Up next:

We hebben net een nieuwe pagina aan de website toegevoegd. Bovenaan in het menu vind je een linkje voor Up Next. Hier kan je volgen welke medes in productie zijn en welke er gepland staan. Verder is er ook informatie te vinden over de belangrijkste ingrediënten en het type van de mede. Datums staan niet vermeld omdat mede brouwen geen exacte wetenschap is. Over het algemeen is de periode tussen honing en fles ongeveer 3 tot 6 maanden.

nieuwe mede in productie 20170209

We just added a new page to this website. In the top menu you’ll see a link for Up Next. Here you’ll be able to follow the order of the planned brews. Which meads are in production and which are planned. Furthermore there is a bit of information about the key ingredients and the type of mead. We don’t mention dates. The brewing of mead is not an exact science, so it’s hard to predict when a mead will be finished. Ballpark figure? Honey to bottle takes about 3 to 6 months.

Wat is er de afgelopen week gebeurd?
What happened last week?

//English Translation below

Het is weer een tijdje wat rustiger geweest op deze website. Een en ander heeft te maken met een aanval van cholera light (aka buikgriep +) die meteen gevolgd werd door wat best kan beschreven worden als de longpest.

Dat wil niet zeggen dat we hebben stilgezeten in de brouwerij. Een kort overzicht van wat er in de afgelopen week  aan werk verzet is.

The Blacksmith’s Grand Reserve

Als alles goed gaat, komt vandaag de pallet met flessen aan. We kunnen dan eindelijk van start gaan met het bottelen van The Blacksmith’s Grand Reserve. Om een duidelijk visueel onderscheid te maken met The Blacksmith’s Reserve, zal de Grand Reserve gebotteld worden in Bourgogneflessen in plaats van in Bordeauxflessen.

Grand Cru

The Blacksmith’s Grand Cru is bijna  waar hij moet zijn. Vandaag of morgen wordt hij overgepompt naar een nieuw vat om uit te klaren.

Session mede

We zijn bezig met een test batch (60 liter) voor een laag alcoholische (8,5%) mede. Het zal een eerder droge mede worden waaraan bramen en frambozen worden toegevoegd. Hij zal worden gebotteld op longneck flesjes van 33 cl en hergisten op fles. Op die manier krijgen we een sprankelende mede. Er zal daardoor een dun laagje sediment aanwezig zijn in de flesjes.

Incus

De opvolger van de Carolus Terminatorius zal Incus heten. Incus is latijn voor aambeeld. Deze braggot zal een alcoholpercentage van om en bij de 10% hebben. Van het moment >Incus gebotteld is, gaan we over tot de productie van de volgende braggot: Malleus. Je raadt het al: Hamer. Incus zou donkerblond moeten zijn, Malleus zal een donkere braggot worden.

Sanguis Burgundiae 2017 – Bosvruchtenmede

Gisteren (19 december) werd de Sanguis Burgundiae 2017 overgepompt van het gistings- naar het rijpingsvat. Daar werden de bosvruchten aan toegevoegd.  We hebben de hoeveelheid vruchten serieus opgedreven. Zo sterk zelfs, dat ik eerst een deeltje van het vat heb moeten overzetten op een kleiner vat. Het risico op overstroming was zeer reëel. Na een paar weken in het rijpingsvat kan hij gebotteld worden. De bosvruchtenmede blijft Sanguis Burgundiae heten. We hebben te veel protest van teleurgestelde mensen gekregen omtrent de naamswijziging naar Bosvruchtenmede. We zullen wel op het etiket verduidelijken dat het een bosvruchtenmede is.
Sanguis Burgundiae zal waarschijnlijk nog niet meteen te koop aangeboden worden. Hij moet normaliter nog even narijpen op fles.

Sanguis Burgundiae 2016
Sanguis Burgundiae 2016

It has been quite some time since we posted anything on this website. The reason behind that is a bout of Cholera light (aka stomach flu plus) swiftly followed by what best can best be described as the Pneumonic Plague.

This doesn’t mean that we did nothing in the brewery. A short review of what happened this week:

The Blacksmith’s Grand Reserve

If all goes well we should see the delivery of a pallet of empty bottles today. We can soon start to finally bottle The Blacksmith’s Grand Reserve.
For the sake of a clear visual distinction between The Blacksmith’s Reserve and Grand Reserve, we’ll be bottling in Bourgogne style bottles instead of in Bordeaux style ones.

Grand Cru

The Blacksmith’s Grand Cru is almost where it has to be, fermentation wise. Later this week (probably tomorrow) it will be transferred to drop clear.

Session Mead

We started a test batch (60 liters) for a low alcohol (8,5% abv) mead. It’ll be a dry-ish mead to which we’ll add blackberries and raspberries. The session mead will be bottled in 33 cl longnecks and be bottle conditioned. This will result in a sparkling mead. On the bottom of the bottle there will be a thin layer of sediment.

Incus

The successor of our Carolus Terminatorius braggot will be named Incus. Incus is Latin for anvil. This braggot will have an abv of about 10%. The moment it is bottled we’ll start the next one: Malleus. You guessed it: Hammer. Incus should be dark blond, Malleus will be dark.

