Update

Even een snelle update: zoals je waarschijnlijk al gemerkt hebt zijn de Sanguis Imperatoris, de Sanguis Regis en de Cherrynomus Bosch toegevoegd aan de productenpagina. Ze zijn vanaf nu dus ook online te bestellen.

We hebben de lang geanticipeerde cocktailpagina aangemaakt. Je vindt hem bovenaan tussen de links in het menu. Voor elke nieuwe mede die uitkomt zullen we één à twee cocktailrecepten ontwikkelen.

Yule Mead en The Blacksmith’s Grand Reserve

De twee laatste medes die nog op vat zitten (naast onze braggots) komen stilaan aan de finish. The Blacksmith’s Grand Reserve wordt ten laatste op 14 november gebotteld en is dus te verkrijgen voor de feestdagen.

De Yule Mead* zal nog veel eerder op fles staan. De flesjes (we bottelen deze mede op 37.5cl flesjes) zijn ondertussen aangekomen en de specerijen en zuidvruchten hebben voldoende getrokken (sinds mijn terugkeer van de Mazer Cup in Denver op 20 maart). Zij zullen begin volgende week worden toegevoegd. Inwerken, filteren, bottelen, KLAAR. We vermoeden dat dit begin oktober in orde zal zijn.

*Onze Yule Mead is een bochet. Dit is een mede waarvan de honing gecarameliseerd werd. Er worden abrikozen, pruimen, dadels, vijgen, sinaasappelzest, kaneel, kruidnagel, allspice en een heel klein beetje steranijs aan toegevoegd. Yule met een grote Y, dus.

Monoflorale frambozenhoning traditional

Gisteren zat er in de post een kilo Portugese frambozenhoning. We spelen al langer met de idee om een frambozenhoning traditional te fabriceren. Frambozenhoning is ongeloofelijk delicaat van smaak, met een erg fijne friszurige noot. Het nadeel is dat hij ‘nogal stevig’ geprijsd is. Voor we dus 40-60 kilo van het goedje in een vat water flikkeren, willen we eerst een testje op kleine -en economisch meer verantwoorde- schaal doen. Binnenkort dus. In een mederij bij jou in de buurt: 4 liter frambozen traditional.

So. A quick update. As you may have noticed, our Sanguis ImperatorisSanguis Regis and Cherrynomus Bosch have been added to the product page. As of now they can be ordered trough our webshop.

We’ve (finally) got around to create the long anticipated cocktails page. You’ll find it in the links in the top menu. For every mead we aim to develop one or two cocktail recipes.

Yule Mead and The Blacksmith’s Grand Reserve

The two last meads of the present batches still in the fermentation stage (apart from the braggots) are finishing up. The Blacksmith’s Grand Reserve will be bottled before November 14th and should be available for the holidays.

Our Yule Mead* will be bottled a lot sooner.  The bottles (37.5 cl) have arrived and the spices and dried fruits have steeped long enough (from my return from Mazer Cup in March). Later next week they’ll be added to the mead. Add, filter, bottle, BAM! Yule Mead. I expect this to happen early October.

*Our Yule Mead is a bochet. Bochets are meads made with caramelized honey. We added Apricots, dates, plums, figs, orange zest, cinamon, cloves, allspice and  the tiniest bit of star anise. Yule with a capital Y, it would seem.

Monofloral raspberry honey traditional

Yesterday I received a kilo of raw Portugese raspberry honey in the mail. I’ve been playong with the idea of creating a raspberry traditional for quite some time now. Raspberry honey is very delicate with a delicious tart note to it. The only drawback is that it is -ehm- ‘rather expensive’. Before we start chucking 40-60 kilos of the stuff in a vat of water we’d like to do a small scale -and economically more responsible- batch. So. Soon, in a meadery near you: A 1 gallon batch of raspberry honey traditional.


Dus…

Even een paar dingetjes.
Tijdens het laatste publieke middeleeuwse kampement van dit seizoen in Merksem hebben we gemerkt dat een mens nat kan worden tot op zijn ruggengraat. Stellen dat we uitgeregend zijn zou een zwaar understatement betekenen. Zoals al op facebook en Instagram aangegeven: we hebben een freaking slotgracht moeten graven rond de tenten en ook de luifel is ei zo na overstroomd. Desondanks hebben we toch een erg leuk weekend gehad en werden de ‘nieuwe’ medes enthousiast onthaald door onze klanten.

