Kerstmede
Christmas Mead

Wat beter te posten op Paasmaandag dan de aankondiging van onze Kerstmede? De voorbereidingen voor de “Big Meads“is intussen in full swing. Big meads zijn (in tegenstelling tot de medes die we voor de zomer produceren) geen makkelijke doordrinkertjes. Ze dienen eerder om sipje na sipje van te genieten voor een warm, knapperend haardvuur. Het grote verschil met de medes uit bijvoorbeeld de Sanguis-lijn is dat het fruitgehalte een pak hoger is, en dat daardoor de complexiteit van de mede nog interessanter wordt dan wat jullie tot hiertoe van ons gewend zijn. De Kerstmede is hiervan een eerste aanzet. Het gaat een zware, zoete mede worden met alle trappings van een kerspudding. Denk aan specerijen en gedroogd fruit. Als alles naar wens gaat, zal deze mede eind november – begin december beschikbaar zijn.

Ingrediënten voor de tinctuur
Kerst tinctuur

Is there something more appropriate to post on Easter Monday than the announcement of our Christmas mead? The preparation for our “Big Meads” is in full swing. Big Meads are (contrary to the meads we produce for the summer) no easy drinking meads. They are more suited to enjoy sip by sip curled up in front of a roaring open fire. The biggest difference with meads from (e.g.) the Sanguis Line is the fruit content that will be a lot higher. This will make for even more complex and therefore even more interesting meads. The Christmas mead is the first step. It will be a heavy, sweet mead with all the trappings of a Christmas pudding.  Think spices and a lot of dried fruits. If all goes well, this mead will be on the shelf in late November, early December

Sanguis Burgundiae terug op voorraad
Sanguis Burgundiae back in stock

//English translation below

Sanguis Burgundiae is terug op voorraad. We hebben er net 120 liter van gebotteld. Voor wie het niet meer weet (of wie de mede nog niet kende): even het geheugen opfrissen. Sanguis Burgundiae is de eerste mede in onze “bloedlijn”. Het gaat om een Melomel met toegevoegde gemengde bosvruchten. Voornamelijk bramen, frambozen, rode- en zwarte bessen en aardbeien.
Sanguis Burgundiae heeft een alcoholgehalte van om en bij de 12% en is off sweet. T.t.z.: een beetje zoeter dan halfdroog.
Op het etiket staat de slag bij Grandson uit 1476 afgebeeld. Deze slag luidde het einde van de Bourgondische suprematie in onze contreien in. Het Bourgondische leger ging op de loop voor de Zwitsers. Twee slagen later (Morat -1476  en Nancy -1477) sneuvelt Karel de Stoute, Hertog van Bourgondië door een goedgeplaatste mep van een Zwitserse hellebaardier.

Sanguis Burgundiae is back in stock. We’ve just bottled 120 liters of it. For those who don’t remember (or never had this mead): let’s jog the memory.  Sanguis Burgundiae is the first mead in the “bloodline”. It’s a Melomel with added berries. Mostly blackberries, raspberries red an black currants and strawberries.
Sanguis Burgundiae has an abv of about 12% and is off sweet. A little sweeter than demi sec.
On the label you can see the battle of Grandson from 1476. This battle was the beginning of the end for the Burgundian supremacy in our region. The Burgundian army went on a flat rout before the Swiss. Two battles later (Morat – 1476 and Nancy – 1477) the Burgundian duke, Charles the Bold, fell at the hands of a Swiss halberdier.

Sanguis Nobilis in productie
Sanguis Nobilis in production

//English Translation below.

Afgelopen weekend hebben we de Sanguis Nobilis in productie genomen. Net zoals de Sanguis Burgundiae is dit een Melomel uit onze bloed-lijn. Dit is een lijn van bessenmedes.1 Nobilis is een frambozenmede. Zoals je ongetwijfeld al zag in onze vorige post, zal eer een meer dan behoorlijke dosis framboos worden toegevoegd. 30 liter op een vat van 120 liter.

