Wat is er de afgelopen week gebeurd?
What happened last week?

//English Translation below

Het is weer een tijdje wat rustiger geweest op deze website. Een en ander heeft te maken met een aanval van cholera light (aka buikgriep +) die meteen gevolgd werd door wat best kan beschreven worden als de longpest.

Dat wil niet zeggen dat we hebben stilgezeten in de brouwerij. Een kort overzicht van wat er in de afgelopen week  aan werk verzet is.

The Blacksmith’s Grand Reserve

Als alles goed gaat, komt vandaag de pallet met flessen aan. We kunnen dan eindelijk van start gaan met het bottelen van The Blacksmith’s Grand Reserve. Om een duidelijk visueel onderscheid te maken met The Blacksmith’s Reserve, zal de Grand Reserve gebotteld worden in Bourgogneflessen in plaats van in Bordeauxflessen.

Grand Cru

The Blacksmith’s Grand Cru is bijna  waar hij moet zijn. Vandaag of morgen wordt hij overgepompt naar een nieuw vat om uit te klaren.

Session mede

We zijn bezig met een test batch (60 liter) voor een laag alcoholische (8,5%) mede. Het zal een eerder droge mede worden waaraan bramen en frambozen worden toegevoegd. Hij zal worden gebotteld op longneck flesjes van 33 cl en hergisten op fles. Op die manier krijgen we een sprankelende mede. Er zal daardoor een dun laagje sediment aanwezig zijn in de flesjes.

Incus

De opvolger van de Carolus Terminatorius zal Incus heten. Incus is latijn voor aambeeld. Deze braggot zal een alcoholpercentage van om en bij de 10% hebben. Van het moment >Incus gebotteld is, gaan we over tot de productie van de volgende braggot: Malleus. Je raadt het al: Hamer. Incus zou donkerblond moeten zijn, Malleus zal een donkere braggot worden.

Sanguis Burgundiae 2017 – Bosvruchtenmede

Gisteren (19 december) werd de Sanguis Burgundiae 2017 overgepompt van het gistings- naar het rijpingsvat. Daar werden de bosvruchten aan toegevoegd.  We hebben de hoeveelheid vruchten serieus opgedreven. Zo sterk zelfs, dat ik eerst een deeltje van het vat heb moeten overzetten op een kleiner vat. Het risico op overstroming was zeer reëel. Na een paar weken in het rijpingsvat kan hij gebotteld worden. De bosvruchtenmede blijft Sanguis Burgundiae heten. We hebben te veel protest van teleurgestelde mensen gekregen omtrent de naamswijziging naar Bosvruchtenmede. We zullen wel op het etiket verduidelijken dat het een bosvruchtenmede is.
Sanguis Burgundiae zal waarschijnlijk nog niet meteen te koop aangeboden worden. Hij moet normaliter nog even narijpen op fles.

Sanguis Burgundiae 2016
Sanguis Burgundiae 2016

It has been quite some time since we posted anything on this website. The reason behind that is a bout of Cholera light (aka stomach flu plus) swiftly followed by what best can best be described as the Pneumonic Plague.

This doesn’t mean that we did nothing in the brewery. A short review of what happened this week:

The Blacksmith’s Grand Reserve

If all goes well we should see the delivery of a pallet of empty bottles today. We can soon start to finally bottle The Blacksmith’s Grand Reserve.
For the sake of a clear visual distinction between The Blacksmith’s Reserve and Grand Reserve, we’ll be bottling in Bourgogne style bottles instead of in Bordeaux style ones.

Grand Cru

The Blacksmith’s Grand Cru is almost where it has to be, fermentation wise. Later this week (probably tomorrow) it will be transferred to drop clear.

Session Mead

We started a test batch (60 liters) for a low alcohol (8,5% abv) mead. It’ll be a dry-ish mead to which we’ll add blackberries and raspberries. The session mead will be bottled in 33 cl longnecks and be bottle conditioned. This will result in a sparkling mead. On the bottom of the bottle there will be a thin layer of sediment.

Incus

The successor of our Carolus Terminatorius braggot will be named Incus. Incus is Latin for anvil. This braggot will have an abv of about 10%. The moment it is bottled we’ll start the next one: Malleus. You guessed it: Hammer. Incus should be dark blond, Malleus will be dark.

