alle lekkers beschikbaar komt. The Blacksmith’s Grand Reserve is officieel klaar. Hij moet nog een  beetje uitklaren maar daar gaan we wat bij helpen. Volgende week wordt hij nog eens overgepompt, dan gefilterd en dan de fles in. Botteling is nog steeds voorzien tegen half November. Mooi op schema.

Aqua Diabolica en Moretum

Er werden ondertussen ook twee nieuwe batches opgezet. Aqua Diabolica, onze Habanero mede en Moretum. Deze laatste is onze signature pyment. Beide batches hebben een volume van 120 liter. Aqua Diabolica werd op 17 oktober opgezet en is ondertussen al bijna halverwege zijn vergisting. De Moretum is pas twee dagen later geboren maar heeft zijn broer al ingehaald en voorbijgestoken. Hij is nu zo goed als droog. Volgende week voegen we de bramen, rozenblaadjes en specerijen toe.

Geloof het of niet. Deze Chaos spawnling wordt een delicate Moretum
Believe it or not. This Chaos spawnling will become the most delicate Moretum

Oh, nee! O2!

Of: Avonturen op de keldertrap.

Een gezonde gistcultuut heeft in het begin van zijn fermentatiecyclus behoorlijk wat zuurstof nodig. Hiermee kunnen de cellen aan de slag om sterolen en lipiden te maken om stevige celwanden te bouwen. Sinds een tijdje voegen we dus ook pure zuurstof aan de most toe. Normaal gezien zouden we een tank van 27 liter @ 200 bar nemen, maar die waren bij de leverancier helaas uitgeput. Het is dus een tank van 45 liter geworden. Een kreng van 70 kilo. Op een of andere manier hebben we ze toch op haar plaats gekregen en hebben we nu O2 voor het komende decennium.

The O2 Arena.

It has been a while since we last posted on the website. The people that know me are generally aware that most of the time this is a good thing. It means that we’re busy in  the meadery and that soon there will be new stuff coming out. The Blacksmith’s Grand Reserve is officially ready. It still has to clear a bit but we’ll help it along. Tonight it gets transferred to a new vessel and later on we’ll filter it. Bottling is planned for mid november. Right on schedule.

Aqua Diabolica and Moretum

In the meantime we started two new batches. Aqua Diabolica, our Habanero mead and Moretum. This last mead is our signature pyment. Both batches ahve a volume of 120 liters. Aqua Diabolica was started on October 17th and is past the halfway point. Moretum was born two days later but has caught up and overtaken it’s sibling. It is now almost dry. Next week we’ll be adding the blackberries, rose petals and spices.

What to do with O2?

Or: Adventures on the stairs.

A healthy yeast culture needs a lot of oxygen during the first stages of it’s fermentation cycle. It uses the oxygen to create lipids and sterols to build stronger cell walls. We’ve been adding pure oxygen to the must for a while now. Normally we’d buy a 27 liter/200 bar (2900 psi) tank, but they were sold out.  We had to bring a 45 liter tank back home. That’s a she-dog of 70 kilos. One way or antoher we’ve managed to lug said monster down the cellar stairs without breaking our neck. Also: we now have enough O2 for the next 10 years.

Update

Even een snelle update: zoals je waarschijnlijk al gemerkt hebt zijn de Sanguis Imperatoris, de Sanguis Regis en de Cherrynomus Bosch toegevoegd aan de productenpagina. Ze zijn vanaf nu dus ook online te bestellen.

We hebben de lang geanticipeerde cocktailpagina aangemaakt. Je vindt hem bovenaan tussen de links in het menu. Voor elke nieuwe mede die uitkomt zullen we één à twee cocktailrecepten ontwikkelen.

Yule Mead en The Blacksmith’s Grand Reserve

De twee laatste medes die nog op vat zitten (naast onze braggots) komen stilaan aan de finish. The Blacksmith’s Grand Reserve wordt ten laatste op 14 november gebotteld en is dus te verkrijgen voor de feestdagen.

De Yule Mead* zal nog veel eerder op fles staan. De flesjes (we bottelen deze mede op 37.5cl flesjes) zijn ondertussen aangekomen en de specerijen en zuidvruchten hebben voldoende getrokken (sinds mijn terugkeer van de Mazer Cup in Denver op 20 maart). Zij zullen begin volgende week worden toegevoegd. Inwerken, filteren, bottelen, KLAAR. We vermoeden dat dit begin oktober in orde zal zijn.

*Onze Yule Mead is een bochet. Dit is een mede waarvan de honing gecarameliseerd werd. Er worden abrikozen, pruimen, dadels, vijgen, sinaasappelzest, kaneel, kruidnagel, allspice en een heel klein beetje steranijs aan toegevoegd. Yule met een grote Y, dus.