Cherrynomus Bosch

Mensen die een kersenmede gekocht hebben… Het label stelt dat de mede Sanguis Imperatoris heet. Kennelijk is het geen goed idee om drukwerk te bestellen als je hondsmoe bent. De mede in kwestie  heet immers niet zo. Het moet Cherrynomus Bosch zijn. Dankzij een Photoshop/Photopea f*ck-up mijnentwege zijn er dus 36 flessen gelabeled met het verkkeerde etiket. Deze zijn dus extreme-limited-edition-collectors-items. De nieuwe labels zijn besteld. Flessen #37/144 tot #144/144 zullen (saai en conformistisch) wél het juiste label hebben.

Modeste Bierfestival en Ecodroom

Op 6 en 7 oktober kan je ons vinden op het Modeste Bierfestival in de gebouwen van Brouwerij De Koninck aan de Boomghaardstraat te Berchem (Antwerpen). Op 7 oktober zijjn we eveneens te vinden op Ecodroom in het Rivierenhof te Deurne (Antwerpen). Ubiquisme vraagt u? Nee hoor. Ikzelf zal in Berchem zijn, terwijl Sarah (The Blacksmith’s S.O.) Deurne voor haar rekening neemt.

Boeren en Buren

Boeren en buren
Boeren en Buren // The Food Assembly

Met de botteling van zo’n 360 liter mede hebben we weer even voldoende voorraad om terug naar de buurderij te trekken. Elke eerste donderdag van de maand zullen we terug te vinden zijn op de buurderijen van Deurne (Gitschotelhof) en Wommelgem (De Wimmelingen). Andere buurderijen zullen nog volgen.

So…

This is mainly stuff for the people who are coming to local events, so I’ll be providing a short recap…

  • Our last public appearence for 2018 at a medieval festival was a bit humid. I got soaked trough to my spine. Also: as already stated in our facebook and Instagram feeds -> We had to create moats around our tents.
  • It’s not smart ordering labels when you’re beyond exhausted. Due to a self inflicted Photoshop/Photopea f*ck-up our Cherrynomus Bosch was labeled as Sanguis Imperatoris. Facepalm. New labels are already ordered. As from bottle #37/144 we’ll be adding the labels in a conformist fashion.
  • We’ll be appearing at the Modeste Bierfestival and the Ecodroom fair in the weekend of 6 and 7 October. I can be found in Berchem (Modeste) while Sarah (The Blacksmith’s S.O.) will be at Ecodroom in Deurne.
  • As from October The Blacksmith’s Meadery will once again take part in the Food Assembly Network. Due to (very) limited stock this was impossible over the summer.

Cherrynomus Bosch 2018

Sinds gisteravond staat onze kersenmede, Cherrynomus Bosch, op fles. We hebben sinds de laatste editie (2016) van deze mede het aandeel kersen gevoelig verhoogd. In het vat van 120 liter zijn nu 40 kilo kersen verwerkt. 20 kilo zure en 20 kilo extreem zoete kersen. Het resultaat is een mooi gebalanceerde mede met een behoorlijke zoetheid die door een interessant zuurtje in evenwicht wordt gehouden. De kleur is een adembenemend robijnrood.

Net zoals de Sanguis Imperatoris (Zwartebessenmede) en de Sanguis Regis (Bramenmede) zal Cherrynomus Bosch voor het eerst te verkrijgen zijn op Middeleeuws Merxem. Dit kampement gaat door op 22 en 23 september in het fort van Merksem.  Vanaf volgende week zijn ze ook te verkrijgen via onze webshop.

Yesterday evening we’ve bottled our cherry mead, Cherrynomus Bosch. Since the last edition of this mead (2016) we’ve upped the cherry content quite a bit. For this 120 liter (32 gallon) batch we have processed 40 kgs of cherries. 20 kg sour cherries and 20 kg extremely sweet cherries. The result is a nicely balanced mead with a beautifull sweetness that is held in check by an interessting tart note. The color is a breathtaking ruby red.

Just like our Sanguis Imperatoris (black currant mead) and Sanguis Regis (blackberry mead) you’ll find Cherrynomus Bosch in premiere at the Middeleeuws Merxem festival. It takes place on September 22 an 23 in the fort van Merksem.  As of next week we’ll be adding these meads to our webshop as well.

Cherrynomus & Incus: update

Alles gaat perfect dusver. Zowel Cherrynomus Bosch als Incus zitten op schema wat de vergisting betreft. Morgenavond wordt Cherrynomus een eerste keer overgeheveld (en in één beweging een eerste keer gefilterd om de actieve gist te verwijderen). Incus II krijgt mag nog even voort rijpen op het vat. Later krijgt hij dan zijn dry hopping en mag hij nog even op eik gaan rusten.