Sanguis Burgundiae 2017 – Multi berry mead

Yesterday (19 December) we transferred the Sanguis Burgundiae 2017 from the fermentation to the maturation vessel. There we added the fruits to the mead. The quantity of fruits has been seriously increased. So much so that I had to transfer a part of the mead to a smaller vessel. The risk of overflowing was clear and present. After a few weeks in the maturation vessel, we’ll be able to bottle it. The multi berry mead will still be named Sanguis Burgundiae. We had too many people complaining the fact that we were going to name it for what it is: Multi Berry Mead. We will, however, state on the label that it is a berry mead.
Most likely Sanguis Burgundiae 2017 will not be for sale right away. It’s expected that it will have to mature a bit more once bottled.

Moretum 2017

Zeer binnenkort zal er terug Moretum beschikbaar zijn. Vanwege het enorme succes was hij al een tijdje uitverkocht. Daarom hebben we hem nu in een grotere batch geproduceerd.
Even het geheugen opfrissen: Moretum is een pyment. The Blacksmith’s Meadery heeft een speciale band met dit drankje omdat het de eerste drank is die we ooit gefabriceerd hebben. In illo tempore (helemaal in 2008) maakten we hem -zoals de meeste hypocras- op basis van een bestaande rode wijn. Ondertussen zijn we een beetje geëvolueerd en maken we ook de wijn -in dit geval een pyment- sinds 2010 zelf.

De bramen en specerijen zijn al een tijdje toegevoegd en de Moretum staat al een behoorlijke periode te rijpen. Als alles een beetje meezit gaat hij volgende week al op fles. Binnenkort kan je hem dus weer in de webshop vinden.

Very soon we’ll see the release of the Moretum 2017. Due to it’s enormous succes it has been sold out for quite a while. Hence the decision to up the production scale a bit.
To jog the memory: Moretum is a pyment. A mead with grape juice as one of the main ingredients. The Blacksmith’s Meadery has kind of  a special bond to this beverage because it is the first one we ever produced. In illo tempore (back in 2008) we used a store bought red wine as it’s base. As is the case with many a hypocras these days. Along the way we evolved a bit and since 2010 we brew our own wine. In this case a pyment.

The blackberries and spices are already added to the base pyment and it has been maturing for quite a bit now. If all goes well, we will be botteling sometime next week. Very Soon it will be once again available in our web shop.

I can see clearly now… the yeast has dropped (out of suspension)

//English translation below

The Blacksmith’s Grand Reserve: weer een stapje dichterbij…

De mede die volgend jaar ons assortiment zal verrijken als the Blacksmith’s Grand Reserve staat weer een beetje dichter bij de finalisering. De gist is gaan slapen en is zo goed als volledig geprecipiteerd. (Hij ligt dus op de bodem van het vat in plaats van nog rond te zweven in oplossing.) Het alcoholgehalte ligt tegen 15% (volgende week doen we een exacte meting). Redelijk stevig, dus… Vanavond of morgen wordt de mede overgepompt naar het rijpingsvat. Daar mag hij dan een hele tijd blijven zitten tot het moment van botteling is aangebroken.

Ondertussen is ook de bosvruchtenmede (de vroegere Sanguis Burgundiae)  klaar. Zijn gisting wordt morgen gestopt. Als alles goed gaat, kan er dan volgende week worden overgepompt. De bosvruchten worden er opgezet en dan kan ook voor deze mede het rijpen (of het Lange Wachten) beginnen.

The Blacksmith's Grand Reserve - precipitated
Geprecipiteerde gist // Precipitated yeast

The Blacksmith’s Grand Reserve: another step closer

Today the mead that will enter our range of meads next year as the Blacksmith’s Grand Reserve is another step closer to completion. The yeast fell asleep and has almost completely precipitated. (It dropped to the bottom of the fermentation vessel instead of happily floating around in suspension.) It’s abv is about 15% (exact measurement sometime next week). I suspect it will pack somewhat of a punch…
Tonight or tomorrow it will be transferred to the maturing tank. There it will stay until bottling time.

In the meantime the Very Berry Mead (the mead formerly known as Sanguis Burgundiae) has reached it’s goal. The fermentation wille be stopped tomorrow. If all goes well it will be transferred somewhere next week. At that moment we’ll add the berries and this mead too will begin the maturation process (aka the long wait).