Voor de Sanguis Nobilis werken we met een nieuwe gistsoort. Onze go-to gist tot op heden was een Sauterne gist. Momenteel gebruiken we een Côtes du Rhone variant. Deze zou garant moeten staan voor een stevig mondgevoel en een accentuering van het fruitkarakter van de mede.


1
Sanguis Burgundiae: Bosvruchten
Sanguis Nobilis: Frambozen
Sanguis Regis: Bramen
Sanguis Imperatoris: Zwarte Bessen

Last weekend we started production on the Sanguis Nobilis. It is, just like the Sanguis Burgundiae, a melomel from our blood-line. This is a series of berry meads.1 Nobilis is raspberry mead. As you have undoubtedly already seen in our previous post, we’ll be using a more than decent dose of raspberries. 30 liters in a 120 liter vat.

Our Sanguis Nobilis is the first mead in which we’ll be using a new yeast strain. Until now our go-to yeast was a Sauternes strain. This time we’re using a Côtes du Rhone variant. This strain should impart a firm mouthfeel and accentuate the fruit character in the mead.


1
Sanguis Burgundiae: Mixed berries
Sanguis Nobilis: Raspberries
Sanguis Regis: Blackberries
Sanguis Imperatoris: Black currants

 

Frambozen up the wazoo!

Dit wilden we toch ook nog even delen vandaag. Kijk toch eens naar al die mooie framboosjes…

Zondagochtend (op een onchristelijk vroeg uur) wordt een nieuwe mede opgezet. Sanguis Nobilis. Deze mede draait op een bootlading frambozen. Voor een vat van 120 liter staat er een emmer gereed met 30 liter frambozen. Tel daar nog eens 40 kilo honing bij en je kan je al een klein idee gaan vormen van wat deze mede zal gaan inhouden. Eerst mogen ze nog rustig een dagje of wat ontdooien, dan gaat de pectinase erbij (een enzym om de celwandjes naar de haaien te helpen) en na een week, als de eerste gisting van de mede zelf gedaan is, mogen ze gaan zwemmen.

We wanted to quickly share this morsel. Just look at all those pretty raspberries…

Sunday (at an utterly ungodly hour) we’ll start aan new Mead. Sanguis Nobilis. It will run on Well err… Raspberries. We’ve got a 30 liter bucket full of them, for a 120 liter vat. So, when you take in account the 40 kg of honey that also needs to be added, you’ll be able to imagine what kind of Mead this is going to be.
The raspberries can thaw at their ease. In a day or two we’ll add the pectinase (An enzyme tot break down the cell walls) and after a week of so we’ll add them to the secondary fermentation.

Wat is er de afgelopen week gebeurd?
What happened last week?

//English Translation below

Het is weer een tijdje wat rustiger geweest op deze website. Een en ander heeft te maken met een aanval van cholera light (aka buikgriep +) die meteen gevolgd werd door wat best kan beschreven worden als de longpest.

Dat wil niet zeggen dat we hebben stilgezeten in de brouwerij. Een kort overzicht van wat er in de afgelopen week  aan werk verzet is.

The Blacksmith’s Grand Reserve

Als alles goed gaat, komt vandaag de pallet met flessen aan. We kunnen dan eindelijk van start gaan met het bottelen van The Blacksmith’s Grand Reserve. Om een duidelijk visueel onderscheid te maken met The Blacksmith’s Reserve, zal de Grand Reserve gebotteld worden in Bourgogneflessen in plaats van in Bordeauxflessen.

Grand Cru

The Blacksmith’s Grand Cru is bijna  waar hij moet zijn. Vandaag of morgen wordt hij overgepompt naar een nieuw vat om uit te klaren.

Session mede

We zijn bezig met een test batch (60 liter) voor een laag alcoholische (8,5%) mede. Het zal een eerder droge mede worden waaraan bramen en frambozen worden toegevoegd. Hij zal worden gebotteld op longneck flesjes van 33 cl en hergisten op fles. Op die manier krijgen we een sprankelende mede. Er zal daardoor een dun laagje sediment aanwezig zijn in de flesjes.

