2.

Twee jaar alweer… Op 6 november 2016 hebben we The Blacksmith’s Meadery opgericht. Ondertussen zijn we dus twee jaar verder. We hebben in die twee jaar al heel wat gerealiseerd en er zit nog veel meer in de pijplijn. Er zijn een aantal zaken waar we nog niet al te veel over kunnen uitweiden maar nog voor onze derde verjaardag gaan er weer heel wat veranderingen en spannende dingen gebeurd zijn.

Wat we al wel kunnen vertellen is dat er volgende week een aantal nieuwe batches gebotteld zullen worden. The Blacksmith’s Grand  Reserve is klaar en staat te bekomen van zijn laatste transfer naar het bottelvat. Ook de Yule Mead staat te popelen om op fles gezet te worden. Hiervan zullen een 100 flesjes van 37,5 cl beschikbaar zijn. De 50 overige zijn voor Miel du Ciel uit Mortsel die de honing voor deze mede geleverd hebben.

De Moretum en Aqua Diabolica zijn volledig uitgegist. Zij worden in de loop van volgende week van hun extra ingrediënten voorzien. Beide medes zullen overigens deelnemen aan de Mazer Cup International in Denver in maart 2019.

Op 23 november wordt het eerste flesje Incus II geopend. Als hij voldoende hergist is, wordt hij meteen aan de webshop toegevoegd.

Two years alreday. Time flies like an arrow. On November 6th 2016 we officialy founded The Blacksmith’s Meadery . The past two years we acomplished some great things and there’s a lot more in the pipeline. We can’t elaborate on certain things as of yet, but rest assured that come our third birthday some major changes and amazing stuff will have happened.

What we can tell you about is that next week we’ll be bottling some new batches. The Blacksmith’s Grand Reserve is ready. For now it’s relaxing in the bottling vat. The Yule Mead also is anxious to get bottled. We’ll be releasing 100 37,5 cl bottles. The 50 other bottles in the batch are for Miel du Ciel, the beekeeper that provided the honey for this batch.

Moretum and Aqua Diabolica are completely done fermenting. (For the technical people among us: they both are at 0.997). Sometime next week they will have their other ingredients added. Both meads will be competing in the Mazer Cup International in Denver, March 2019.

November 23rd we’ll be opening the very first bottle of Incus II. If the carbonation level is sufficient it will be added to the webshop immediately.

Yup. Still alive.

Het is weer een tijdje geleden dat er nog een post verscheen op de website. Zij die mij kennen weten dat dat over het algemeen goed nieuws is. Het is druk in de brouwerij en dat wil zeggen dat er binnenkort weer van alle lekkers beschikbaar komt. The Blacksmith’s Grand Reserve is officieel klaar. Hij moet nog een  beetje uitklaren maar daar gaan we wat bij helpen. Volgende week wordt hij nog eens overgepompt, dan gefilterd en dan de fles in. Botteling is nog steeds voorzien tegen half November. Mooi op schema.

Aqua Diabolica en Moretum

Er werden ondertussen ook twee nieuwe batches opgezet. Aqua Diabolica, onze Habanero mede en Moretum. Deze laatste is onze signature pyment. Beide batches hebben een volume van 120 liter. Aqua Diabolica werd op 17 oktober opgezet en is ondertussen al bijna halverwege zijn vergisting. De Moretum is pas twee dagen later geboren maar heeft zijn broer al ingehaald en voorbijgestoken. Hij is nu zo goed als droog. Volgende week voegen we de bramen, rozenblaadjes en specerijen toe.

Geloof het of niet. Deze Chaos spawnling wordt een delicate Moretum
Believe it or not. This Chaos spawnling will become the most delicate Moretum

Oh, nee! O2!

Of: Avonturen op de keldertrap.

Een gezonde gistcultuut heeft in het begin van zijn fermentatiecyclus behoorlijk wat zuurstof nodig. Hiermee kunnen de cellen aan de slag om sterolen en lipiden te maken om stevige celwanden te bouwen. Sinds een tijdje voegen we dus ook pure zuurstof aan de most toe. Normaal gezien zouden we een tank van 27 liter @ 200 bar nemen, maar die waren bij de leverancier helaas uitgeput. Het is dus een tank van 45 liter geworden. Een kreng van 70 kilo. Op een of andere manier hebben we ze toch op haar plaats gekregen en hebben we nu O2 voor het komende decennium.