Cherrynomus Bosch
Het Narrenschip door Hiëronimus Bosch
The Ship of Fools by Hiëronimus Bosch

So far so good. Both Cherrynomus Bosch and Incus are right on schedule fermentation wise. Tomorrow night Cherrynomus will be transferred a first time (whilst being filtered in the same go to remove the active yeast cells). Incus II will mature a bit longer in the fermentation vessel. Later it will be dry hopped and layered on oak.

Klaar voor de Quaye Werelt.

Gisteren is er nog een heleboel bedrijvigheid geweest in de brouwerij. Er moest nog gelabeld en gebotteld worden. Om 1:00 deze ochtend was alles dan eindelijk klaar. Domienus (sic) Vobiscum is gelabeld en verpakt en de VeryBerry staat op fles. VeryBerry is een redelijk zoete, maar dankzij de bootlading bessen, behoorlijk frisse mede geworden.  Het is een Craft Mead, een mede dus met een lager percentage alcohol. Met zijn 8% is het een makkelijk doordrinkertje.

Wat brengen we mee naar De Quaeye Werelt? De allerlaatste flesjes Incus, de laatste flessen The Blacksmith’s Grand Reserve, Sanguis Burgundiae, Sanguis Nobilis, Lemon², Domienus (sic) Vobiscum en VeryBerry.

Domienus (sic) Vobiscum. De eerste van onze Big Meads
Domienus (sic) Vobiscum. The first of our Big Meads
Botteling en labelling van VeryBerry. Tolkien for scale.

Yesterday we had a flurry of activity down at the brewery. A lot of stuff still needed to be labeled an bottled. At about 1:00 AM everything was done. Domienus (sic) Vobiscum is labelled and packaged and VeryBerry is bottled, labelled and packaged as well. It’s a rather sweet mead with it’s sweetness nicely balanced by the tartness of the berries. VeryBerry is what we call a craft mead with a lower abv. At 8% it’s a very accessible mead that drinks away quite easy.

What will we bring to De Quaeye Werelt? The very last bottles of Incus, the last bottles of The Blacksmith’s Grand Reserve, Sanguis Burgundiae, Sanguis Nobilis, Lemon², Domienus (sic) Vobiscum and VeryBerry.

Nieuw op De Quaeye Werelt 2018

Op De Quaye Werelt pakken we uit met enkele nieuwigheden. De eerste die we lossen is de VeryBerry bessenmede. Deze wordt verkocht in 33cl flesjes. Hij is gebrouwen met een Europese bloemenhoning (zoals overigens al onze medes), bramen en frambozen. VeryBerry is aan de droge kant omdat we de nadruk op de bessen willen leggen. Het alcoholgehalte ligt rond de 8% abv, het is dus in vergelijking met onze grotere medes een doordrinkertje, bijvoorbeeld voor op het terras of voor een namiddagje in het park.

At De Quaye Werelt we’ll present some new meads, the first of which is our VeryBerry mead. It will be sold in 33 cl bottles and has been brewed with European wildflower honey (like all of our meads), raspberries and blackberries. VeryBerry is rather dry. We wanted to emphasise the berries. The alcohol content is about 8% abv. In comparison with our ‘bigger’ meads it will be easy to drink. Perfect for an afternoon in the park.

Quondam 2018

Net als vorig jaar kan je The Blacksmith’s Meadery volgend weekend vinden op de terreinen van het Hooghuys in Berlaar. Quondam slaat er weer zijn tenten op. De onze kan je vinden in het kampement van Ortus Phoenix. Kijk uit naar de gele luifel. Je kan hem niet missen…
We hebben Sanguis Nobilis, Sanguis Burgundiae, The Blacksmith’s Grand Reserve en Lemon² bij. Misschien zorgen we zelfs nog voor een kleine verrassing. Het zou zo maar eens kunnen dat we een paar onuitgegeven medes die al enkele jaren staan te rijpen meebrengen…

Just like last year you’ll find The Blacksmith’s Meadery at the Hooghuys in Berlaar next weekend. Quondam pitches it’s tents once again. Ours can be found in the Ortus Phoenix camp. Be on the lookout for the yellow awning. You can’t possibly miss it…
We’ll bring Sanguis Nobilis, Sanguis Burgundiae, The Blacksmith’s Grand Reserve and Lemon². Maybe we’ll even bring some previously unknown meads that have been aging for several years…

Kerstmede
Christmas Mead

Wat beter te posten op Paasmaandag dan de aankondiging van onze Kerstmede? De voorbereidingen voor de “Big Meads“is intussen in full swing. Big meads zijn (in tegenstelling tot de medes die we voor de zomer produceren) geen makkelijke doordrinkertjes. Ze dienen eerder om sipje na sipje van te genieten voor een warm, knapperend haardvuur. Het grote verschil met de medes uit bijvoorbeeld de Sanguis-lijn is dat het fruitgehalte een pak hoger is, en dat daardoor de complexiteit van de mede nog interessanter wordt dan wat jullie tot hiertoe van ons gewend zijn. De Kerstmede is hiervan een eerste aanzet. Het gaat een zware, zoete mede worden met alle trappings van een kerspudding. Denk aan specerijen en gedroogd fruit. Als alles naar wens gaat, zal deze mede eind november – begin december beschikbaar zijn.

