fbpx

Experiment #1703: Oranjebloesem // Orange Blossom

Gisteren werd er -in het kader van de te ontwikkelen monoflorale Grand Cru’s- een nieuwe mede in gang gezet. Onze Grand Cru op  basis van citroenbloesem wordt al binnen een week of wat in productie gezet op een volume van 60 liter. De mede die gisteren in een kleiner volume (1 liter) de testfase is ingegaan heeft een oranjebloesem honing als basis. Binnen een paar weken zullen we het verdict kennen. Dan weten we dus of het broertje van de citroenbloesem mede een oranjebloesem mede wordt, of dat we toch nog naar een andere honingsoort uitwijken.

En nog even Grand Reserve ook…

De Grand reserve is ondertussen helemaal helder. Hij werd op 10 november overgepompt naar het rijpingsvat. Alle overgebleven gist is ondertussen terug uitgezakt. Deze ochtend hebben we de eik geïntroduceerd. Het gaat om een oud bourbonvat met een medium toast. We mogen daarvan verwachten dat er vanille aroma’s en een beetje tannine aan de mede gaat worden bijgedragen. Nu wacht de vervelende taak om regelmatig een staal te nemen en te proeven. *Zucht*. Het leven van een brouwer kan zwaar zijn.

oranjebloesem
image by Alexander Hardin

Yesterday we started a new mead. It’s an experiment in the line of Grand Crus we’re developing. In a few weeks our lemon blossom Grand Cru will go in production in a 60 liter batch. The mead that was conceived yesterday in a smaller volume (1 liter) has an orange blossom honey as it’s base. In a few weeks we’ll know the verdict. Will the orange blossom mead become the sibling of our lemon blossom, or will we opt for yet another honey?

And there is some Grand Reserve news too.

The Grand Reserve is completely clear now. It has been transferred to the maturing vessel on the 10th of November. The remaining yeast has dropped from suspension. This morning we introduced the oak. We use an old bourbonvat with a medium toast level. This should impart a bit of vanilla aroma and some tannins to the mead. Now we have to endure the arduous task of taking samples on a regular basis and tasting them. *Sigh*. Brewers lead hard knock lives.