The O2 Arena.

It has been a while since we last posted on the website. The people that know me are generally aware that most of the time this is a good thing. It means that we’re busy in  the meadery and that soon there will be new stuff coming out. The Blacksmith’s Grand Reserve is officially ready. It still has to clear a bit but we’ll help it along. Tonight it gets transferred to a new vessel and later on we’ll filter it. Bottling is planned for mid november. Right on schedule.

Aqua Diabolica and Moretum

In the meantime we started two new batches. Aqua Diabolica, our Habanero mead and Moretum. This last mead is our signature pyment. Both batches ahve a volume of 120 liters. Aqua Diabolica was started on October 17th and is past the halfway point. Moretum was born two days later but has caught up and overtaken it’s sibling. It is now almost dry. Next week we’ll be adding the blackberries, rose petals and spices.

What to do with O2?

Or: Adventures on the stairs.

A healthy yeast culture needs a lot of oxygen during the first stages of it’s fermentation cycle. It uses the oxygen to create lipids and sterols to build stronger cell walls. We’ve been adding pure oxygen to the must for a while now. Normally we’d buy a 27 liter/200 bar (2900 psi) tank, but they were sold out.  We had to bring a 45 liter tank back home. That’s a she-dog of 70 kilos. One way or antoher we’ve managed to lug said monster down the cellar stairs without breaking our neck. Also: we now have enough O2 for the next 10 years.

*TILT!* 0_°

Wie heeft er een shiny nieuw speeltje?

IK! Ik heb een shiny nieuw speeltje. Brouwgeekyness next level. Vanochtend lag er een Tilt wireless hydrometer1 op me te wachten. Ik heb er voorlopig maar ééntje besteld wegens toch wat prijzig en nog niet 100% zeker van de performantie van het ding. Als het doet wat de makers beloven, hoef ik -buiten voor het voederen van de gist en het voorzien van O2 de eerste dagen- de fermenter niet meer open te doen. Het ding werkt via bluetooth 4.0 en zou zelfs in RVS fermenters te gebruiken zijn. We zijn benieuwd.

1Een Hydrometer wordt gebruikt om het verloop van de gisting te volgen. Het meet het suikergehalte in de proto-mede waaruit dan weer het alcoholgehalte kan afgeleid worden.

Cool new high-tech. WOOT!

Who has a shiny new toy?

ME! I have a shiny new toy. Brew geekyness next level. This morning a Tilt wireless hydrometer was waiting for me. For now I ordered just the one, because rather pricy and not quite sure about it’s performance yet. If it does what the makers promised I won’t have to open my fermenter ever again during the brewing process (apart from feeding the yeast and supplying O2 during the first few days of fermentation). Tilt works using bluetooth 4.0 and would even be usable in Stainless Steel fermenters. Expectations. They are high.


Dus…

Even een paar dingetjes.
Tijdens het laatste publieke middeleeuwse kampement van dit seizoen in Merksem hebben we gemerkt dat een mens nat kan worden tot op zijn ruggengraat. Stellen dat we uitgeregend zijn zou een zwaar understatement betekenen. Zoals al op facebook en Instagram aangegeven: we hebben een freaking slotgracht moeten graven rond de tenten en ook de luifel is ei zo na overstroomd. Desondanks hebben we toch een erg leuk weekend gehad en werden de ‘nieuwe’ medes enthousiast onthaald door onze klanten.

Cherrynomus Bosch

Mensen die een kersenmede gekocht hebben… Het label stelt dat de mede Sanguis Imperatoris heet. Kennelijk is het geen goed idee om drukwerk te bestellen als je hondsmoe bent. De mede in kwestie  heet immers niet zo. Het moet Cherrynomus Bosch zijn. Dankzij een Photoshop/Photopea f*ck-up mijnentwege zijn er dus 36 flessen gelabeled met het verkkeerde etiket. Deze zijn dus extreme-limited-edition-collectors-items. De nieuwe labels zijn besteld. Flessen #37/144 tot #144/144 zullen (saai en conformistisch) wél het juiste label hebben.