Sanguis Burgundiae 2017 – Multi berry mead

Yesterday (19 December) we transferred the Sanguis Burgundiae 2017 from the fermentation to the maturation vessel. There we added the fruits to the mead. The quantity of fruits has been seriously increased. So much so that I had to transfer a part of the mead to a smaller vessel. The risk of overflowing was clear and present. After a few weeks in the maturation vessel, we’ll be able to bottle it. The multi berry mead will still be named Sanguis Burgundiae. We had too many people complaining the fact that we were going to name it for what it is: Multi Berry Mead. We will, however, state on the label that it is a berry mead.
Most likely Sanguis Burgundiae 2017 will not be for sale right away. It’s expected that it will have to mature a bit more once bottled.

Invasie van Frankrijk
Invasion of France

//English translation below

Zondag 4 november zijn we Frankrijk binnengevallen. Fabien, een collega medebrouwer van Apis Terrae, hield er een tasting. Aangezien Villeneuve-d’Ascq op amper 134 km van the Blacksmith’s Meadery ligt zijn we in de auto gesprongen om te gaan bijkletsen. En om mede te proeven, uiteraard.

Het was een erg aangename en leerrijke ontmoeting. Een samenwerking tussen de twee mederijen in de toekomst is zeker niet uitgesloten. Fabien produceert momenteel enkel een traditionele mede, terwijl wij meer naar de melomels of vruchtenmedes neigen.

The Blacksmith’s Grand Reserve: update

Dit gezegd zijnde: Onze eigen traditionele mede is klaar. We zijn er ons van bewust dat we dit al eens aagekondigd hebben, maar de hydrometer is nog gezakt tot 1.012. Dat wil zeggen, zijn gisting is afgelopen (écht waar, deze keer) en hij is nu aan het uitklaren.  Als dat gebeurd is, kunnen we overpompen naar het rijpingsvat waar hij zo lang als nodig is op een eikenhouten strand mag liggen luieren.

Fabien & Gert // Apis Terrae & The Blacksmith’s Meadery

On Sunday November 4th we invaded France. Fabien, a fellow Meadmaker from the Apis Terrae Meadery, was having a tasting. Since Villeneuve-d’Ascq is only at 134 km from the Blacksmith’s Meadery we jumped in the car and drove there. To have a chat and, of course, to taste some mead.

We had a very nice and enriching conversation. A cooperation between the two meaderies in the future is definitely not out of the question. Fabien is focusing on traditional mead at the moment, while we are more into melomels, or fruit meads.

The Blacksmith’s Grand Reserve: update

This being said: our own traditional is complete. At least: the fermentation is. We know we already announced this before, but the hydrometer dropped an additional 4 points, to 1.012. It is now clearing. Once that is done, we’ll pump it to the maturing vessel, where it can rest on oak for as long as is necessary.

Erkend Ambacht
Certified Craft

//English translation below

We hebben vandaag een belangrijk nieuwtje uit de mederij. Gisteren zijn we voor de federale commissie ambachtslieden verschenen. Daar mocht de blacksmith onze zaak gaan bepleiten. Kennelijk hebben we het goed gedaan, want vanaf vandaag mag The Blacksmith’s Meadery zich een erkend ambacht noemen. Vanaf morgen zouden we in het ambachtenregister moeten verschijnen. Het onderstaande logo zal vanaf de volgende botteling dus mee op het etiket van de flessen komen te staan.

erkend ambachtImportant news from the Meadery! Yesterday we did appear before the federal commission artisans to plead our case. Apparently we did well. As of today The Blacksmith’s Meadery is a certified craft. Tomorrow our name should appear in the index of artisans. The certified craft logo will be featured on our labels from the next bottling onwards.

The Blacksmith’s Grand Reserve

//English translation below

Vrijdag heeft de Grand Reserve (25% meer honing dan de Reserve, weet je nog wel) zijn gisting voltooid. Voor de techneuten onder ons: de hydrometer gaf 1.016 aan, wat het teken is om de gistcellen te vertellen dat het welletjes gewest is. Ze gaan vanaf nu niet meer reproduceren. De gisting loopt nog een klein beetje verder en zou uiteindelijk moeten stoppen bij ongeveer 1.010. Daarna mag de gist op zijn gemak uit suspensie zakken, waarna de mede op eik zal gaan rijpen. Afhankelijk van waar de mede juist definitief zal stoppen met gisten zal het abv tussen de 14 en 15% liggen.

Bosvruchtenmede

De bosvruchtenmede is ook bijna uitgegist. Ik vermoed dat hij nog een weekje of wat werk zal hebben voor we ook aan zijn gistpopulatie kunnen meedelen dat ze hun job goed gedaan hebben. Als hij uitgeklaard is, kunnen de bosvruchten erop. Een week of vier-vijf later kan er dan gebotteld worden.

