Wat is er de afgelopen week gebeurd?
What happened last week?

//English Translation below

Het is weer een tijdje wat rustiger geweest op deze website. Een en ander heeft te maken met een aanval van cholera light (aka buikgriep +) die meteen gevolgd werd door wat best kan beschreven worden als de longpest.

Dat wil niet zeggen dat we hebben stilgezeten in de brouwerij. Een kort overzicht van wat er in de afgelopen week  aan werk verzet is.

The Blacksmith’s Grand Reserve

Als alles goed gaat, komt vandaag de pallet met flessen aan. We kunnen dan eindelijk van start gaan met het bottelen van The Blacksmith’s Grand Reserve. Om een duidelijk visueel onderscheid te maken met The Blacksmith’s Reserve, zal de Grand Reserve gebotteld worden in Bourgogneflessen in plaats van in Bordeauxflessen.

Grand Cru

The Blacksmith’s Grand Cru is bijna  waar hij moet zijn. Vandaag of morgen wordt hij overgepompt naar een nieuw vat om uit te klaren.

Session mede

We zijn bezig met een test batch (60 liter) voor een laag alcoholische (8,5%) mede. Het zal een eerder droge mede worden waaraan bramen en frambozen worden toegevoegd. Hij zal worden gebotteld op longneck flesjes van 33 cl en hergisten op fles. Op die manier krijgen we een sprankelende mede. Er zal daardoor een dun laagje sediment aanwezig zijn in de flesjes.

Incus

De opvolger van de Carolus Terminatorius zal Incus heten. Incus is latijn voor aambeeld. Deze braggot zal een alcoholpercentage van om en bij de 10% hebben. Van het moment >Incus gebotteld is, gaan we over tot de productie van de volgende braggot: Malleus. Je raadt het al: Hamer. Incus zou donkerblond moeten zijn, Malleus zal een donkere braggot worden.

Sanguis Burgundiae 2017 – Bosvruchtenmede

Gisteren (19 december) werd de Sanguis Burgundiae 2017 overgepompt van het gistings- naar het rijpingsvat. Daar werden de bosvruchten aan toegevoegd.  We hebben de hoeveelheid vruchten serieus opgedreven. Zo sterk zelfs, dat ik eerst een deeltje van het vat heb moeten overzetten op een kleiner vat. Het risico op overstroming was zeer reëel. Na een paar weken in het rijpingsvat kan hij gebotteld worden. De bosvruchtenmede blijft Sanguis Burgundiae heten. We hebben te veel protest van teleurgestelde mensen gekregen omtrent de naamswijziging naar Bosvruchtenmede. We zullen wel op het etiket verduidelijken dat het een bosvruchtenmede is.
Sanguis Burgundiae zal waarschijnlijk nog niet meteen te koop aangeboden worden. Hij moet normaliter nog even narijpen op fles.

Sanguis Burgundiae 2016
Sanguis Burgundiae 2016

It has been quite some time since we posted anything on this website. The reason behind that is a bout of Cholera light (aka stomach flu plus) swiftly followed by what best can best be described as the Pneumonic Plague.

This doesn’t mean that we did nothing in the brewery. A short review of what happened this week:

The Blacksmith’s Grand Reserve

If all goes well we should see the delivery of a pallet of empty bottles today. We can soon start to finally bottle The Blacksmith’s Grand Reserve.
For the sake of a clear visual distinction between The Blacksmith’s Reserve and Grand Reserve, we’ll be bottling in Bourgogne style bottles instead of in Bordeaux style ones.

Grand Cru

The Blacksmith’s Grand Cru is almost where it has to be, fermentation wise. Later this week (probably tomorrow) it will be transferred to drop clear.

Session Mead

We started a test batch (60 liters) for a low alcohol (8,5% abv) mead. It’ll be a dry-ish mead to which we’ll add blackberries and raspberries. The session mead will be bottled in 33 cl longnecks and be bottle conditioned. This will result in a sparkling mead. On the bottom of the bottle there will be a thin layer of sediment.

Incus

The successor of our Carolus Terminatorius braggot will be named Incus. Incus is Latin for anvil. This braggot will have an abv of about 10%. The moment it is bottled we’ll start the next one: Malleus. You guessed it: Hammer. Incus should be dark blond, Malleus will be dark.