Modeste Bierfestival en Ecodroom

Op 6 en 7 oktober kan je ons vinden op het Modeste Bierfestival in de gebouwen van Brouwerij De Koninck aan de Boomghaardstraat te Berchem (Antwerpen). Op 7 oktober zijjn we eveneens te vinden op Ecodroom in het Rivierenhof te Deurne (Antwerpen). Ubiquisme vraagt u? Nee hoor. Ikzelf zal in Berchem zijn, terwijl Sarah (The Blacksmith’s S.O.) Deurne voor haar rekening neemt.

Boeren en Buren

Boeren en buren
Boeren en Buren // The Food Assembly

Met de botteling van zo’n 360 liter mede hebben we weer even voldoende voorraad om terug naar de buurderij te trekken. Elke eerste donderdag van de maand zullen we terug te vinden zijn op de buurderijen van Deurne (Gitschotelhof) en Wommelgem (De Wimmelingen). Andere buurderijen zullen nog volgen.

So…

This is mainly stuff for the people who are coming to local events, so I’ll be providing a short recap…

  • Our last public appearence for 2018 at a medieval festival was a bit humid. I got soaked trough to my spine. Also: as already stated in our facebook and Instagram feeds -> We had to create moats around our tents.
  • It’s not smart ordering labels when you’re beyond exhausted. Due to a self inflicted Photoshop/Photopea f*ck-up our Cherrynomus Bosch was labeled as Sanguis Imperatoris. Facepalm. New labels are already ordered. As from bottle #37/144 we’ll be adding the labels in a conformist fashion.
  • We’ll be appearing at the Modeste Bierfestival and the Ecodroom fair in the weekend of 6 and 7 October. I can be found in Berchem (Modeste) while Sarah (The Blacksmith’s S.O.) will be at Ecodroom in Deurne.
  • As from October The Blacksmith’s Meadery will once again take part in the Food Assembly Network. Due to (very) limited stock this was impossible over the summer.

Cherrynomus Bosch 2018

Sinds gisteravond staat onze kersenmede, Cherrynomus Bosch, op fles. We hebben sinds de laatste editie (2016) van deze mede het aandeel kersen gevoelig verhoogd. In het vat van 120 liter zijn nu 40 kilo kersen verwerkt. 20 kilo zure en 20 kilo extreem zoete kersen. Het resultaat is een mooi gebalanceerde mede met een behoorlijke zoetheid die door een interessant zuurtje in evenwicht wordt gehouden. De kleur is een adembenemend robijnrood.

Net zoals de Sanguis Imperatoris (Zwartebessenmede) en de Sanguis Regis (Bramenmede) zal Cherrynomus Bosch voor het eerst te verkrijgen zijn op Middeleeuws Merxem. Dit kampement gaat door op 22 en 23 september in het fort van Merksem.  Vanaf volgende week zijn ze ook te verkrijgen via onze webshop.

Yesterday evening we’ve bottled our cherry mead, Cherrynomus Bosch. Since the last edition of this mead (2016) we’ve upped the cherry content quite a bit. For this 120 liter (32 gallon) batch we have processed 40 kgs of cherries. 20 kg sour cherries and 20 kg extremely sweet cherries. The result is a nicely balanced mead with a beautifull sweetness that is held in check by an interessting tart note. The color is a breathtaking ruby red.

Just like our Sanguis Imperatoris (black currant mead) and Sanguis Regis (blackberry mead) you’ll find Cherrynomus Bosch in premiere at the Middeleeuws Merxem festival. It takes place on September 22 an 23 in the fort van Merksem.  As of next week we’ll be adding these meads to our webshop as well.

Post-De Quaye Werelt 2018

Zucht.

De Quaye Werelt is weeral voorbij. Da’s niet zo heel erg. Binnen 361 dagen is er alweer een nieuwe editie.
Wat erger is, is dat we weer terugkeren met een enorm, gapend gat in de stock. Op 18 flessen na is de volledige stock die we meegebracht hebben erdoor. We kunnen dus rustig stellen dat we goed bezig zijn. Vergeleken met vorige editie (die overigens ook een serieuze stockgerelateerde stress veroorzaakte) is ons klantenbestand geëxplodeerd. een heleboel nieuwe mensen hebben de weg naar The Blacksmith’s Meadery gevonden. We hebben daarenboven ook het enorme plezier gehad om een hele hoop vaste klanten aan onze stand te mogen begroeten.

