Crand Cru in productie!
Grand Cru in Production

Enkele dagen geleden hebben we The Blacksmith’s Grand Cru I in productie genomen. We zullen langzaam een lijn van een aantal monoflorale medes opbouwen. De eerste van deze monoflorale Grand Cru’s is een mede op basis van citroenhoning. De gisting verloopt ondertussen vlot, zij het dat-wat een verassing- de pH nogal aan de lage kant zit. De proto mede wordt dus een beetje te zuur voor een gezonde gistkolonie. Gelukkig bestaan er middeltjes om dat op te lossen. En voor iedereen aan basische chemicaliën begint te denken: gewoon neerslagkalk of CaCO3 is afdoende, hoor.

Het is de bedoeling dat deze Grand Cru redelijk zoet blijft zodanig dat de honing een belangrijke stem blijft hebben in het aroma en de smaak. Er zullen nog een aantal zaken worden toegevoegd van het ogenblik de mede verhuist naar het tweede vat. Voornamelijk specerijen en citroenzest staan op de planning.

Grand Cru in volle gisting
Grand Cru in volle gisting // in full swing

A few days ago we started production of the Blacksmith’s Grand Cru I. We’re steadily building a line of monofloral meads.  The first of these monofloral Grand Crus is a lemon honey mead. The fermentation is in full swing, albeit somewhat on the low side of the pH scale. The proto-mead is becoming to acidic for a healthy yeast population. Luckily there are measures that can be taken. No not some nasty chemicals. Just chalk, or CaCO3, will do.

This mead is meant to be off sweet. That way the honey will still have a big part in the aroma and the flavor of the finished product. Of course we’ll add some more things once the mead is transferred to secondary. Spices and lemon zest spring to mind.