Monoflorale frambozenhoning traditional

Gisteren zat er in de post een kilo Portugese frambozenhoning. We spelen al langer met de idee om een frambozenhoning traditional te fabriceren. Frambozenhoning is ongeloofelijk delicaat van smaak, met een erg fijne friszurige noot. Het nadeel is dat hij ‘nogal stevig’ geprijsd is. Voor we dus 40-60 kilo van het goedje in een vat water flikkeren, willen we eerst een testje op kleine -en economisch meer verantwoorde- schaal doen. Binnenkort dus. In een mederij bij jou in de buurt: 4 liter frambozen traditional.

So. A quick update. As you may have noticed, our Sanguis ImperatorisSanguis Regis and Cherrynomus Bosch have been added to the product page. As of now they can be ordered trough our webshop.

We’ve (finally) got around to create the long anticipated cocktails page. You’ll find it in the links in the top menu. For every mead we aim to develop one or two cocktail recipes.

Yule Mead and The Blacksmith’s Grand Reserve

The two last meads of the present batches still in the fermentation stage (apart from the braggots) are finishing up. The Blacksmith’s Grand Reserve will be bottled before November 14th and should be available for the holidays.

Our Yule Mead* will be bottled a lot sooner.  The bottles (37.5 cl) have arrived and the spices and dried fruits have steeped long enough (from my return from Mazer Cup in March). Later next week they’ll be added to the mead. Add, filter, bottle, BAM! Yule Mead. I expect this to happen early October.

*Our Yule Mead is a bochet. Bochets are meads made with caramelized honey. We added Apricots, dates, plums, figs, orange zest, cinamon, cloves, allspice and  the tiniest bit of star anise. Yule with a capital Y, it would seem.

Monofloral raspberry honey traditional

Yesterday I received a kilo of raw Portugese raspberry honey in the mail. I’ve been playong with the idea of creating a raspberry traditional for quite some time now. Raspberry honey is very delicate with a delicious tart note to it. The only drawback is that it is -ehm- ‘rather expensive’. Before we start chucking 40-60 kilos of the stuff in a vat of water we’d like to do a small scale -and economically more responsible- batch. So. Soon, in a meadery near you: A 1 gallon batch of raspberry honey traditional.


Quondam 2018

Net als vorig jaar kan je The Blacksmith’s Meadery volgend weekend vinden op de terreinen van het Hooghuys in Berlaar. Quondam slaat er weer zijn tenten op. De onze kan je vinden in het kampement van Ortus Phoenix. Kijk uit naar de gele luifel. Je kan hem niet missen…
We hebben Sanguis Nobilis, Sanguis Burgundiae, The Blacksmith’s Grand Reserve en Lemon² bij. Misschien zorgen we zelfs nog voor een kleine verrassing. Het zou zo maar eens kunnen dat we een paar onuitgegeven medes die al enkele jaren staan te rijpen meebrengen…

Just like last year you’ll find The Blacksmith’s Meadery at the Hooghuys in Berlaar next weekend. Quondam pitches it’s tents once again. Ours can be found in the Ortus Phoenix camp. Be on the lookout for the yellow awning. You can’t possibly miss it…
We’ll bring Sanguis Nobilis, Sanguis Burgundiae, The Blacksmith’s Grand Reserve and Lemon². Maybe we’ll even bring some previously unknown meads that have been aging for several years…

Kerstmede
Christmas Mead

Wat beter te posten op Paasmaandag dan de aankondiging van onze Kerstmede? De voorbereidingen voor de “Big Meads“is intussen in full swing. Big meads zijn (in tegenstelling tot de medes die we voor de zomer produceren) geen makkelijke doordrinkertjes. Ze dienen eerder om sipje na sipje van te genieten voor een warm, knapperend haardvuur. Het grote verschil met de medes uit bijvoorbeeld de Sanguis-lijn is dat het fruitgehalte een pak hoger is, en dat daardoor de complexiteit van de mede nog interessanter wordt dan wat jullie tot hiertoe van ons gewend zijn. De Kerstmede is hiervan een eerste aanzet. Het gaat een zware, zoete mede worden met alle trappings van een kerspudding. Denk aan specerijen en gedroogd fruit. Als alles naar wens gaat, zal deze mede eind november – begin december beschikbaar zijn.

