Carolus Terminatorius gaat in winterslaap.

Vrijdag hebben we de Carolus Terminatorius overgepompt van zijn primaire gistingsvat naar het rijpingsvat. Uiteraard hebben we ook al even geproefd.

Het is voor alle duidelijkheid nog een jongbier. Er moet eerst nog een periode gerijpt worden op Amerikaanse eik. Door zijn medium toastlevel wordt een typisch eik-aroma aan de Carolus Terminatorius toegevoegd. De toetsen van vanille die je wel eens in wijnen vindt blijven achterwege. Daavoor heb je een heavy toasted eik nodig. Daarna pas kunnen we gaan bottelen. Nu is het dus een drankje dat naar bier smaakt, maar zo goed als zonder ‘bruis’. De CO2 die daarvoor nodig is wordt pas gevormd bij de hergisting op fles. Na het bottelen dus.

Vogelperspectief in het rijpingsvat
Een vogelperspectief in het rijpingsvat. Looking good, ruikt nog beter…

Carolus Terminatorius: voorlopige proefnotities

De kleur is zoals je kan zien donkerblond. Er zit erg veel citrus in het aroma (met dank aan de gist, de aromahoppen en de specerijen). De smaak is zoals verwacht een aantal graden bitterder dan de Leffingse Terp. Door op eik te rijpen wordt er nog extra diepte in het aroma en de smaak gecreëerd.

Proefglaasje Carolus Terminatorius