The Blacksmith’s Grand Reserve

//English translation below

Vrijdag heeft de Grand Reserve (25% meer honing dan de Reserve, weet je nog wel) zijn gisting voltooid. Voor de techneuten onder ons: de hydrometer gaf 1.016 aan, wat het teken is om de gistcellen te vertellen dat het welletjes gewest is. Ze gaan vanaf nu niet meer reproduceren. De gisting loopt nog een klein beetje verder en zou uiteindelijk moeten stoppen bij ongeveer 1.010. Daarna mag de gist op zijn gemak uit suspensie zakken, waarna de mede op eik zal gaan rijpen. Afhankelijk van waar de mede juist definitief zal stoppen met gisten zal het abv tussen de 14 en 15% liggen.

Bosvruchtenmede

De bosvruchtenmede is ook bijna uitgegist. Ik vermoed dat hij nog een weekje of wat werk zal hebben voor we ook aan zijn gistpopulatie kunnen meedelen dat ze hun job goed gedaan hebben. Als hij uitgeklaard is, kunnen de bosvruchten erop. Een week of vier-vijf later kan er dan gebotteld worden.

Grand Reserve
The Blacksmith’s Grand Reserve 2017

Last Friday the Blacksmith’s Grand Reserve (25% more honey than the Reserve, remember?) completed its fermentation. For the technically inclined among us: the hydrometer reading was 1.016. That’s the sign to tell the yeast to stop whatever they’re doing. They won’t be reproducing anymore. Of course the fermentation will go on for a bit and should stop at about 1.010. After that the yeast will slowly precipitate. The mead will then be aging on oak. Depending on where exactly the mead will halt its fermentation, the abv will be between 14 and 15%.

Very Berry Mead

The Very Berry mead too has almost completed its fermentation. I think it will run its course for about another week. Then we will halt the process. When it’s cleared the berries will be added and a four to five weeks later we should be able to bottle.

Uitbreiding productie
Ramping up the production

  1. //English translation below

Het is alweer een tijdje geleden sinds er nog eens een artikeltje verscheen op deze pagina’s. Wat kan ik zeggen? Mea culpa en druk, druk, druk. Het is dus niet zo dat er geen leven meer in de brouwerij zou geweest zijn. Integendeel. We hebben net de productiecapaciteit met 33% opgedreven en er staat nog een hele hoop te gebeuren.

Ondertussen staan er in de brouwerij een aantal potjes op het vuur. Nou ja. Ze staan eigenlijk gewoon op hun sokkel. Wij verhitten onze honing uiteraard niet. Wat zit er dan in de pipeline? Momenteel:

  • Een Blacksmith’s Grand Reserve 2017. Dat is een Blacksmith’s Reserve, maar met bonussen. Extra honing (25%) en meer eik. Deze jongen gaan we ook langer laten liggen. Ik heb net de meting voor vandaag genomen en vrijdag zou zijn gisting klaar moeten zijn. Dan heeft hij het beoogde abv en restsuikergehalte bereikt.
  • Een Moretum 2017. Ook deze is bijna klaar. Meer hierover in een volgende post
  • Een nieuwe braggot. De naam ervoor is nog niet beslist, maar ‘t zal een blonde zijn met een abv van om en bij de 10%.

En gisteren… hebben we de nieuwste telg opgezet. We hernemen de Sanguis Burgundiae maar hebben ondertussen een kleine strategiewijziging doorgevoerd mbt de namen. Hij zal gewoon ‘Bosvruchtenmede’ heten. Simpeler voor iedereen.

yeast starter
Giststarter Bosvruchtenmede / Yeast starter Very Berry Mead

It has been a while since we last posted on these pages. What van I say? Mea culpa, we’ve been keeping busy. We just ramped up the production capacity by 33% and we’re not stopping there.

So, what’s in the pipeline?

  • The Blacksmith’s Grand Reserve. It’s a Blacksmith’s Reserve wit extra honey (25%) and more oak. It has nearly ccompleted its fermentation.  Friday it will get stabilized. We’ll let it age longer as well.
  • Moretum 2017. This one too is nearly there. More about this later.
  • A new, blond braggot. The abv should be eleven something percent.

And Yesterday we started the Sanguis Burgundiae 2017. We’ve changed the name to make it easier for every one. From now on it will be known as Very Berry Mead.

‘t Is gebeurd. We zijn verkouden
Yup… The first cold has arrived.