Ingrediënten voor de tinctuur
Kerst tinctuur

Is there something more appropriate to post on Easter Monday than the announcement of our Christmas mead? The preparation for our “Big Meads” is in full swing. Big Meads are (contrary to the meads we produce for the summer) no easy drinking meads. They are more suited to enjoy sip by sip curled up in front of a roaring open fire. The biggest difference with meads from (e.g.) the Sanguis Line is the fruit content that will be a lot higher. This will make for even more complex and therefore even more interesting meads. The Christmas mead is the first step. It will be a heavy, sweet mead with all the trappings of a Christmas pudding.  Think spices and a lot of dried fruits. If all goes well, this mead will be on the shelf in late November, early December

Sanguis Burgundiae terug op voorraad
Sanguis Burgundiae back in stock

//English translation below

Sanguis Burgundiae is terug op voorraad. We hebben er net 120 liter van gebotteld. Voor wie het niet meer weet (of wie de mede nog niet kende): even het geheugen opfrissen. Sanguis Burgundiae is de eerste mede in onze “bloedlijn”. Het gaat om een Melomel met toegevoegde gemengde bosvruchten. Voornamelijk bramen, frambozen, rode- en zwarte bessen en aardbeien.
Sanguis Burgundiae heeft een alcoholgehalte van om en bij de 12% en is off sweet. T.t.z.: een beetje zoeter dan halfdroog.
Op het etiket staat de slag bij Grandson uit 1476 afgebeeld. Deze slag luidde het einde van de Bourgondische suprematie in onze contreien in. Het Bourgondische leger ging op de loop voor de Zwitsers. Twee slagen later (Morat -1476  en Nancy -1477) sneuvelt Karel de Stoute, Hertog van Bourgondië door een goedgeplaatste mep van een Zwitserse hellebaardier.

Sanguis Burgundiae is back in stock. We’ve just bottled 120 liters of it. For those who don’t remember (or never had this mead): let’s jog the memory.  Sanguis Burgundiae is the first mead in the “bloodline”. It’s a Melomel with added berries. Mostly blackberries, raspberries red an black currants and strawberries.
Sanguis Burgundiae has an abv of about 12% and is off sweet. A little sweeter than demi sec.
On the label you can see the battle of Grandson from 1476. This battle was the beginning of the end for the Burgundian supremacy in our region. The Burgundian army went on a flat rout before the Swiss. Two battles later (Morat – 1476 and Nancy – 1477) the Burgundian duke, Charles the Bold, fell at the hands of a Swiss halberdier.

Sanguis Nobilis in productie
Sanguis Nobilis in production

//English Translation below.

Afgelopen weekend hebben we de Sanguis Nobilis in productie genomen. Net zoals de Sanguis Burgundiae is dit een Melomel uit onze bloed-lijn. Dit is een lijn van bessenmedes.1 Nobilis is een frambozenmede. Zoals je ongetwijfeld al zag in onze vorige post, zal eer een meer dan behoorlijke dosis framboos worden toegevoegd. 30 liter op een vat van 120 liter.

Voor de Sanguis Nobilis werken we met een nieuwe gistsoort. Onze go-to gist tot op heden was een Sauterne gist. Momenteel gebruiken we een Côtes du Rhone variant. Deze zou garant moeten staan voor een stevig mondgevoel en een accentuering van het fruitkarakter van de mede.


1
Sanguis Burgundiae: Bosvruchten
Sanguis Nobilis: Frambozen
Sanguis Regis: Bramen
Sanguis Imperatoris: Zwarte Bessen

Last weekend we started production on the Sanguis Nobilis. It is, just like the Sanguis Burgundiae, a melomel from our blood-line. This is a series of berry meads.1 Nobilis is raspberry mead. As you have undoubtedly already seen in our previous post, we’ll be using a more than decent dose of raspberries. 30 liters in a 120 liter vat.

Our Sanguis Nobilis is the first mead in which we’ll be using a new yeast strain. Until now our go-to yeast was a Sauternes strain. This time we’re using a Côtes du Rhone variant. This strain should impart a firm mouthfeel and accentuate the fruit character in the mead.


1
Sanguis Burgundiae: Mixed berries
Sanguis Nobilis: Raspberries
Sanguis Regis: Blackberries
Sanguis Imperatoris: Black currants