Incus

De opvolger van de Carolus Terminatorius zal Incus heten. Incus is latijn voor aambeeld. Deze braggot zal een alcoholpercentage van om en bij de 10% hebben. Van het moment >Incus gebotteld is, gaan we over tot de productie van de volgende braggot: Malleus. Je raadt het al: Hamer. Incus zou donkerblond moeten zijn, Malleus zal een donkere braggot worden.

Sanguis Burgundiae 2017 – Bosvruchtenmede

Gisteren (19 december) werd de Sanguis Burgundiae 2017 overgepompt van het gistings- naar het rijpingsvat. Daar werden de bosvruchten aan toegevoegd.  We hebben de hoeveelheid vruchten serieus opgedreven. Zo sterk zelfs, dat ik eerst een deeltje van het vat heb moeten overzetten op een kleiner vat. Het risico op overstroming was zeer reëel. Na een paar weken in het rijpingsvat kan hij gebotteld worden. De bosvruchtenmede blijft Sanguis Burgundiae heten. We hebben te veel protest van teleurgestelde mensen gekregen omtrent de naamswijziging naar Bosvruchtenmede. We zullen wel op het etiket verduidelijken dat het een bosvruchtenmede is.
Sanguis Burgundiae zal waarschijnlijk nog niet meteen te koop aangeboden worden. Hij moet normaliter nog even narijpen op fles.

Sanguis Burgundiae 2016
Sanguis Burgundiae 2016

It has been quite some time since we posted anything on this website. The reason behind that is a bout of Cholera light (aka stomach flu plus) swiftly followed by what best can best be described as the Pneumonic Plague.

This doesn’t mean that we did nothing in the brewery. A short review of what happened this week:

The Blacksmith’s Grand Reserve

If all goes well we should see the delivery of a pallet of empty bottles today. We can soon start to finally bottle The Blacksmith’s Grand Reserve.
For the sake of a clear visual distinction between The Blacksmith’s Reserve and Grand Reserve, we’ll be bottling in Bourgogne style bottles instead of in Bordeaux style ones.

Grand Cru

The Blacksmith’s Grand Cru is almost where it has to be, fermentation wise. Later this week (probably tomorrow) it will be transferred to drop clear.

Session Mead

We started a test batch (60 liters) for a low alcohol (8,5% abv) mead. It’ll be a dry-ish mead to which we’ll add blackberries and raspberries. The session mead will be bottled in 33 cl longnecks and be bottle conditioned. This will result in a sparkling mead. On the bottom of the bottle there will be a thin layer of sediment.

Incus

The successor of our Carolus Terminatorius braggot will be named Incus. Incus is Latin for anvil. This braggot will have an abv of about 10%. The moment it is bottled we’ll start the next one: Malleus. You guessed it: Hammer. Incus should be dark blond, Malleus will be dark.

Sanguis Burgundiae 2017 – Multi berry mead

Yesterday (19 December) we transferred the Sanguis Burgundiae 2017 from the fermentation to the maturation vessel. There we added the fruits to the mead. The quantity of fruits has been seriously increased. So much so that I had to transfer a part of the mead to a smaller vessel. The risk of overflowing was clear and present. After a few weeks in the maturation vessel, we’ll be able to bottle it. The multi berry mead will still be named Sanguis Burgundiae. We had too many people complaining the fact that we were going to name it for what it is: Multi Berry Mead. We will, however, state on the label that it is a berry mead.
Most likely Sanguis Burgundiae 2017 will not be for sale right away. It’s expected that it will have to mature a bit more once bottled.

Moretum 2017

Zeer binnenkort zal er terug Moretum beschikbaar zijn. Vanwege het enorme succes was hij al een tijdje uitverkocht. Daarom hebben we hem nu in een grotere batch geproduceerd.
Even het geheugen opfrissen: Moretum is een pyment. The Blacksmith’s Meadery heeft een speciale band met dit drankje omdat het de eerste drank is die we ooit gefabriceerd hebben. In illo tempore (helemaal in 2008) maakten we hem -zoals de meeste hypocras- op basis van een bestaande rode wijn. Ondertussen zijn we een beetje geëvolueerd en maken we ook de wijn -in dit geval een pyment- sinds 2010 zelf.