De beste manier om een vieze verkoudheid de kop in te drukken… Het requiem van Fauré in de achtergrond, een goed stuk leesvoer en extreem belangrijk: hete Bramenmede met een kaneelstokje, een beetje allspice en wat kruidnagel. Misschien nog een beetje rum erbij in mijn tweede glas.

The best way to combat a nasty cold… Fauré’s Requiem in the background, a good read and most importantly: Hot Blackberry Mead with a stick of cinnamon, some allspice and a clove or two. Maybe a dash of rum in my second one.

Bonus!! Aardbeienmede gebotteld.

//English translation below

Naast brouwdag was het zondag ook nog botteldag. De Aardbeienmede die we enkele dagen geleden getest hebben, werd toen goed bevonden om op fles gezet te worden. Vandaag werd dus de daad bij het woord gevoegd. Flessen werden gespoeld en gedesinfecteerd, leidingen kregen dezelfde behandeling en ook de filter ontsnapte niet aan een grondige pre-bottel reiniging.

driptree
Ontsmette flessen op de flessenboom. // Disinfected bottles on the driptree

Na het assembleren van de filter- en afvullijn kon de pret dan eindelijk beginnen. Omdat het om een kleine batch (60 liter) ging, vlotten de werken aan een gezwind tempo. een uurtje of wat later waren alle 80 flessen gevuld.

Aardbeienmede
Aardebeien mede. Wat een kleurtje! // Strawberry mead. That color, though…

De primeur  – afgezien van het panel “vrijwilligers” dat gisteren al eens getest heeft – is voor de buurderij Gitschotelhof, waar we op donderdag 14 september tussen 16.30 en 18.00 aanwezig zullen zijn.

Bonus!! Strawberry mead is bottled!

Sunday was not only brew day, but also bottle day. The Strawberry mead that we tested a few days back was deemed OK for bottling. Sunday was the day. After rinsing and disinfecting the bottles, filters, tubing and vacuum bottling machine we got to assembling the filter and bottle lines. The games could finally begin. Since this was a small batch (60 liters) we zoomed trough the process and about an hour later all 80 bottles were filled.

The premiere  – apart from the panel of “volunteers” that got to taste it on Monday – will be on the farmers’ market near us, where we will showcase our meads from 16.30 to 18.00

Rampspoed in de brouwerij.

Zoals gisteren aangekondigd hebben we gisteravond twee projecten van de backburner gehaald. Een groot vat van 120 liter werd overgepompt naar twee ‘kleine’ vaten van 60 liter. Het was de bedoeling om een aardbeien- en een kersenmede af te werken. Tot dusver geen problemen. De mede werd in een mum van tijd overgepompt met onze trouwe hogedebietpomp. De tincturen werden toegevoegd en het rijpen kon beginnen.

De vaten waren op voorhand, zoals het hoort, gedesinfecteerd en gecheckt op beschadigingen die voor potentiële problemen zouden kunnen zorgen. Geen vuiltje aan de lucht.

mede pre-disaster
Mede in de vaten. Everybody Happy.

Blacksmith: 0 – Voorouders: 1

Continue reading “Rampspoed in de brouwerij.”

Honey! I’m home!

Het is een tijdje ijzingwekkend stil geweest op dit blog. Niet omdat de Blacksmith’s Meadery ermee opgehouden was, integendeel: de brouwerij gonst van de activiteit.

Zoals jullie al in een eerder artikel konden lezen, waren we volop in productie voor de nieuwe telgen van de Sanguis serie. De productiefase is al een tijdje afgerond, maar er waren een paar kleine probleempjes met de levering van materialen. Hierdoor heeft het een hele tijd geduurd voor we de laatste stap in het productieproces konden zetten. Op zich niet zo heel erg, want dan kon de mede in bulk rijpen op vat. Het was alleen een beetje vervelend dat de andere projecten daardoor vertraging opliepen.

afdruiprek
80 flessen op afdruiprek 1

#Bottlingday

Continue reading “Honey! I’m home!”

Sanguis serie breidt uit

Gisteren zijn we na het nemen van twee stalen uit de respectievelijke vaten S. Imperatoris en S. Regis de tuin ingetrokken wegens belachelijk mooi weer. De gelegenheid was te mooi om te laten liggen en we hebben dus de twee medes vereeuwigd in een Instagramfoto. (Yep. De Blacksmith’s Meadery is mee met de 21ste eeuw 😉 )