Ingrediënten voor de tinctuur
Kerst tinctuur

Is there something more appropriate to post on Easter Monday than the announcement of our Christmas mead? The preparation for our “Big Meads” is in full swing. Big Meads are (contrary to the meads we produce for the summer) no easy drinking meads. They are more suited to enjoy sip by sip curled up in front of a roaring open fire. The biggest difference with meads from (e.g.) the Sanguis Line is the fruit content that will be a lot higher. This will make for even more complex and therefore even more interesting meads. The Christmas mead is the first step. It will be a heavy, sweet mead with all the trappings of a Christmas pudding.  Think spices and a lot of dried fruits. If all goes well, this mead will be on the shelf in late November, early December

‘t Is gebeurd. We zijn verkouden
Yup… The first cold has arrived.

De beste manier om een vieze verkoudheid de kop in te drukken… Het requiem van Fauré in de achtergrond, een goed stuk leesvoer en extreem belangrijk: hete Bramenmede met een kaneelstokje, een beetje allspice en wat kruidnagel. Misschien nog een beetje rum erbij in mijn tweede glas.

The best way to combat a nasty cold… Fauré’s Requiem in the background, a good read and most importantly: Hot Blackberry Mead with a stick of cinnamon, some allspice and a clove or two. Maybe a dash of rum in my second one.

Ondertussen in de kelder…

Na de grote rupture de stock van 2017 zijn we niet bij de pakken blijven zitten. In de brouwerij staan ondertussen 240 liter mede in wording te bubbelen. een deel ervan zal afgewerkt worden als Cherrynomus Bosch, een ander deel als Aqua Diabolica en met de overblijvende helft gaan we wat experimenteren. Op stapel staan twee nieuwe telgen van de Sanguis-lijn. Sanguis Regis en Sanguis Imperatoris. Dit zijn twee melomels met respectievelijk cassis en bramen.

honing
Een emmertje honing. Zo moeten er nog een paar het vat in…

En de brouwer, hij brouwde voort…

Later deze maand (als het eerste vat verdeeld is over twee kleinere rijpingsvaten) zetten we terug een vat van 120 liter in gang voor een nieuwe editie Sanguis Burgundiae en een oude bekende Melomel: Sanguis Nobilis, met frambozen.

MEL_SNGIMP_2017
Sanguis Imperatoris 2017

Het brouwprogramma voor het naseizoen begint ook stilaan vorm te krijgen. Daarover later meer, maar denk alvast “Grand Cru”.

Om het wachten te verzachten: Een shotje van een erg gelukkig waterslot. Dat wil zeggen dat de gisting goed vooruit gaat en we niet al te lang zullen moeten wachten op de nieuwe mede.

 

Aqua Diabolica: gebotteld!

Na The Blacksmith’s Reserve afgelopen vrijdag, staat nu ook de Aqua Diabolica op fles. Aqua Diabolica is een capsicumel. Eigenlijk was het de bedoeling om een Shiver me Timbers 2.0 te maken, maar de Habanero’s waren kennelijk “iets” scherper dan die van de vorige batch. Nieuwe leverancier, verser product, betere kwaliteit en whatnot. In plaats van de lichte huigwarmende sensatie van de Shiver me Timbers zorgt Aqua Diabolica voor iets meer punch. Ook zijn ABV van 14% is hoger dan de meeste van onze medes. Dit uiteraard vanwege de toevoeging van (een kleine bootlading) rum na het gistingsproces.

Aqua Diabolica
Oooooh… pretty… HOT!

Aqua Diabolica: Smaaknotities

Aqua Diabolica is een halfzoete mede. Hij werd gemaakt met Europese kwaliteitshoning en een speciaal geselecteerde gist. Het resultaat is een bijzonder fruitige mede met een licht bloemenaroma. Na de gisting werden er hele hoop specerijen toegevoegd, waaronder kaneel, kruidnagel en vanille. Deze specerijen hebben een dikke maand gemacereerd in bruine rum. Heel de handel (tinctuur én specerijen) zijn naderhand mee het vat ingegaan. De kroon op het werk is uiteraard de habanero-vanille tinctuur die aan de mix werd toegevoegd.
Al deze elementen samen zorgen voor een evenwichtige mede met een diep kruidige basis en een bijzonder warme finish.

Filtering van de Shiver me Timbers

De Shiver me Timbers is in de voorlaatste etappe aanbeland. De rum en de specerijen werden toegevoegd en hij werd ook al een eerste keer gefilterd. De tweede en laatste filtering vindt tijdens het bottelen plaats. De filtering van de Shiver me Timbers is een grotere filtering. Meer dan 30 liter, dus. Daarom gebruiken we geen platen- maar een vacuümfilter. Die hebben een hoger debiet en raken minder snel verstopt.

Filtering van de Shiver Me Timbers
De filterinstallatie in full swing

Filtering van de Shiver me Timbers: Tinctuur van de waarheid…

De rum-specerijen tinctuur die al meer dan een maand staat te trekken wordt uiteraard ook toegevoegd. Dit pas na de filtering. De specerijen gaan namelijk nog even mee het vat in, zodat ze ook nog hun allerlaatste aroma’s kunnen afgeven.

rum tinctuur
De Rum-Specerijen tinctuur. 6 liter of awesome.