De bramen en specerijen zijn al een tijdje toegevoegd en de Moretum staat al een behoorlijke periode te rijpen. Als alles een beetje meezit gaat hij volgende week al op fles. Binnenkort kan je hem dus weer in de webshop vinden.

Very soon we’ll see the release of the Moretum 2017. Due to it’s enormous succes it has been sold out for quite a while. Hence the decision to up the production scale a bit.
To jog the memory: Moretum is a pyment. A mead with grape juice as one of the main ingredients. The Blacksmith’s Meadery has kind of  a special bond to this beverage because it is the first one we ever produced. In illo tempore (back in 2008) we used a store bought red wine as it’s base. As is the case with many a hypocras these days. Along the way we evolved a bit and since 2010 we brew our own wine. In this case a pyment.

The blackberries and spices are already added to the base pyment and it has been maturing for quite a bit now. If all goes well, we will be botteling sometime next week. Very Soon it will be once again available in our web shop.

I can see clearly now… the yeast has dropped (out of suspension)

//English translation below

The Blacksmith’s Grand Reserve: weer een stapje dichterbij…

De mede die volgend jaar ons assortiment zal verrijken als the Blacksmith’s Grand Reserve staat weer een beetje dichter bij de finalisering. De gist is gaan slapen en is zo goed als volledig geprecipiteerd. (Hij ligt dus op de bodem van het vat in plaats van nog rond te zweven in oplossing.) Het alcoholgehalte ligt tegen 15% (volgende week doen we een exacte meting). Redelijk stevig, dus… Vanavond of morgen wordt de mede overgepompt naar het rijpingsvat. Daar mag hij dan een hele tijd blijven zitten tot het moment van botteling is aangebroken.

Ondertussen is ook de bosvruchtenmede (de vroegere Sanguis Burgundiae)  klaar. Zijn gisting wordt morgen gestopt. Als alles goed gaat, kan er dan volgende week worden overgepompt. De bosvruchten worden er opgezet en dan kan ook voor deze mede het rijpen (of het Lange Wachten) beginnen.

The Blacksmith's Grand Reserve - precipitated
Geprecipiteerde gist // Precipitated yeast

The Blacksmith’s Grand Reserve: another step closer

Today the mead that will enter our range of meads next year as the Blacksmith’s Grand Reserve is another step closer to completion. The yeast fell asleep and has almost completely precipitated. (It dropped to the bottom of the fermentation vessel instead of happily floating around in suspension.) It’s abv is about 15% (exact measurement sometime next week). I suspect it will pack somewhat of a punch…
Tonight or tomorrow it will be transferred to the maturing tank. There it will stay until bottling time.

In the meantime the Very Berry Mead (the mead formerly known as Sanguis Burgundiae) has reached it’s goal. The fermentation wille be stopped tomorrow. If all goes well it will be transferred somewhere next week. At that moment we’ll add the berries and this mead too will begin the maturation process (aka the long wait).

The Blacksmith’s Grand Reserve

//English translation below

Vrijdag heeft de Grand Reserve (25% meer honing dan de Reserve, weet je nog wel) zijn gisting voltooid. Voor de techneuten onder ons: de hydrometer gaf 1.016 aan, wat het teken is om de gistcellen te vertellen dat het welletjes gewest is. Ze gaan vanaf nu niet meer reproduceren. De gisting loopt nog een klein beetje verder en zou uiteindelijk moeten stoppen bij ongeveer 1.010. Daarna mag de gist op zijn gemak uit suspensie zakken, waarna de mede op eik zal gaan rijpen. Afhankelijk van waar de mede juist definitief zal stoppen met gisten zal het abv tussen de 14 en 15% liggen.