Dan nu het slechte nieuws. We zouden graag een minuut stilte vragen voor de slachtoffers van deze editie van De Quaey Werelt. The Blacksmith’s Grand Reserve, Domienus (sic) Vobiscum en Incus zijn gesneuveld. De voorraad is volledig uitgeput. Van de Lemon² zijn er welgeteld nog 11 flessen over en van de Sanguis Burgundiae nog 24.

Gelukkig zijn Sanguis Nobilis en VeryBerry nog steeds genoeg voorradig wegens vorige week maar net gebotteld.

Beter nieuws dan. Deze week wordt de Sanguis Imperatoris gebotteld. Dit is de vernieuwde versie van onze zwartebessenmede. Hij zal nog steeds aan de droge kant zijn, maar ietsje zoeter dan de vorige editie. Er zitten ook bijna drie keer zoveel bessen in. We beginnen meteen ook aan de productie van Sanguis Regis, onze bramenmede, en aan een nieuwe batch The Blacksmith’s Grand Reserve. Incus II is dan weer een projectje dat we binnen twee weken opzetten.

Sigh. De Quaye Werelt has come and gone. No biggie. In exactly 361 days from now there is a next edition. What’s worse: we returned home with a huge (yuge?) gaping hole in our stock. Apart from 18 bottles we had to haul back home with us, our hole stock at the event has ‘vaporised’. I think we can safely say that we’re doing great. A whole bunch of new people have found the way to The Blacksmith’s Meadery . We also had the immense pleasure of seeing a lot of familiar faces from our regulars at our stand.

Now. For, the bad news. I’d like to ask for a minute of silence for the victims of De Quaye Werelt 2018. The Blacksmith’s Grand Reserve, Domienus (sic) Vobiscum and Incus didn’t make it. The stock is completely gone. We’ve got 11 bottles of Lemon² left and 24 of Sanguis Burgundiae.

Luckily we’ve got plenty of Sanguis Nobilis and VeryBerry left since they were only bottled last week.

On to the GOOD news. Next week we’ll be bottling our Sanguis Imperatoris, or v2.0 of our black currant mead. It’ll be on the dry side, but a little sweeter than v1.1. Also: the amount of berries has almost tripled. The new batch of The Blacksmith’s Grand Reserve and the Sanguis Regis will be started in the same week. Incus II is a project that we’ll put in motion in two weeks.

Klaar voor de Quaye Werelt.

Gisteren is er nog een heleboel bedrijvigheid geweest in de brouwerij. Er moest nog gelabeld en gebotteld worden. Om 1:00 deze ochtend was alles dan eindelijk klaar. Domienus (sic) Vobiscum is gelabeld en verpakt en de VeryBerry staat op fles. VeryBerry is een redelijk zoete, maar dankzij de bootlading bessen, behoorlijk frisse mede geworden.  Het is een Craft Mead, een mede dus met een lager percentage alcohol. Met zijn 8% is het een makkelijk doordrinkertje.

Wat brengen we mee naar De Quaeye Werelt? De allerlaatste flesjes Incus, de laatste flessen The Blacksmith’s Grand Reserve, Sanguis Burgundiae, Sanguis Nobilis, Lemon², Domienus (sic) Vobiscum en VeryBerry.

Domienus (sic) Vobiscum. De eerste van onze Big Meads
Domienus (sic) Vobiscum. The first of our Big Meads

Botteling en labelling van VeryBerry. Tolkien for scale.

Yesterday we had a flurry of activity down at the brewery. A lot of stuff still needed to be labeled an bottled. At about 1:00 AM everything was done. Domienus (sic) Vobiscum is labelled and packaged and VeryBerry is bottled, labelled and packaged as well. It’s a rather sweet mead with it’s sweetness nicely balanced by the tartness of the berries. VeryBerry is what we call a craft mead with a lower abv. At 8% it’s a very accessible mead that drinks away quite easy.

What will we bring to De Quaeye Werelt? The very last bottles of Incus, the last bottles of The Blacksmith’s Grand Reserve, Sanguis Burgundiae, Sanguis Nobilis, Lemon², Domienus (sic) Vobiscum and VeryBerry.

Filterday!