Sanguis Burgundiae 2017 – Multi berry mead

Yesterday (19 December) we transferred the Sanguis Burgundiae 2017 from the fermentation to the maturation vessel. There we added the fruits to the mead. The quantity of fruits has been seriously increased. So much so that I had to transfer a part of the mead to a smaller vessel. The risk of overflowing was clear and present. After a few weeks in the maturation vessel, we’ll be able to bottle it. The multi berry mead will still be named Sanguis Burgundiae. We had too many people complaining the fact that we were going to name it for what it is: Multi Berry Mead. We will, however, state on the label that it is a berry mead.
Most likely Sanguis Burgundiae 2017 will not be for sale right away. It’s expected that it will have to mature a bit more once bottled.

Uitbreiding productie
Ramping up the production

  1. //English translation below

Het is alweer een tijdje geleden sinds er nog eens een artikeltje verscheen op deze pagina’s. Wat kan ik zeggen? Mea culpa en druk, druk, druk. Het is dus niet zo dat er geen leven meer in de brouwerij zou geweest zijn. Integendeel. We hebben net de productiecapaciteit met 33% opgedreven en er staat nog een hele hoop te gebeuren.

Ondertussen staan er in de brouwerij een aantal potjes op het vuur. Nou ja. Ze staan eigenlijk gewoon op hun sokkel. Wij verhitten onze honing uiteraard niet. Wat zit er dan in de pipeline? Momenteel:

  • Een Blacksmith’s Grand Reserve 2017. Dat is een Blacksmith’s Reserve, maar met bonussen. Extra honing (25%) en meer eik. Deze jongen gaan we ook langer laten liggen. Ik heb net de meting voor vandaag genomen en vrijdag zou zijn gisting klaar moeten zijn. Dan heeft hij het beoogde abv en restsuikergehalte bereikt.
  • Een Moretum 2017. Ook deze is bijna klaar. Meer hierover in een volgende post
  • Een nieuwe braggot. De naam ervoor is nog niet beslist, maar ‘t zal een blonde zijn met een abv van om en bij de 10%.

En gisteren… hebben we de nieuwste telg opgezet. We hernemen de Sanguis Burgundiae maar hebben ondertussen een kleine strategiewijziging doorgevoerd mbt de namen. Hij zal gewoon ‘Bosvruchtenmede’ heten. Simpeler voor iedereen.

yeast starter
Giststarter Bosvruchtenmede / Yeast starter Very Berry Mead

It has been a while since we last posted on these pages. What van I say? Mea culpa, we’ve been keeping busy. We just ramped up the production capacity by 33% and we’re not stopping there.

So, what’s in the pipeline?

  • The Blacksmith’s Grand Reserve. It’s a Blacksmith’s Reserve wit extra honey (25%) and more oak. It has nearly ccompleted its fermentation.  Friday it will get stabilized. We’ll let it age longer as well.
  • Moretum 2017. This one too is nearly there. More about this later.
  • A new, blond braggot. The abv should be eleven something percent.

And Yesterday we started the Sanguis Burgundiae 2017. We’ve changed the name to make it easier for every one. From now on it will be known as Very Berry Mead.

Zondag, brouwdag

English translation below…

De zomervakantie komt krijsend tot stilstand. Back. To. Business!!

Vandaag is het brouwdag. We gaan voor een braggot, een honingbier dus, van zo’n 11% abv. Onze braggots zijn gewoonlijk amberkleurig maar degene die we straks in gang zetten zal blond tot donkerblond zijn. We hebben de gist geselecteerd, de mouten (gerst en tarwe) en de hoppen liggen klaar en de honing staat te popelen om mee te mogen spelen. Het brouwvolume zal rond de 60 liter liggen, gezien het een min of meer experimentele batch zal worden.

smackpacks
De packs zijn gesmackt / The packs have been smacked

Sunday, Brewday

The summer recess comes to a screeching halt. Back. To. Business!!

Today it’s brew day. We’re making a braggot. A honey beer, so to speak. The abv we’re shooting for is about 11%. Our braggots usually have an amber hue, but this one will be blond to dark blond. The yeast is selected, the malts (barley and wheat) and hops lie in wait and the honey is aching to play along. The brew volume wil be about 60 liters, since this is a more or less experimental batch.

Dry hopping away!

De Carolus Terminatorius heeft zonet zijn speciale behandeling gekregen. De primaire gisting loopt op zijn laatste beentjes en we hebben dus een speciale aromahop en nog een aantal specerijen toegevoegd. In hopzakjes uiteraard, zodat we de boel makkelijk weer kunnen verwijderen.

Yumyum?

Het bier (ehm… de braggot) ziet er nog niet erg smakelijk uit. Ik heb me toch over de uuugh-reflex gezet en geproefd. Dit. Dit is waarom we met diverse suikers en minipaddestoelen spelen… Ik ben nog niet helemaal zeker of ik dit wel in de markt wíl zetten of dat ik het gewoon voor eigen consumptie hou ?