Bosvruchtenmede

De bosvruchtenmede is ook bijna uitgegist. Ik vermoed dat hij nog een weekje of wat werk zal hebben voor we ook aan zijn gistpopulatie kunnen meedelen dat ze hun job goed gedaan hebben. Als hij uitgeklaard is, kunnen de bosvruchten erop. Een week of vier-vijf later kan er dan gebotteld worden.

Grand Reserve
The Blacksmith’s Grand Reserve 2017

Last Friday the Blacksmith’s Grand Reserve (25% more honey than the Reserve, remember?) completed its fermentation. For the technically inclined among us: the hydrometer reading was 1.016. That’s the sign to tell the yeast to stop whatever they’re doing. They won’t be reproducing anymore. Of course the fermentation will go on for a bit and should stop at about 1.010. After that the yeast will slowly precipitate. The mead will then be aging on oak. Depending on where exactly the mead will halt its fermentation, the abv will be between 14 and 15%.

Very Berry Mead

The Very Berry mead too has almost completed its fermentation. I think it will run its course for about another week. Then we will halt the process. When it’s cleared the berries will be added and a four to five weeks later we should be able to bottle.

Uitbreiding productie
Ramping up the production

  1. //English translation below

Het is alweer een tijdje geleden sinds er nog eens een artikeltje verscheen op deze pagina’s. Wat kan ik zeggen? Mea culpa en druk, druk, druk. Het is dus niet zo dat er geen leven meer in de brouwerij zou geweest zijn. Integendeel. We hebben net de productiecapaciteit met 33% opgedreven en er staat nog een hele hoop te gebeuren.

Ondertussen staan er in de brouwerij een aantal potjes op het vuur. Nou ja. Ze staan eigenlijk gewoon op hun sokkel. Wij verhitten onze honing uiteraard niet. Wat zit er dan in de pipeline? Momenteel:

  • Een Blacksmith’s Grand Reserve 2017. Dat is een Blacksmith’s Reserve, maar met bonussen. Extra honing (25%) en meer eik. Deze jongen gaan we ook langer laten liggen. Ik heb net de meting voor vandaag genomen en vrijdag zou zijn gisting klaar moeten zijn. Dan heeft hij het beoogde abv en restsuikergehalte bereikt.
  • Een Moretum 2017. Ook deze is bijna klaar. Meer hierover in een volgende post
  • Een nieuwe braggot. De naam ervoor is nog niet beslist, maar ‘t zal een blonde zijn met een abv van om en bij de 10%.

En gisteren… hebben we de nieuwste telg opgezet. We hernemen de Sanguis Burgundiae maar hebben ondertussen een kleine strategiewijziging doorgevoerd mbt de namen. Hij zal gewoon ‘Bosvruchtenmede’ heten. Simpeler voor iedereen.

yeast starter
Giststarter Bosvruchtenmede / Yeast starter Very Berry Mead

It has been a while since we last posted on these pages. What van I say? Mea culpa, we’ve been keeping busy. We just ramped up the production capacity by 33% and we’re not stopping there.

So, what’s in the pipeline?

  • The Blacksmith’s Grand Reserve. It’s a Blacksmith’s Reserve wit extra honey (25%) and more oak. It has nearly ccompleted its fermentation.  Friday it will get stabilized. We’ll let it age longer as well.
  • Moretum 2017. This one too is nearly there. More about this later.
  • A new, blond braggot. The abv should be eleven something percent.

And Yesterday we started the Sanguis Burgundiae 2017. We’ve changed the name to make it easier for every one. From now on it will be known as Very Berry Mead.

‘t Is gebeurd. We zijn verkouden
Yup… The first cold has arrived.

De beste manier om een vieze verkoudheid de kop in te drukken… Het requiem van Fauré in de achtergrond, een goed stuk leesvoer en extreem belangrijk: hete Bramenmede met een kaneelstokje, een beetje allspice en wat kruidnagel. Misschien nog een beetje rum erbij in mijn tweede glas.

The best way to combat a nasty cold… Fauré’s Requiem in the background, a good read and most importantly: Hot Blackberry Mead with a stick of cinnamon, some allspice and a clove or two. Maybe a dash of rum in my second one.