Gisteren hebben we een dajge doorgebracht in de kelder. Ter voorbereideing van De Quaeye Werelt moest er nog een hoop gebeuren. En we hebben een nieuw speeltje dat dringend moest ingewijd worden. Presenting: Onze brand-spanking-new filter rig. Het is een platenfilter met mogelijkheid om tot 18 platen te gebruiken. We hebben hem dus een beetje ‘op de groei’ gekocht. 12 platen is voor de volumes die we tot nogtoe produceren immers genoeg. We zijn er ineens serieus voor gegaan. De medes die gefilterd werden zijn: Sanguis Nobilis part II, VeryBerry, Sanguis Regis en Domienus (sic) Vobiscum.

colombo18
De filter met obligaat proefglas
The filter with obligatory tasting glass

colombo18result
Het resultaat: Glashelder
The result: Clear as a bell.

Yesterday we passed the day in the basement. The nice, cool basement. In preparation for De Quaeye Werelt ther was still a lot to be done. And! We had to break in our newest toy. Presenting: Our brand-spanking-new filter rig. It’s a plate filter which can hold up to 18 plates of 20 by 20 cm. We bought it somewhat future proof as for the volumes we’re producing so far 12 plates should do the trick. While we were at it, we went all the way. The meads that got filtered are: Sanguis Nobilis part II, VeryBerry, Sanguis Regis en Domienus (sic) Vobiscum.

Quondam 2018

Zo. Quondam 2018 is achter de rug en alweer een beetje verteerd. Het was voor The Blacksmith’s Meadery een beetje thuiskomen. Het was op Quondam 2017 dat we voor het eerst als officiële mederij op een middeleeuws festival stonden. Het publiek lijkt intussen zijn weg naar onze medes gevonden te hebben want het afgelopen weekend was een groot succes. Bijna de hele voorraad die we bijhadden is erdoor. Geen rede tot paniek, echter… er is nog voldoende over voor De Quaye Werelt op 2 en  3 juni.

Never mind the funny hat. It was kind of a dare… Normally I’m all serious and stuff…

Right. Quondam 2018 has come and gone. I am even almost recuperated. Quondam is a bit like coming home for The Blacksmith’s Meadery. It was at Quondam 2017 that we first made an appearance as an official Meadery on a medieval event. In the meantime the public seems to have found it’s way to our meads. Last weekend was a huge succes. Almost all of the stock available at Quondam has ‘evaporated’. No panic though. We still have some left for De Quaye Werelt on June 2nd and 3rd.

Incus reviewed op beer.be

Onze recentste braggot, Incus, werd gereviewd op beer.be. We zijn uiteraard erg blij met de mooie commentaren die we ontvingen…
Hieronder de integrale tekst (in ‘t Frans)

Our most recent braggot -Incus- got reviewed on the beer.be website. We’re of course very happy with this glowing review.
Below you’ll find the entire text (in French)

Incus / The Blacksmith’s Meadery (Deurne)

Date d’ajout: avril 26, 2018
Alcool/volume : 12%
Le pitch:
Un petit producteur d’hydromel flamand a décidé de rendre hommage à son nom de famille (De Smet, le forgeron) et à un style oublié. Cette Incus, enclume en latin, est un des rares « braggot » disponible sur le marché belge. Mélange de bière herbacée et d’hydromel, elle monte vite en alcool tout en restant douce et houblonnée avec du Equinox et Goldings. Pour retrouver la recette de curieux mélange, il faut remonter loin dans le temps même si une dispute très moderne oppose différents pays revendiquant l’invention du braggot. Les contes de Canterbury (1476) sont la première source écrite mentionnant ce type de bière, l’attribuant à l’Angleterre. Mais des traces archéologiques plus anciennes situeraient son origine en Irlande, tandis que le Pays de Galle utilise sa langue pour tenter d’accaparer le braggot (brag = malt et got = ruche), alors que des vestiges pousseraient à remonter encore dans le temps du côté des… vikings!

La dégustation:
Au service, une belle robe dorée aux reflets cuivrés et trouble se laisse surplomber par une belle mousse blanche abondante. Celle-ci se dissipe assez rapidement et laisse place à une invasion de bulles fines. Le nez, ouvert et complexe, porte sur des arômes de viande au barbecue, de fumé, d’aigre-doux et de fleur blanche, de miel et d’épices. L’attaque ronde débute sur l’amertume pour évoluer longuement vers une finale douce et mielleuse. L’alcool apporte une rondeur qui devient agréable après quelques gorgées. Des saveurs de pommes confites viennent souligner le côté gourmand de cette bière, parfaite pour mariner de la viande ou les accompagner.