Grand Reserve
The Blacksmith’s Grand Reserve 2017

Last Friday the Blacksmith’s Grand Reserve (25% more honey than the Reserve, remember?) completed its fermentation. For the technically inclined among us: the hydrometer reading was 1.016. That’s the sign to tell the yeast to stop whatever they’re doing. They won’t be reproducing anymore. Of course the fermentation will go on for a bit and should stop at about 1.010. After that the yeast will slowly precipitate. The mead will then be aging on oak. Depending on where exactly the mead will halt its fermentation, the abv will be between 14 and 15%.

Very Berry Mead

The Very Berry mead too has almost completed its fermentation. I think it will run its course for about another week. Then we will halt the process. When it’s cleared the berries will be added and a four to five weeks later we should be able to bottle.

Bonus!! Aardbeienmede gebotteld.

//English translation below

Naast brouwdag was het zondag ook nog botteldag. De Aardbeienmede die we enkele dagen geleden getest hebben, werd toen goed bevonden om op fles gezet te worden. Vandaag werd dus de daad bij het woord gevoegd. Flessen werden gespoeld en gedesinfecteerd, leidingen kregen dezelfde behandeling en ook de filter ontsnapte niet aan een grondige pre-bottel reiniging.

driptree
Ontsmette flessen op de flessenboom. // Disinfected bottles on the driptree

Na het assembleren van de filter- en afvullijn kon de pret dan eindelijk beginnen. Omdat het om een kleine batch (60 liter) ging, vlotten de werken aan een gezwind tempo. een uurtje of wat later waren alle 80 flessen gevuld.

Aardbeienmede
Aardebeien mede. Wat een kleurtje! // Strawberry mead. That color, though…

De primeur  – afgezien van het panel “vrijwilligers” dat gisteren al eens getest heeft – is voor de buurderij Gitschotelhof, waar we op donderdag 14 september tussen 16.30 en 18.00 aanwezig zullen zijn.

Bonus!! Strawberry mead is bottled!

Sunday was not only brew day, but also bottle day. The Strawberry mead that we tested a few days back was deemed OK for bottling. Sunday was the day. After rinsing and disinfecting the bottles, filters, tubing and vacuum bottling machine we got to assembling the filter and bottle lines. The games could finally begin. Since this was a small batch (60 liters) we zoomed trough the process and about an hour later all 80 bottles were filled.

The premiere  – apart from the panel of “volunteers” that got to taste it on Monday – will be on the farmers’ market near us, where we will showcase our meads from 16.30 to 18.00

Zondag, brouwdag

English translation below…

De zomervakantie komt krijsend tot stilstand. Back. To. Business!!

Vandaag is het brouwdag. We gaan voor een braggot, een honingbier dus, van zo’n 11% abv. Onze braggots zijn gewoonlijk amberkleurig maar degene die we straks in gang zetten zal blond tot donkerblond zijn. We hebben de gist geselecteerd, de mouten (gerst en tarwe) en de hoppen liggen klaar en de honing staat te popelen om mee te mogen spelen. Het brouwvolume zal rond de 60 liter liggen, gezien het een min of meer experimentele batch zal worden.

smackpacks
De packs zijn gesmackt / The packs have been smacked

Sunday, Brewday

The summer recess comes to a screeching halt. Back. To. Business!!

Today it’s brew day. We’re making a braggot. A honey beer, so to speak. The abv we’re shooting for is about 11%. Our braggots usually have an amber hue, but this one will be blond to dark blond. The yeast is selected, the malts (barley and wheat) and hops lie in wait and the honey is aching to play along. The brew volume wil be about 60 liters, since this is a more or less experimental batch.

Rampspoed in de brouwerij.

Zoals gisteren aangekondigd hebben we gisteravond twee projecten van de backburner gehaald. Een groot vat van 120 liter werd overgepompt naar twee ‘kleine’ vaten van 60 liter. Het was de bedoeling om een aardbeien- en een kersenmede af te werken. Tot dusver geen problemen. De mede werd in een mum van tijd overgepompt met onze trouwe hogedebietpomp. De tincturen werden toegevoegd en het rijpen kon beginnen.

De vaten waren op voorhand, zoals het hoort, gedesinfecteerd en gecheckt op beschadigingen die voor potentiële problemen zouden kunnen zorgen. Geen vuiltje aan de lucht.

mede pre-disaster
Mede in de vaten. Everybody Happy.

Blacksmith: 0 – Voorouders: 1

Continue reading “Rampspoed in de brouwerij.”

Honey! I’m home!

Het is een tijdje ijzingwekkend stil geweest op dit blog. Niet omdat de Blacksmith’s Meadery ermee opgehouden was, integendeel: de brouwerij gonst van de activiteit.

Zoals jullie al in een eerder artikel konden lezen, waren we volop in productie voor de nieuwe telgen van de Sanguis serie. De productiefase is al een tijdje afgerond, maar er waren een paar kleine probleempjes met de levering van materialen. Hierdoor heeft het een hele tijd geduurd voor we de laatste stap in het productieproces konden zetten. Op zich niet zo heel erg, want dan kon de mede in bulk rijpen op vat. Het was alleen een beetje vervelend dat de andere projecten daardoor vertraging opliepen.

afdruiprek
80 flessen op afdruiprek 1

#Bottlingday

Continue reading “Honey! I’m home!”