Daarmee is het hele verhaal bijna verteld. Ware het niet dat Shiver me Timbers een capsicumel is. Er mist dus nog een belangrijk ingrediënt. Elders in de brouwerij staat een andere tinctuur te trekken. Het is een onheilige cocktail van pure alcohol (96%), habaneropepers en specerijen. Het hoeft waarschijnlijk geen toelichting meer maar ik wil er toch nog even op wijzen dat we bij de Blacksmith’s Meadery enkel met de real stuff werken en dus geen aroma’s of industriële essences gebruiken. Er zit in de Shiver me Timbers een bootlading kaneel, (echte) vanille, kruidnagel, kardemom en nog een hele hoop andere specerijen.

Aqua Diabolica. No kidding.

Pepertinctuur
Peper tinctuur. De onzuiverheden die ronddrijven zijn o.a. merg van vanillestokjes.

We hebben gisteren de kapitale vergissing begaan om er een likeurtje van te maken. Men neme 45% Aqua Diabolica, 45% Aqua Simplex (of plat water) en 10% invertsuiker. Dit drankje van ongeveer 44% abv blijkt bijzonder lekker te zijn, maar het is wel een tijdbom. Na de eerste aroma’s van de habanero en de specerijen kickt het zoete van de invertsuiker in waarna het achterste deel van de mondholte een evocatie van de Great Fire of London 1666 opvoert. Hot, hot, HOOOOOT!! We gaan er later zeker nog iets mee doen, likeurgewijze maar dan wel in een iets mildere versie. Voor de Shiver me timbers zal het allemaal zo’n vaart niet lopen. De hoeveelheid Aqua Diabolica die we hebben aangemaakt wordt verdund met 60 liter mede/rum. Het resultaat zal dus een warme tinteling zijn in plaats van de gecombineerde calorieke output van alle vuren van de hel.

 

 

Smaaktest 170329. een vergelijkende studie

Gedurende het brouwproces is het belangrijk om af en toe *ahem* een smaaktest te doen. Zo kunnen eventuele foutjes in de gisting snel opgespoord en geremedieerd worden. Zulke foutjes kunnen ontstaan bij een te warme vergisting, een infectie door een wilde gist of een ander beest, te hoge of te lage PH of gestresste gist. (Ja, ook gist kan stress hebben. Meestal is dit het gevolg van te weinig vrij stikstof en eiwitten in de most.)

Smaaktest Shiver me Timbers (links) en The Blacksmith's Reserve (rechts)
Shiver me Timbers (links) en The Blacksmith’s Reserve (rechts)

Smaaktest #170329: Shiver me Timbers en The Blacksmith’s Reserve

Vandaag hebben we de twee medes die momenteel staan te lageren aan een smaaktest onderworpen. Op bovenstaande afbeelding zie je links de Shiver me Timbers en rechts de Blacksmith’s Reserve staan.

Shiver me Timbers is zoals jullie ongetwijfeld al wel weten een metheglin, een mede waaraan specerijen of kruiden worden toegevoegd. Bovendien is hij ook nog eens gefortifieerd. Het alcoholgehalte wordt een beetje verhoogd door de toevoeging van rum. Momenteel is het nog de naakte mede, zonder toevoegingen. Zijn smaak is, ondanks de gist die nog ruim aanwezig is, al mooi afgerond. Redelijk zoet met een aangenaam zuurtje in de afdronk. Het verder uitzakken van de gist en de twee filteringen die deze en volgende week nog volgen zullen hem enkel nog verder polijsten. Dan volgt de toevoeging van de habaneropepers en de rum.

The Blacksmith’s Reserve is een traditionele mede waar als enige toevoeging een hintje eik wordt opgezet. De Reserve heeft zijn gisting een beetje later gestopt en is dus nog wat troebeler. Zoals je op de foto kan zien is zijn kleur wel een pak lichter dan die van de Shiver me Timbers. Ze hebben nochtans allebei relatief evenveel honing gekregen. De Reserve heeft het echter zonder toevoeging van een beetje kandijsuiker moeten stellen. Hij is halfzoet van smaak en heerlijk fris in de mond.

Beiden hebben op dit moment een alcoholpercentage van om en bij de 11%. Dit zal nog iets verhogen omdat de rondzwevende gist de meting een beetje vertekent. Shiver me Timbers zal door de fortifiëring een totaal alcoholpercentage van 14% krijgen, terwijl de Blacksmith’s reserve rond 12% zal eindigen.