Avant Premiere // Sneak Preview

Dit weekend kan je de Sanguis Nobilis Plus Ultra en de Sanguis Burgundiae Plus Ultra in avant premiere ontdekken aan de stand van Atmicmu op Antwerpen Proeft. Beiden zijn door een onafhankelijk testpanel als “geweldig” omschreven. Je vindt Atmicmu in hal 1, meteen rechts na de ingang.

This weekend you can discover our Sanguis Nobilis Plus Ultra and Sanguis Burgundiae Plus Ultra in sneak preview at the Atmicmu stand at  Antwerpen Proeft. Both meads were described as ‘fantastic’ by an independent test panel . You’ll find Atmicmu in Hall 1, immediately to the right of the entrance.

Sanguis Burgundiae en Sanguis Nobilis in de laatste rechte lijn.

Onze twee volgende medes die zullen uitkomen zijn de Sanguis Burgundiae (bosvruchten) en Sanguis Nobilis (frambozen). Zoals bij de vorige iteraties, zal ook in deze nieuwe versie het gehalte aan fruit weer een pak zijn toegenomen. We werken nu met 60 kg fruit op 120 liter. Een en ander zorgt er uiteraard wel voor de de opbrengst van de vaten minder groot gaat zijn dan we gewend zijn. Het fruit neemt een nogal groot volume in. Vanavond ondergaat de S. Burgundiae zijn eerste filtering, morgen is het de beurt aan de S. Nobilis.

Na hun stabilisatie volgt een extra fruitinjectie en worden ze afgewerkt voor botteling. Als alles volgens plan verloopt zouden beide medes beschikbaar moeten zijn ruim vóór Quondam (weekend van 18 en 19 mei, zie ook bij evenementen).

Sanguis Burgundiae and Sanguis Nobilis almost done.

The two meads that will be released shortly are Sanguis Burgundiae (multi berry) and Sanguis Nobilis (raspberry). Just like the previous iterations we’ll be upping the fruit content quite a bit. These batches will sport 60 kgs of fruit per 120 liter bactch (or 132 lbs in a 32 gallon batch). Of course this reduces the yield of our vats somewhat. The fruit takes up quite a lot of volume. Tonight we’ll be putting S. Burgundiae trough it’s first round of filtering. S. Nobilis will follow suit tommorow.

After stabilizing we’ll add an extra fruit injection and they’ll be polished before botteling. If everything goes according to plan both meads should be available way before the weekend of Quondam (18 and 19 May)

Cherrynomus Bosch 2018

Sinds gisteravond staat onze kersenmede, Cherrynomus Bosch, op fles. We hebben sinds de laatste editie (2016) van deze mede het aandeel kersen gevoelig verhoogd. In het vat van 120 liter zijn nu 40 kilo kersen verwerkt. 20 kilo zure en 20 kilo extreem zoete kersen. Het resultaat is een mooi gebalanceerde mede met een behoorlijke zoetheid die door een interessant zuurtje in evenwicht wordt gehouden. De kleur is een adembenemend robijnrood.

Net zoals de Sanguis Imperatoris (Zwartebessenmede) en de Sanguis Regis (Bramenmede) zal Cherrynomus Bosch voor het eerst te verkrijgen zijn op Middeleeuws Merxem. Dit kampement gaat door op 22 en 23 september in het fort van Merksem.  Vanaf volgende week zijn ze ook te verkrijgen via onze webshop.

Yesterday evening we’ve bottled our cherry mead, Cherrynomus Bosch. Since the last edition of this mead (2016) we’ve upped the cherry content quite a bit. For this 120 liter (32 gallon) batch we have processed 40 kgs of cherries. 20 kg sour cherries and 20 kg extremely sweet cherries. The result is a nicely balanced mead with a beautifull sweetness that is held in check by an interessting tart note. The color is a breathtaking ruby red.

Just like our Sanguis Imperatoris (black currant mead) and Sanguis Regis (blackberry mead) you’ll find Cherrynomus Bosch in premiere at the Middeleeuws Merxem festival. It takes place on September 22 an 23 in the fort van Merksem.  As of next week we’ll be adding these meads to our webshop as well.

Klaar voor de Quaye Werelt.

Gisteren is er nog een heleboel bedrijvigheid geweest in de brouwerij. Er moest nog gelabeld en gebotteld worden. Om 1:00 deze ochtend was alles dan eindelijk klaar. Domienus (sic) Vobiscum is gelabeld en verpakt en de VeryBerry staat op fles. VeryBerry is een redelijk zoete, maar dankzij de bootlading bessen, behoorlijk frisse mede geworden.  Het is een Craft Mead, een mede dus met een lager percentage alcohol. Met zijn 8% is het een makkelijk doordrinkertje.

Wat brengen we mee naar De Quaeye Werelt? De allerlaatste flesjes Incus, de laatste flessen The Blacksmith’s Grand Reserve, Sanguis Burgundiae, Sanguis Nobilis, Lemon², Domienus (sic) Vobiscum en VeryBerry.

Domienus (sic) Vobiscum. De eerste van onze Big Meads
Domienus (sic) Vobiscum. The first of our Big Meads

Botteling en labelling van VeryBerry. Tolkien for scale.

Yesterday we had a flurry of activity down at the brewery. A lot of stuff still needed to be labeled an bottled. At about 1:00 AM everything was done. Domienus (sic) Vobiscum is labelled and packaged and VeryBerry is bottled, labelled and packaged as well. It’s a rather sweet mead with it’s sweetness nicely balanced by the tartness of the berries. VeryBerry is what we call a craft mead with a lower abv. At 8% it’s a very accessible mead that drinks away quite easy.

What will we bring to De Quaeye Werelt? The very last bottles of Incus, the last bottles of The Blacksmith’s Grand Reserve, Sanguis Burgundiae, Sanguis Nobilis, Lemon², Domienus (sic) Vobiscum and VeryBerry.

Kerstmede
Christmas Mead

Wat beter te posten op Paasmaandag dan de aankondiging van onze Kerstmede? De voorbereidingen voor de “Big Meads“is intussen in full swing. Big meads zijn (in tegenstelling tot de medes die we voor de zomer produceren) geen makkelijke doordrinkertjes. Ze dienen eerder om sipje na sipje van te genieten voor een warm, knapperend haardvuur. Het grote verschil met de medes uit bijvoorbeeld de Sanguis-lijn is dat het fruitgehalte een pak hoger is, en dat daardoor de complexiteit van de mede nog interessanter wordt dan wat jullie tot hiertoe van ons gewend zijn. De Kerstmede is hiervan een eerste aanzet. Het gaat een zware, zoete mede worden met alle trappings van een kerspudding. Denk aan specerijen en gedroogd fruit. Als alles naar wens gaat, zal deze mede eind november – begin december beschikbaar zijn.

Ingrediënten voor de tinctuur

Kerst tinctuur

Is there something more appropriate to post on Easter Monday than the announcement of our Christmas mead? The preparation for our “Big Meads” is in full swing. Big Meads are (contrary to the meads we produce for the summer) no easy drinking meads. They are more suited to enjoy sip by sip curled up in front of a roaring open fire. The biggest difference with meads from (e.g.) the Sanguis Line is the fruit content that will be a lot higher. This will make for even more complex and therefore even more interesting meads. The Christmas mead is the first step. It will be a heavy, sweet mead with all the trappings of a Christmas pudding.  Think spices and a lot of dried fruits. If all goes well, this mead will be on the shelf in late November, early December